Kan Oksijen doygunluğu: %85'in altına düşerse orta derecede, %60'ın altına düşerse ağır bir uyku apnesi söz konusu olur.
Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.
Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.
Obstrüktif (Tıkayıcı) Uyku Apnesi
Obstrüktif uyku apnesi tamamen ya da kısmen hava yollarındaki fonksiyon kaybı nedeniyle meydana gelen oksijen düzeyi düşüklüğü ve uykunun kesilmesi atakları ile karakterizedir. Bu bozukluk nedeniyle kişinin uyku kalitesinde belirgin bir azalma söz konusudur.
Bu konudaki sınıflamalar belli aralıklarla güncellenmekte olup helen uygulamada olan "Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi" sınıflandırmasına göre hastalar Apne Hipopne İndeksi 5-15 arasında ise hafif, 15-30 arasında ise orta ve 30 dan yüksekse ağır uyku apnesi olarak kabul edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Apne ve hipoapnenin sayıları tanı koymada en önemli etkenlerden biridir. Apne, uyku esnasında solunumun durması, hipoapnesi ise yavaşlamasıdır. Eğer kişinin, bir saatlik zaman diliminde beşten fazla kez solunumu durmuşsa o kişiye uyku apnesi tanısı konulabilir.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
Kanımız normalde %98 civarında oksijen satürasyonu seviyesine sahiptir. Seviyenin %85'in altına düşmesi bilinç kaybına, komaya hatta ölüme yol açar; ancak çok sayıda Covid-19 hastasının oksijen satürasyon seviyesi %70'in, hatta %60'ın altına düşmesine rağmen hastaların tamamen bilinçli kaldığı gözlemlenmiştir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın.
Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Ancak yüzde 90'ın altına düşmesi düşük oksijen seviyesi olarak kabul edilirken yüzde 80'in altında düşmesi beyin ve kalp başta olmak üzere pek çok organın zarar göreceğinin işaretidir.
Deniz seviyesinde sağlıklı bir insan için% 95 ile% 100 arası dinlenme oksijen satürasyonu seviyesi normal kabul edilir. Daha yüksek rakımlarda, oksijen satürasyon seviyeleri biraz daha düşük olabilir.
Oksimetre, arterial oksijen saturasyonunu ölçer (SaO2). %95'in üzerindeki oksijen saturasyonu (SaO2) değeri normal kabul edilirken, %93'ten az olan değeler oksijen tedavisinin gerekli olduğunu işaret eder ve hastanın daha yakından izlenmesini gerektirir.
Hipoksemi, kandaki oksijen seviyelerinin azalmasıdır. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile sonuçlanabilir, akciğerler ve çeşitli organlarda çeşitli işlev bozukluklarına yol açabilir.
Üstelik tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Uyku Laboratuvarında Tanı Konuluyor
Işık, “Alınan kayıtlarda hastanın saat başına düşen uyku apne sayısı bulunarak hastalığın şiddeti belirlenir. Eğer uyku apnesi sayısı saatte 5-15 arası ise hafif, 15-30 arası ise orta, 30'un üstünde ise ağır uyku apnesi olarak tanımlanır.
Kandaki oksijen satürasyonunun %96-98 aralığından fazla ya da az olması çeşitli hastalıklara sebep olur. Bu değerin altında olan satürasyon durumlarında hasta vücudu için gerekli oksijeni hava yoluyla alamaz. Bu nedenle solunum cihazına bağlanamsı ve ventilatörlerden yararlanması gerekir.
Antioksidan yiyecekleri düzenli olarak tüketmek, vücudun oksijeni çok daha iyi kullanabilmesini sağlar. Bu nedenle, E ve C vitaminleri başta olmak üzere kanıtlanmış antioksidan özellikleri bulunan vitaminleri beslenme düzenine eklemek önemlidir.
Parmaktan oksijen ölçüm genellikle işaret parmağındaki atardamar üzerine takılır. Böylece ürünün üzerinde yer alan sensör yardımıyla 1 dakika içerisinde kalp atış hızınızı hesaplayarak nabız ölçümü yapabilirsiniz.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir.
Ventilasyonun yeterliliği için bir gösterge olan pulse oksimetre ile normal O2 değerinin (SpO2) %95-100 olduğu saptanmıştır. Bazı bireylerde, özellikle uzun süreli sigara içenlerde, SpO2'nin %93-95 arasında olduğu bildirilmiştir.
Horlamaya engel olan yatış pozisyonu, uyku apnesi problemini azaltmaya da yardımcı olabilir. Yüzüstü veya sırt üstü yatmak akciğerlere hava akışının az olmasına neden olur ve horlamaya yol açar. Sırta yastık koyarak uyumak ve yan yatmak ise horlamayı azaltarak uyku apnesinin oluşma sıklığının azalmasını sağlayabilir.
Uyku apnesi her yaşta ve her cinste görülebilen bir durumdur. Ancak en sık rastlanan tipi obstrüktif uyku-apne sendromudur. Bu sendrom da her yaşta ve cinste görülmekle birlikte, 40 yaş sonrası erkeklerde daha sık görülür. Kilolu, kısa boyunlu, alt çenesi geride olan erkeklerde bu durum daha sık görülür.
Uyku Apnesi Nasıl Oluşur? Uyku hastalıklarını tetikleyen bazı durumlar sonucunda zamanla uyku apnesi diğer bir adıyla İnsomnia yaşanabilmektedir. Uzun süre uykusuz kalmak, fazla uyumak ya da sürekli olarak düzensiz uykular uyumak hastalığı tetikleyerek oluşmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri