Uykusuzluk göz kuruluğuna yol açabilir. Göz kuruluğuna bağlı ağrı, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görme görülebilir.
Uykusuzluk göz problemlerini tetikleyebiliyor
Uykusuzluk, uyku apnesi bulunan orta ve ileri yaştaki hastalarda anterior iskemik optik nöropati (yaşlanma ile ortaya çıkan kan damarlarının iltihabı) hastalığı gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
Uykusuzluğun vücutta bir takım hastalıkların yanısıra görme kaybına da yol açabileceği bildirildi. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Göz Doktoru Yetkin Özgan, yaptığı açıklamada, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı gözler için günlük düzenli olarak 6-8 saatlik uyku gerektiğini anlattı.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
İlgili 29 soru bulundu
Ani bulanık görme, ayrılmış retina, göz uçuğu veya optik nevritin (optik sinir iltihabı) bir semptomu olabilir. Aşağıda listelenenler gibi bazı göz rahatsızlıkları ve hastalıklar kalıcı görme kaybına neden olabilir, dolayısıyla ani bulanık görme yaşıyorsanız tanı ve tedavi için bir göz doktoruna danışmak önemlidir.
Bulanık görme, görme keskinliğinin kaybolması ve ince ayrıntıları normal insanlara oranla net olarak görememe olarak tanımlanır. Bulanık görme göz hastalıklarıyla ilişkili olabileceği gibi migren, karbonmonoksit zehirlenmesi, zona hastalığı, menenjit ve ensefalit gibi farklı hastalıklardan kaynaklı da oluşabilir.
Yılmaz, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı gözler için 6-8 saatlik düzenli uyku uyumak gerektiğini söyledi. 10 dakika dinlendirin Öğle yemeğinden sonra gözlerin 5-10 dakika dinlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr.
Stres pek çok hastalık üzerinde kilit rol oynarken göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Genellikle yoğun stres altında olunan dönemlerde meydana gelen santral seröz koryoretinopati yani retinada sıvı birikmesi görme kaybına bile neden olabiliyor.
Uykusuzluk, bağışıklık sisteminizin güçlerini oluşturmasını engeller. Yeterince uyumazsanız, vücudunuz istilacılarla mücadele etmesi zorlaşır ve ayrıca hastalıktan kurtulmanız daha uzun sürebilir. Uzun süreli uykusuzluk, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlar için riskinizi de artırır.
48 saat yani toplam gün boyunca uyumamak, ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel aksaklıkları beraberinde getiriri.
Ne kadar süre uykusuz kalırsanız, adenozin konsantrasyonu o kadar yüksek olur. Uykusuz kalındığında, uyku basıncı artar ve uykuda mısınız yoksa uyanık mısınız ayrımı yapılamaz. Sadece bir kısa geceden sonra dahi bilişsel yetenekleriniz zarar görür. Üst üste birkaç gece çok az uyunursa, kayıplar genellikle ciddidir.
Uykusuzluk hastalığının belirtileri ise;
Sinirlilik. Konsantrasyon eksikliği. Hafıza sorunları Geceleri uykuya dalmakta zorluk çekme.
Yeterince uyumak gözlerimizin de dinlenmesine yardımcı olur. Her gece yedi ila sekiz saat uyku yeterlidir. Bu göz yorgunluğu çeken insanlar için çok rahatlatıcı bir aradır.
Görme bozuklukları psikolojik etkiler yaratırken, psikolojik problemler de görme bozukluklarına sebep olabilmektedir. 'Santral seröz koryoretinopati' dediğimiz retina bozukluğu yine stres nedeniyle retinada oluşan bozukluklardandır ve genelde stresli olaylardan sonra gelişir.
Görme alanında ışığın yanıp sönmesi, zikzaklı çizgiler, dalgalı görme ise migrenin tipik belirtisini oluşturuyor.
Bu yüzden gözlerimizi belli zaman aralıkları ile ışıktan ve radyasyondan uzak tutmalı, kapalı bir şekilde ya da karanlık bir ortamda dinlendirmeliyiz. Gözlerde sürekli uyku hali neden olur? Yoğun miktarda kafein tüketimi, demir emilimini sınırladığı için uyku haline neden olur.
Gün içinde gözlerini dinlendirmek için her 20 dakikada bir, 20 saniye ara verip uzaktaki bir nesneye bakmak göz kaslarını gevşetirken yorgun göz altı belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca gün içinde bol bol göz kırpmayı da ihmal etmemelisin. Düzenli göz kırpmak gözünü nemli tutar ve göz kaslarını rahatlatır.
Bulanık görme, göz seğirmesi, baş ağrıları, göz sulanması veya göz kuruluğu sorunlarınızı nedeni stres olabilir. Diğer stresin tetiklediği görme sorunları arasında halsizlik, göz yorgunluğu, ışığa duyarlılık, gözde uçuşan noktalar ve göz spazmları bulunur.
Ancak bazı basit nedenlerden kaynaklanan gözün bulanık görmesi kısa sürede kendiliğinden geçebilmektedir. Uzun süre telefona bakmak, güneşe bakma, bilgisayar ile uzun saatler geçirmek, fazla kitap okuma, bir cisme fazla odaklanma gibi durumlarda bulanık görme geçici olarak olabilir.
Bu kırma kusurları, gözlük, kontakt lens, lazer görme düzeltme veya cerrahi gibi tedavilerle düzeltilebilir. Eğer bulanık görme görme kalitesini etkilerse veya başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarsa, bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.
Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri