Uyuz hastalığı, tedavi edilebilir ve insanlarda kalıcı etkileri olmaz.
18ºC'nin altındaki sıcaklıklarda uyuz akarının ölmesi daha uzun sürebilir. Tedavi sonrasında kaşıntı, başlangıçta hâlâ artabilir. Bundan sonra yavaşça azalır ve 6 hafta sonra tamamen geçer. Tüm ev arkadaşlarınız ve yakın temaslarınız sizinle aynı anda davranmalıdır.
Hastalığın salgınların bakıldığında 15 yıllık salgın dönemi, 15 yıllık sakin bir dönem izleyen dönemler izlediği görülmekte. Uyuz tedavi edilmez ise aylar sonra kendiliğinden iyileşebilir veya kronikleşerek-müzminleşebilir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Uyuz Hastalığı Ne Zaman Geçer? Uyuz hastalığı, uygun tedaviyle genellikle birkaç gün içinde semptomların hafiflemesine ve hastalığın iyileşmesine yol açar. Ancak ciltteki kaşıntı ve tahriş bazen daha uzun sürebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Uyuz hastalığından korunmanın en önemli yolu uyuz hastası ile cilt temasında bulunmamaktır. Uyuz hastasının kıyafetleri, nevresim takımı kaynatılmadan, sterilize edilmeden kullanılmamalıdır. Uyuz akarının bulunduğu düşünülen yerlerde çamaşır suyu ve yine kaynar su ile temizlenmelidir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Uyuz tedavisinde en sık kullanılan tedaviler permetrin içeren kremlerdir. Bunun yanında kükürt ve benzil benzoat içeren kremler de kullanılmaktadır.
Ayrıca tuz, zerdeçal, kolonya, çay ağacı yağı ve aloe vera uygulaması gibi farklı bitkisel tedavi seçenekleri de mevcuttur.
Uyuz tedavisi genellikle 1-2 hafta içinde sonuç verir. Ancak kaşıntı ve döküntüler bazen daha uzun sürebilir.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Kolonya içerisindeki etil alkol, antibakteriyel özellikleri ile cildi temizleyebilir ve uyuz hastalığına sebep olan sarcoptes scabiei adlı parazitlerin öldürülmesine yardımcı olabilir.
İyileştikten sonra bile kaşıntı devam edebilir
Uyuz tedavisi yapıldıktan sonra bile kaşıntı devam edebilir. Bu genellikle ciltteki inflamasyondan kaynaklanır ve cilt tamamen iyileşene kadar sürer. Bazı hastalarda kaşıntı, tedaviden sonra haftalarca hatta aylarca sürebilir.
En yaygın tedavi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya tüm vücuda uygulanmasıdır. Bu krem ya da losyon vücut üzerinde 8 - 14 saat bekletilir ve sonrasında yıkanılır. Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer.
Kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine neden olan uyuz hastalığı, kendiliğinden iyileşmez. Farklı bir deyişle uyuz belirtisi gösteren kişilerin mutlaka hekime giderek tanı ve tedavi alması önerilir.
Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Uyuz; parazitlerin neden olduğu ve bulaştıktan sonra 2-3 hafta içerisinde şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır. Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir.
Hastalığa neden olan böceğe uyuz böceği veya kaşıntı akarı denir. Uyuz böceği, parazitik bir canlıdır. Yani başka canlıdan beslenerek yaşar. Boyları oldukça küçüktür; 0,3 ile 0,5 milimetre arasında değişir.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra, erkek akar ölür ve dişi, dört ila altı hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür.
Temizlik sonrasında uyuzlu kıyafetlerin güneşte kurutulması da önerilir, çünkü güneş ışığı da uyuz mikroplarını öldürmede etkili olabilir. Uyuzlu kıyafetlerin doğru bir şekilde temizlenmesi, hastalığın kontrol altına alınmasına ve yayılmasının önlenmesine yardımcı olur.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır.
İlaçlar 1 hafta veya doktorunuzun önerdiği gün sayısı sonrası mutlaka tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni yumurta halindeki uyuz akarları ilaçtan etkilenmezler. Eğer 2. Uygulama yapılmaz ise yumurtadan çıkan larvalar tekrardan enfeksiyona neden olur.
Bu nedenle, özellikle uyuz salgını dönemlerinde tanı sürecinde akar ve akar yumurtası aranmadan tedaviye başlanır. Uyuz akarları insan vücudunda 1-2 aya kadar canlı kalabilse de insan vücudu dışındaki yerlerde 48 ila 72 saat içinde ölür.
Permethrin %1 ve 5 krem, losyon ve şampuan (Zalvor, Kwellada, Nix): Toksisitesi az, sarkopta etkisi güçlüdür. İlaç, akşam bir duştan sonra baş hariç bütün vücuda kaşınmayan yerler dahil uygulanır, çıkarılan giysiler tekrar giyilir, 7-8 saat sonra yeniden duş alınır. Yeni giysiler giyilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri