Derlenme (Uyanma) Odası
Ameliyat sonrası hastanın yeterli bir süre daha takip edildiği yerdir. Hastanın nabız, tansiyon, solunum değerleri takip edilir. Gerekiyorsa ısıtılır.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Bu odada neler yapılır, kim denetler ? Odaların sorumlusu, ilkin varsa anestezi uzmanı olmalıdır.Sonraki sıralamada cerrahi branşlar yer alacaktır. Bu odaya alınan her hasta rutin ve benzer biçimde ortak izlem yöntemleri ile (monitör, nabız – tansiyon – ateş , ve benzeri diğer yaşamsal takipler ile) takip edilirler.
Derlenme üniteleri, ameliyat sonrası erken dönemde anestezi uzmanlarının, teknisyenlerin, hemşirelerin ve gerektiğinde cerrahların bulunduğu, hastaların hemodinamik ve pulmoner monitörizasyonunun yapıldığı, yoğun gözlem ve bakımın sağlandığı, ameliyat sonrası komplikasyonların izlendiği ünitelerdir1-4.
İlgili 18 soru bulundu
Hastanın solunum yolunun açık olması için uygun pozisyon verilir.
Sindirim sisteminin kendi salgıları da gaita atılır ve ilk gaz-gaita çıkışı biriken salgıların dışarı atılması demektir. Hareket eden vücutta ödem (sıvının damar dışına kaçışına bağlı doku şişliği) daha çabuk atılır. Bu nedenle de ameliyat sonrasında ilk fırsatta hastaların yürütülmesi önemlidir.
Ameliyat sonrası derlenme ünitesi, hastanın cerrahi işleminin bitip anestezi etkilerinin geçmesinin beklendiği ve yaşam bulgularının stabil olmasının, oluşabilecek komplikasyonların önlenmesinin hedeflendiği bölümdür.
Postanestezik dönemde üniform değerlendirme kriterleri sağlamak amacıyla genel anestezi, rejyonal anestezi veya sedasyon uygulanan tüm hastaların takibinde Post Anaesthetic Recovery (PAR) skoru, sonrasında geliştirilmiş Modifiye Aldrete Skoru (MAS) gibi skorlama sistemi (Tablo I) kullanılmaktadır (3).
Derlenme odasında minimum kalış süresi diye bir tanımlama olamaz.Bu kavram hastaya özeldir. Genelde 24 saat altındaki süreç hedeflenir, sorunsuz vakalar ortalama 1 – 3 saat içinde pratik uygulamada servislerine verilmektedir (anestezist insiyatifi ile bu süre 30 dk. altında da olabilmektedir!).
Modern anestezi pratiğinde yeni ve kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının gelişmesiyle, “fazla narkoz verildiği” ya da “ hasta narkozu kaldıramadığı” için anesteziden uyanamamak gibi bir durum olamaz. Anestezi bir bilim dalıdır, kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanarak kendi kurallarını oluşturur.
Ameliyat Sırasında Uyanma İhtimali
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Isı düşmesi anestezik ilaçların sıcağa ve soğuğa yanıtınızı değiştirerek, ısı ayar mekanizmalarımızı etkilemesi nedeniyle olağandır ancak bunun azaltılması ve de titreme süresinin düşürülmesi pek tabi mümkündür. Hastaların ameliyat öncesinden başlayan ısılarını koruma yöntemleri hastaneye geldiklerinde başlar.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Ameliyathaneden gelen sünnet olmuş çocuklarda anestezinin derlenme dönemi yaklaşık 30-60 dakika kadar sürmektedir. Erişkinler bu dönemi genellikle ameliyathanede özel bir odada geçirirler, ancak çocukların bu dönemini biz, çocukta güven duygusunun daha çabuk gelmesi için, ailelerinin yanında geçirmelerini istiyoruz.
Genel anestezi sonrası en çok geçici ve önlenebilir şikayetler görülebilir. Bunlardan baş dönmesi, bulantı, titreme, boğaz yanması, vücut bazı bölgelerinde hamlık ve uyuşukluk hissi, ağrı sayılabilir.
Sedasyon, tıbbi prosedürler sırasında çok yaygın olarak kullanılan uyutma tekniğidir. Uygulama sırasında verilen ilaçlara karşı alerjik reaksiyonu bulunmayan her türlü hastaya tıbbi işlem öncesinde sedasyon uygulanabilir.
AYILMA ÜNİTESİNDE BAKIM
Hastanın ameliyattan sonra anestezinin etkisi geçinceye kadar ve yaşam bulguları düzenli oluncaya kadar yaklaşık bir iki saat kaldığı ünite; ayılma ünitesidir. Hasta ayılma ünitesinde bir yatağa alınır yada sedyede kalır.
Bu amaçla postanestezik bakım ünitesi (PABÜ), hastalara cerrahi ve anestezi sonrası gerekli müdahalelerin yapılması ve olguların kısa süreli yakın ve yoğun izlenmesi için kurulmuş ve geliştirilmiştir.
Postoperatif kelimesi ingilizce 'Post'' ve ''Operation'' kelimelerinden oluşur. Türkçe'ye çevrildiğinde Postoperatif kelimesi ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecini ifade etmek için kullanılır.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Tıbbi tedavi ve hasta bakımı açısından diğer hastane hizmetlerinden ayrıcalık taşıyan, yerleşim biçimi özel olarak tasarlanmış, yüksek teknolojili tıbbi cihazlar ve özel eğitimli tıbbi personelle donatılmış bir bölümdür.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri