Üvüla, ağız boşluğunun arka tarafında, dilin kökünde yer alan yumuşak dokulu bir çıkıntıdır. Genellikle bu işlem, uyku apnesi veya şiddetli horlama gibi solunum problemleriyle başa çıkmak amacıyla yapılır. Uvulektomi işlemi, üvula dokusunun bir kısmının veya tamamının çıkarılması yoluyla gerçekleştirilir.
Küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) küçük dilin kısaltılmasına dayanır. Duruma göre lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Bunun için küçük dilin ucu kesilir. Bazı durumlarda küçük dilin ucu kesildikten sonra kalan kısım arkaya doğru katlanarak dikilir.
Ameliyat ve Ameliyat Sonrası
Ameliyatların büyük kısmı genel anestezi altında uygulanır. Ameliyat süresi yaklaşık 2 ila 4 saat arası değişmektedir.
Küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) sonrası ender olarak kanama görülebilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra beslenmeye başlanabilir. Operasyonun etkileri yaklaşık 3 gün içinde geçer.
Yumuşak damak ameliyatları uyku apnesi sendromlu hastalarda en sık uygulanan cerrahilerdir. Temel olarak küçük dil (uvula) yumuşak damak ve bademciklerin (tonsiller) oluşturduğu hacmin küçültülmesi ve yumuşak damak arkasında kalan hava yolunun genişletilip gerginleştirilmesi esasına dayanır.
İlgili 33 soru bulundu
Damak yarığı genellikle 9-12 ay arası kapatılır. Bebekler bu ameliyattan sonra kısa sürede toparlanırlar. Ortalama hastanede kalış süresi 3 gündür. Dudak yarığı onarımından farklılıkları olan bu ameliyatı ve sonrasını mutlaka doktorunuzla konuşun.
Damak Yarığı Ameliyatı
Bu ameliyatlarda damak yarığının her iki kenarında bulunan damak dokuları 3 planda ( burun mukazası onarımı, yumuşak damak kasları onarımı ve ağız içi mukoza onarımı ) olmak üzere onarılır. Yarık damak ameliyatı 1-2 saat sürer, hastanede kalma süresi 1 gündür. İyileşme süresi yaklaşık 2 haftadır.
Dil bağı olan çocukta dilin fonksiyonları etkilenecektir. Konuşma ve telaffuz bozuklukları, ağız içini temizleme işlevinin bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri, emme, yeme problemleri ve dil şeklinde bozukluk görülebilir. Dil bağı geç konuşma problemi yapmaz.
Dr. Önay, “Küçük dilin cerrahi operasyonla kesilip küçültülmesi, böylece horlamanın sona ereceğinin söylenmesi tıbben ve bilimsel olarak doğru değildir” diyor.
Bu sırada bebeklerin dili alt diş etinin üzerinde durur ve meme başını koruyucu özellik gösterir. Dil bağı olan bebekler emme ile ilgili problemlere neden olarak bebeklerin beslenmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda meme başında da kuruma ve çatlama gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Dudak ve damak yarığı ameliyatı bu konuda deneyimli bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilirse iyi bir sonuca ulaşmak mümkündür.
Yumuşak damağı kaldırmak için sonda kullanılır. Adenotom olarak bilinen aletle geniz eti dokusu tamamen kazınır. Kazıma ve yahut da kürete etme olarak bilinen işlemi yapıldığı sırada östaki tüpü açılma yerinde ağıza herhangi bir zarar vermemelidir.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Faaliyetler
Ameliyattan 4 ila 5 gün sonra okula dönebilirler.
Uvulektomi, üvüla adı verilen küçük doku parçasının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Üvüla, ağız boşluğunun arka tarafında, dilin kökünde yer alan yumuşak dokulu bir çıkıntıdır. Genellikle bu işlem, uyku apnesi veya şiddetli horlama gibi solunum problemleriyle başa çıkmak amacıyla yapılır.
Bunun haricinde boğaz enfeksiyonları ile birlikte de uvulit çok yaygın bir şekilde görülür. Boğaz spreyleri, antibiyotik ve antiviral tedaviler ile gargaralar yardımıyla bu tür uvula enfeksiyonları başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Küçük dil ameliyatı lokal veya genel anestezi altında hasta uyuşturularak yapılır. Ameliyat sırasında herhangi bir ağrı veya sızı hissedilmez. Küçük dilin ucu kesilir veya lazer yardımıyla küçültülebilir. Böylece uvulanın sarkması ortadan kaldırılmış olur.
Küçük dilin temel işlevi konuşma yeteneğinin devamlılığını sağlamaktır. Küçük dilimiz olmasaydı konuşma sırasında pek çok kelimenin doğru telaffuzu hatta genel anlamda konuşabilme yetisini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktı. Tüketilen besinlerin doğrudan nefes borusuna kaçmasını engelleyen yapı küçük dildir.
Uvula; küçük dil, ağzınızın arkasını yağlamaktan burun salgılarını boğazınıza yönlendirmeye kadar çeşitli amaçlara hizmet eder. Birincil işlevi iki yönlüdür: Yeme ve içme sırasında yumuşak damağın kapanmasına yardımcı olur, yiyecek ve sıvının burnunuza girmesini önler.
Hastaların bir kısmında özellikle dil bağı ince ve ileri derecede yapışıklığı olmayan bebeklerde lokal anestezi ile ufak bir bistüri/makas yardımıyla dil bağı kesilebilir. İşlem sonrası kanama veya ağrı görülebilirse de genellikle ağrısız ve kanamasız bir müdahaledir.
Dil bağı ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır. Dil altı lokal anestezik ilaç ile uyuşturulduktan sonra ince dil bağlarında makas veya bistüri yardımıyla kesilir. İşlem sonrası genellikle ağrı ve kanama görülmez.
Dil bağı ameliyatı sonrasında, dil bağının yeniden yapışmasını engellemek ve dil hareketlerinin en kısa sürede normale gelebilmesi için çeşitli dil egzersizleri ve bebeklerde dil bağı masajı önerilmektedir. Dil bağı ameliyatı sonrasında, erişkin hastalarda, dil ucuna yönelik basit egzersizler yaptırılabilir.
Dudak ve damak yarığı olan hastaların cerrahi tedavilerinin, iyi eğitim almış, her türlü cerrahi onarımı yapabilecek, gelişebilecek komplikasyonlara müdahale edebilecek bir plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılması gerekir.
Dudak ve/veya damak yarığı olan çocukların % 50-60'ı konuşma problemi yaşamamaktadır. Bu nedenle aileye çocuklarına normal gelişimi olan çocuklardan farklı olarak davranmamaları gerektiği özellikle anlatılmalıdır.
AMELİYAT DÖNEMLERİ
Bebek 3 ile 6 aylıkken dudak yarığını düzeltmek için ameliyat yapılır. 6. ile 12. aylar arasında ise damak ameliyatı gerçekleştirilir. Çocuk 8 ile 12 yaşları arasına geldiğinde ise diş eti bölgesindeki yarığı tedavi etmek için kemik yerleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri