Kilo vermeye çalışan bir kişi abartmamak şartıyla diyetinde ara öğün yaparken bitter çikolata tüketebilir. Genellikle bu tüketim, Türk kahvesinin yanında 1-2 kare bitter yeme şeklinde gerçekleştirilir. Aynı şekilde sade tüketilen ya da az sütlü kahvelerin yanında da bitter çikolata tüketilebilmektedir.
Çikolata da bulunan yağlar da diğer yağlar gibi kalorili olduğundan, tüketiminde aşırıya kaçılırsa kilo aldırabilir. Sağlıklı olan, en az %60-70 kakao içeren çikolataları tüketmektir. Örneğin, %72 kakao içeren bir çikolatanın 100 gramı 24 gram şeker içerir.
“Diyet yaparken de çikolata tüketilebilir. Ortalama bir değer vermek gerekirse 10 gram yani 2 kare çikolatada yaklaşık olarak 50-60 kalori bulunmaktadır. Bu miktar günlük tüketimde kilo alımına veya kilo vermenin durmasına sebep olmayacaktır.
Her gün çikolata yersek ne olur? Her gün çok fazla çikolata yemek kilo aldırabilir, selülite neden olabilir, kalp ve damar sorunları yaşatabilir, şekeri yükseltebilir ve bağımlılığa neden olabilir. Bunun için çikolata tüketiminin abartılmaması gerekir.
Diyette Bitter Çikolata Ne Kadar Tüketmelidir
Diyet döneminde günde 25 gram kakao oranı yüksek bitter çikolata tüketilmesi önerilmektedir. Bitter çikolatayı her gün tüketmeyiniz, 3 günde bir 25 gram çikolata (yaklaşık 2,5 kara parça) ideal bir seçim olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlar. Bu nedenledir ki 7 günlük bitter çikolata diyeti denilen ve yağ yakmayı sağlayan bir diyet türü bile vardır.
Tatlı kontrollü yendiği takdirde diyet yaparken oluşan olumsuz ruh halini olumluya çevirebilir ve stresi azaltabilir. Bu konuda diyetisyen yardımcı olacaktır. Sütlü tatlılar, pişirirken süt kullanılması nedeniyle oldukça besleyicidir ve hamurlu-şerbetli tatlılara göre kalori değerleri daha düşüktür.
Kilo vermeye çalışıyorsanız çikolatadan uzak durmanıza gerek yok. Evet, siyah çikolata zayıflamanıza yardımcı olur, kan şekerini dengeler, iştahı kontrol altına alır. Aynı zamanda ruh halinize de iyi gelir.
Çikolatanın içeriğinde yüksek oranda yağ, şeker ve karbonhidrat bulunur. Ambalajlı çikolataların çoğunda doymuş yağ, tatlandırıcı ve koruyucu bulunur. Birçok katkı maddesi içeren çikolata, sık sık tüketildiği takdirde kısa sürede kilo almaya neden olan besinlerin başında gelir.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Çikolata kilo aldırır mı sorusuna cevap olarak aksine kilo vermeye yardımcı olduğu gözlenmiştir . . %70 ve üzeri bitter içeren çikolatalar metabolizmayı hızlandırır . İnsülin yükselmesini önler ve tokluk hissi sağlar . Bu da kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösteriyor .
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Gece yediğimiz çikolata yağ olarak vücutta depolanır. Özellikle bitter çikolatanın içerisindeki kafein kaliteli uyku geçirmeye engel olabilir. İçerdiği diğer uyaranlarla beraber kalp ritmini artırır. Bir parçayla yetinmek zor olduğu için fazla miktarda tüketilebilir bu sebeple özellikle gece çikolatadan uzak durulmalı.
Sabah yenen bitter çikolata yaşlanmayı yavaşlatır
Zira sabah yenen bitter çikolata yaşlanma etkilerini azaltan antioksidan maddeleri vücuda salar ve kalbinize de iyi gelir.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
İçerisinde bulundurduğu kalorisi nedeniyle diyet yapan kimselerin uzak durmaya çalıştığı çikolatalar, bilinenin aksine kilo vermeyi bile kolaylaştırıyor. Kan şekeri seviyesini dengede tutarak kilo vermeyi kolaylaştırdığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
Düzenli probiyotik kullanımın bağırsak sağlığını düzelttiği gibi tatlı krizlerini de azaltacaktır. Kefir, yoğurt, turşu gibi besinler doğal probiyotik besinlerimizdendir. Tatlı krizi için meyveli yoğurt tüketmeniz hem şeker isteğinizi bastıracak hem de probiyotiklerden de faydalanmanızı sağlayacaktır.
Yapılan araştırmalar, kahvaltı öğününü atlayan bireylerin obez veya fazla kilolu olmaya daha meyilli olduğunu göstermektedir. Daha geniş çaplı çalışmalarda ise, kahvaltıyı atlayan bireylerin kahvaltı eden bireylere göre 4,5 kat daha fazla kilolu olduğu gösterilmiştir.
Bir zayıflama programı uygulayan kişi, normal koşullar altında bir gün yemeği fazla kaçırdığında, ertesi gün bir miktar kilo artışıyla karşılaşabilir. Bunun en önemli nedeni, diyet programına başlandığı andan itibaren vücudun belli bir kıtlık düşüncesine, hissine sokulmasıdır.
Haftanın kaçamak için en uygun günü perşembe, cumartesi ve pazar ise kaçamak için en riskli gün. Örneğin; pazartesi günü diyete başladıysanız salı ve çarşamba günü diyet konusunda kararlı olduğunuzu kendinize ispatlayabilirsiniz. Bu yüzden perşembe nefes almanız için ideal bir gün oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri