Sessiz, sakin bir ortamda yapılan uygulama sırasında zihninizi boşaltmanız ve tavana konsantre olmanız gerekiyor. Vücudunuzun hiçbir yerinde rahatsızlık hissetmemenizin, en rahat konumda olmanızın da uygulamada çok önemli olduğu belirtiliyor. Sonra bütün vücudunuzdaki kasların gevşediğini hissetmeniz gerekli.
Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Depresyon, kaygı (anksiyete) bozuklukları, disosiyatif bozukluklar, bağımlılıklar, fobiler, kilo verme, anorexia nervoza, panik atak,diş sıkma, huzursuz bacak sendromu, vajinismus, erken boşalma , hipnoterapinin sıklıkla başarı ile kullanıldığı alanlardır. Hipnoz ile hipnoterapi farklı şeylerdir.
Hipnozun etkisi ne kadar sürer? Hipnozun etkisi kalıcıdır. Bilinçaltında yerleşmiş olumsuzlukların iyileştirilmesi sonucunda aşırı yemek yeme, sigara kullanma ve benzeri davranışlar da son bulmaktadır. Hipnozun etki alanının beyin olması sebebi ile hipnozun etkisi de kalıcı olmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Hipnoz bazı kişiler tarafından 'uydurma bir yöntem' ve hipnotize olduğunu söyleyen kişiler 'iyi oyuncular' olarak tanımlansa da, uzmanlar bu yöntemin gerçek ve uygulamaları olan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Farmakoloji bilimi sayesinde ortaya çıkan bazı ilaçlar, maddeler 'hipnotik' olarak tanımlanıyor.
Ülkemizde hipnoz ve hipnoterapi uygulaması için henüz yasal bir düzenleme yoktur.
Psikiyatristler ilaçla tedavi yapma yetkisine de sahiptirler. Eğer ayrıca hipnoz eğitimi de almışlarsa, kendi alanlarındaki tedavi uygulamalarında hipnozu, tedavilerini destekleyici bir yöntem olarak kendileri de kullanabilirler (Sadece eğer ayrıca hipnoz eğitimi de almışlarsa…)
Zira bilimsellikten uzak bazı hipnoterapi yöntemlerinin fayda yerine birtakım olumsuz sonuçlar doğurabileceği de ifade edilmektedir. Bu şartlara riayet edilmesi halinde hipnoz ile tedavi olmakta dinen bir sakınca görülmemektedir.
Hipnozun özellikle kaşıntı, egzama, akne, nörodermatit, skleroderma, siğiller ve sedef hastalığında etkili olduğu bilinmektedir. Birçok cilt hastalığının başlangıcında ve alevlenmesinde stresin rolü fazladır.
Eğer kendi şehrinizde bir hipnoterapist yoksa, dünyada popüler bir ücretsiz görüntülü görüşme programı olan ZOOM vasıtası ile hipnoterapistinizle görüntülü bağlantı kurarak Online ( internet üzerinden) hipnoz ve/veya Online ( internet üzerinden) psikoterapi seansları almanız mümkündür.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur. Hipnoz edilen kişi terapiste bağımlı hale gelebilir: Böyle bir şey yoktur, hipnoz terapiste bağımlılığı teşvik etmez. Hipnozdan çıkılamayabilir: Böyle bir durumla karşılaşma olasılığı yoktur.
Yetkili ve deneyimli terapistler tarafından yapılan hipnozun hiçbir zararı yoktur.
Hipnoterapi Ortalama Kaç Seans Sürmektedir
Bu tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorunları olan kişilere ilk olarak değerlendirme seansları yapılır. Bu 2-3 seans sürebilir. Sonrasında ise klinik duruma göre seanslar 2-3 seanstan 20 seansa kadar sürebilmektedir.
Hipnoz yeteneği, zayıflığı ya da zeka düşüklüğünü göstermez. Aksine zeki ve eğitimli insanlar daha kolay hipnoza girebilirler. Hipnoz bir uyku hali değildir. Birçok danışan, hipnozu yaşadıkları deneyimi bir trans olarak değil, telkin edilen olaylarla ilgili dikkat odaklanması olarak tanımlar.
Ve bu nedenle erişkinlere göre daha iyi hipnoza girerler ve daha iyi sonuç verirler. genellikle beş yaşından büyük çocuklar uygulamaktayız. Çünkü söylediğini anlamak ve biraz da konsantre olması gerekmektedir. Hipnoz çocuk için bir oyun gibidir. Eh çocukların hipnozla ilgili korkuları yoktur.
Hipnoz hali, kişinin zihnini boşaltıp bedenini gevşeterek bilinçaltına erişebildiği bir trans durumuna, 'uyku ile uyanıklık arasında' şeklinde tarif edilen bir duruma geçmesidir. Bu şekilde bilinçaltında olan bazı düşünceleri ya da kalıpları değiştirmek üzere telkin almaya hazır hale gelir.
Unutulmaması gereken nokta, “hipnozun asla bir büyü veya sihir olmadığıdır”. Diğer bir tarife göre de hipnoz, “bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinç altını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali” olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Hipnozla doğum, anne adayının doğum sırasında kendini daha rahat hissetmesi için doğum sırasında hipnoz yönteminin kullanılmasıdır. Bu yöntem doğal yollardan çocuğunu dünyaya getirmek isteyen anne adayları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
James Braid, yapay uyurgezerlik halinin insanın göz sinirlerinin yorulmasıyla daha kolay gerçekleştiğini keşfetti. İnsanların bakışlarını parlak bir cisme yönlendirerek uyku hali gerçekleştirdi. Braid bu duruma ilk kez 1841 yılında Yunanca uyku anlamına gelen “hipnoz” adını verdi.
Hipnoz, konsantrasyon ve odaklanmanın en yüksek olduğu zihin durumudur. Dolayısıyla; kişiler normalde söylemek istemediği hiçbir şeyi, hipnoz altındayken de söylemezler.
Hipnoz ile bir kişinin 'beynini kontrol etmek', 'geçmişini unutturmak' veya 'kendisine aşık etmek' gibi olağanüstü güçler gerektiren şeyleri yapmak mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri