Kıyafetlerinizi ortadan dışarıya doğru ütüleyin. -Buhar kullanımına dikkat edin. Kıyafetlerinizi ütülerken ütüyü kuvvetlice bastırmayın. Kıyafetlerinizin üstüne uyguladığınız fazla kuvvet, giysilerinizde ütü izi kalmasına, yakmasına veya yıpranmasına neden olur.
Sirke ve suyu eşit oranda karıştırarak lekenin üzerine dökebilirsiniz. Yaklaşık 10-15 dakika bekledikten sonra yıkayabilirsiniz. Oksijenli su, ise ütü lekelerini çıkarmak için kullanılan bir diğer yöntemdir. Bunlara ek olarak tuz ve limon gibi karışımlarda leke üzerinde oldukça etkilidir.
Boyama yapmayacak mümkünse beyaz bir bezi saten pantolon ya da diğer kıyafetlerin üzerine koyarak ütülemeyi bu şekilde yapmak en iyi çözümdür. Ancak söz konusu kumaş kot gibi kalın dokumalı bir dokuya sahipse bez kullanımına gerek kalmaz. Böyle durumlarda kotta ütü izi sirkeli su kullanılarak çözülebilir.
Sirkeye batırılmış bezi ütü parlaması izleri olan bölgenin üstüne yerleştirin. Kumaşa nüfuz edecek şekilde buhar vermek için ütüyü dokundurmadan bezin üzerinde tutarak bir süre parlama bölgesine buhar uygulayın. Kumaşı yüzünü çevirin ve lifleri eski haline getirmek için parlak lekeleri biraz ovalayın.
Isıya karşı hassas olan ipekli, yünlü ya da kadife kumaşlarda ütü nedeniyle parlama meydana gelebilir. Kumaşın üzerinde ütünün gereğinden fazla kalması ise parlamayı artırabilir. Bu yüzden hassas kumaşa sahip giysilerinizi ütülerken ütü bezi kullanabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Buhar üreticide kireç birikmiştir
Buhar üreticinizin kireci düzenli olarak temizlenmiyorsa içinde kireç birikmesi normaldir. Bu nedenle buhar üretici leke bırakabilir veya içinden kir gelebilir.
Yanık izi çok kötü değilse deterjanı lekenin üzerine sürün ve silin. Bazı durumlarda, bu şekilde lekeyi tamamen çıkarabilirsiniz. İnatçı ütü yanığı lekelerini çıkarmak için ise, lekeyi bol miktarda Persil deterjana tamamen batırmanız gerekecektir.
Bir kabın içerisinde beyaz sirke ve suyu karıştırın. Temiz bir bezi sirkeli suya batırıp kıyafetteki yanık izini silin. Daha sonra kıyafetinizi makinede veya elde yıkayın. Makinede yıkayarak hem yanık lekesinden, hem de sirke kokusundan daha çabuk kurtulabilirsiniz.
Yarım bardak suya oksijenli su ekleyin. Yani yarım bardak su ve yarım bardak oksijenli karışımı hazırlayın. İyice karıştırın ve bir bezi bu su ile ıslatın. Yanık lekesi olan bölgeyi bu bezle silin.
Tek ihtiyacınız olan sirke ile karbonatı karıştırdıktan hemen sonra ovma işlemine başlamaktır. Ovma işlemi için tercih ettiğiniz kumaş, kolay parçalanmayan ve pürüzlü yapıda olursa, ütüyü çizmeden ve efor sarf etmeden işlemi tamamlayabilirsiniz.
Ütü kullanmadan kırışıklıklardan kurtulmanın en pratik yollarından biri fön makinesinden yararlanmaktır. Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Karbonat ve sirke yöntemi; Karbonat ve sirkeyi birbirine karıştırın. Temiz bir bez ile beraber karışımı ütünün alt kısmına sürerek tertemiz hale getirebilirsiniz. Limon ve karbonat yöntemi; Limon ve karbonat karışımı ile elde edilecek kıvam ütünün tabanına sürülmelidir. Sonra 5 dakika bekleyin.
Paçalardan durmadan dolayı oluşan izleri geçirmek için pantolonunuzun içine, dikiş izinin üstüne birer çengel iğne takabilirsiniz. Böylece paçalarınız bozulmayacaktır. Başka bir yöntem ise bu izlerden kurtulmak için tuzlu suyla izi ıslatın ve üzerinden ütüyle geçin, izlerin kaybolduğunu göreceksiniz.
Bu işlem bir miktar beyaz sirkenin cezvede ısıtılması ve ütünün tabanına sürülmesiyle gerçekleşir. Havlu ya da yumuşak bir sünger yardımıyla sürülen beyaz sirke, ütü tabanındaki yanık izlerinin çıkmasına katkı sağlar. Öte yandan toz deterjan kullanımı da ütü temizliğinde tercih edilir.
Sirke: Kıyafetten ütü yanığı çıkarmak için yarım çay bardağı ılık su ile 4 yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp bölgeye uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra kıyafetinizi yıkayın.
Yanık izi için özel jeller vardır. Yine yaralar iyileştikten sonra yanık izi için kantaron yağı ve içerikli kremler de fayda sağlayabilir. Yanık izi mutlaka güneş ışınlarından korunmalıdır.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Ütüleme esnasında kumaşta oluşan yanığı oksijenli suya bandırılmış bir bez ile iyice siliniz. Sildikten sonra yanan kisimin üzerine kâğıt havlu veya peçete koyarak yeniden ütüleyiniz. Bu şekilde ütü yanıkları yüzünden oluşan ütü izlerinden kurtulabilirsiniz.
Ütü yaparken, kıyafetlerinizin kumaşına göre ütü ısısını ayarlayın. Ütünün ısısı kumaş için gerekli ısıdan fazla ise kumaş zarar görebilir, yanabilir.
Kumaş çeşidine göre uygun sıcaklık ayarı kullanılmasına rağmen ütü kıyafete yapışıyorsa, bu ütünün sıcaklık kontrolünü yapan termostatında problem olduğu anlamına gelir.
Cildin farklı bölgelerinde meydana gelen yanık lekesi için öncelik uzman doktor kontrolünde ilaç tedavisidir. Bu yöntem ile yanıt ve kesin önemli kısmı ortadan kaldırılır. Daha sonra kalan izlerini tamamen yok edilmesi için kimyasal peeling ve lazer yöntemleri ele alınır. Bazı yanıklar ise tıbbi müdahale gerektirir.
Yanığın kısa sürede geçmesi için derin izler olmaması gerekir. Aksi halde kırmızı yanığın geçmesi hayli zaman alacaktır. Kırmızı yanık izinin dereceleri ve geçme süreleri; derecede oluşan kırmızı yanık: Bu yanığın geçme süresi ortalama olarak 1-2 haftadır.
Derece Yanık
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
Sirke, temizlik ürünlerinin başında yer alır. Bir miktar ısınan ütüyü fişten çektikten sonra kireç kalı olan alt gözeneklerine bir fısfıs yardımı ile sirke püskürtün. Ütünün ısısı ile sirke deliklerde tıkanıklığa yol açan kireci kolaylıkla çözerek su akıtma problemini giderebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri