Uyku çiçeğinin çoğaltılması oldukça kolaydır ve iki farklı yöntem kullanılabilir: tohumla çoğaltma veya sürgünle çoğaltma.
Genel olarak uyku çiçeği güneşli ortamı sever. Ancak bitkini pek karanlıkta bırakmayıp fazla da güneşte tutmamanız gerekir. Uyku çiçeğinin toprağı kurudukça su ilave edilmelidir. Bu türü kış aylarındaki ayaz ve soğuktan korumak için iç mekanları tercih edebilirsiniz.
Aynı zamanda saksının drenaj delikleri olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Uyku çiçeği, sabah güneşi alabileceği bir yere konumlandırılmalıdır. Öğlene kadar güneşi aldıktan sonra, gölgeye alınmalıdır. Aksi takdirde güneş altında bekledikçe yaprakları yanabilir.
Uyku çiçeği tohumu ile çoğaltma
Uyku çiçeği tohumları, sonbahar veya ilkbaharda toprağa ekilir. Toprak, nemli tutulmalı ve sıcaklık 20-25 derece arasında olmalıdır. Yaklaşık 2-3 hafta sonra, tohumlar çimlenir ve yeni bitkiler oluşur.
Uyku çiçeği torflu topraklarda yetiştirilmektedir. Torf organik bir toprak türü olmasının yanı sıra pek çok yerde bulunmaktadır. Uyku çiçeğinin boyutuna göre bir saksı temin etmeniz gerekir. Konumlandırma için yakıcı olmayan güneş ışığının geldiği alanlara koymanız yeterlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Sürgünleri seçin. Bu yönteme yaprakla çoğaltma yöntemide denilmektedir. Uyku çiçeği bitkisi genellikle sürgünler oluşturur. Bu sürgünlerin ucunda küçük bitkiler olabilir.
Saksı Toprağı Nasıl Güçlendirilir? Saksı toprağını güçlendirmek istiyorsanız bitki besini veya katı, sıvı gübre kullanabilirsiniz.
"Uyku çiçeği oldukça zarif bir bitki olmakla birlikte uçuk pembe çiçekler açarlar. Doğrudan güneş almayıp, aydınlık yerleri seven bitki türü olup keyfi yerinde olduğunda kolay bir şekilde çoğalabilen bir çiçektir.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Tohumları ekmeden önce 1 saat süreyle su içerisinde bekletmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında saksının alttan su çıkacak bir şekilde açık olduğuna emin olmanız gerekmektedir. Saksının yarısından fazlasına toprak koyduktan sonra tohumları yerleştirin. Üzerine ise serpme yöntemi ile geriye kalan toprağı serpebilirsiniz.
Uyku çiçeği, doğru su ve ışık dengesi olmadan kuruyabilir. Aşırı sulama, bitkinin köklerinin çürümesine ve dolayısıyla bitkinin kurumasına neden olabilir. Ayrıca, uyku çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yaprakları yanabilir ve kuruyabilir.
Bu mucizevi bitki sedatif (yatıştırıcı ve rahatlatıcı), hipnotik (uyku verici), anksiyolitik (anksiyete giderici), analjezik (ağrı kesici) ve antispazmodik (spazm giderici) etkileri ile biliniyor. Passiflora'nın Faydaları Nelerdir? Uykusuzluk şikayetlerinde, uykuları düzene girdirir. Kasılma ve kramplara iyi gelir.
Uyku Çiçeği Yumrusu - Oxalis Triangularis – Myke , halk arasında süs yoncası olarak da bilinen, muhteşem güzellikte mor renge sahip üçgen yapraklı yoncalar ince ve narin dallar üzerinde süzülür. Güneş battığında yapraklarını kapatmaktadır. İlgi çekici ve zarif davranışından dolayı bu çiçeğe uyku çiçeği adı verilmiştir.
Kaudpul olarakta bilinen Gece Yarısı Çiçeği yılda sadece bir kez açan ve gün batmadan solan çok özel bir bitkidir. Bu narin özelliği sayesinde Kaudpul, "Gecelerin Kraliçesi" diye isimlendiriliyor. Keşişler ve budistler tarafından ruhani bir çiçek olarak bilinmektedir.
Uyku çiçeğinin faydaları şunlardır:
Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku çiçeği, GABA adı verilen bir nörotransmitterin salınımını artırarak uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. GABA, beynin sakinleştirici bir etkisi olan bir kimyasaldır.
Solmuş çiçeklerinizi aslında canlandırmanız mümkün. Solmuş çiçeğin dibine organik maddeler karıştırarak çiçeği canlandırabilirsiniz. Kompost, yaprak, çiftlik gübresi, gübre yaprakları gibi organik maddeler karıştırılmalı ve toprağa eklenmelidir. Toprağın düzenli olarak havalandırılması da çiçeği sevindirecektir.
Sıcak ve soğuk katlama, tohumların sabit bir ısıda belirli bir süre bekletilmesidir. Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir. Tohum nemi: Tohum nemindeki %5-14 arasındaki her %1'lik artış tohum depolama ömrünü 2 katı kadar azaltır.
Ülkemizde daha çok " Süs Yoncası", "Uyku Çiçeği" ve "Mor Yonca" olarak tanınır. Uzun ömürlü, küçük soğanımsı yumrulu bir bitkidir. Aslında yonca bitkisi ile bir akrabalığı yoktur sadece yaprak şekli benzerlik gösterir. İklimi uygun olan yerlerde bahçelerde ve balkonlarda yetiştirilebilir.
Soğuk su köklere zarar verebilir. Bitkinizin sulanması için en uygun zaman erken sabah veya geç akşam saatleridir. Bu saatlerde su daha iyi emilir ve bitki yaprakları güneşe maruz kalmadan kurur.
Akşamsefası (Mirabilis jalapa), akşamsefasıgiller (Nyctaginaceae) familyasından çok yıllık bir süs bitkisi türü. L. Amerika'nın tropik bölgelerinden dünyanın birçok yerine dağılmış olan akşamsefası çabuk gelişen ve 1 m'ye kadar boylanabilen bir bitkidir.
C vitamini: California Üniversitesi Biyokimya Bölümü bilim adamlarının yapmış oldukları incelemeler neticesinde, C vitamininin fotosentez sürecini iyileştirmiş olduğu, çiçeklerde boy uzamasını temin ettiği ve çiçeklenmeyi fazlalaştırdığı görülmüştür.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri