Uzak Doğu (Doğru kullanım) Uzak doğu (Yanlış kullanım. Uzakdoğu (Yanlış kullanım)
Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya ünvan sözleri büyük harfle başlar: Uzak Doğu'dan gelen heyeti Vali dün kabul etti.
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, aşağı, yukarı, orta, iç, yakın, uzak kelimeleri ayrı yazılır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, İç Anadolu, ...
TDK'ya göre bir araya kelimesinin doğru yazılışı "bir araya"dIr. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sözcüklerin manasında bozulma yaşanmaması için doğru yazılış biçimlerinin öğrenilmesi son derece önemlidir. Buna göre kuzeydoğu doğru yazılışı şu şekildedir: Kuzeydoğu (doğru kullanım) Kuzey doğu (yanlış kullanım)
İlgili 44 soru bulundu
"Orta Doğu bitişik mi yazılır?" sorusuna şu cevabı verebiliriz: Bitişik şekilde yazılması yazım yanlışı olarak kabul edilir. Orta Doğu yazımı bitişik yazılamaz çünkü bitişik olması bir yazım hatası olarak kabul edilir ve Türkçe yazım kurallarının dışındadır.
Ayrı ve Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler
Ara yönleri belirten kelimeler bitişik yazılır: güneybatı, kuzeydoğu.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
O yüzden Bitişik olarak zeytinyağı şeklinde farklı yerlerde kullanılabilir. Zeytinyağı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu bu kelime için bitişik olarak yazılması gerektiğine dair kural sunmaktadır.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur.
Ayşe teyze (Akrabalık var ise küçük harfle başlar.) Baba İshak, Nene hatun (Eğer özel ismin önüne gelirse büyük harfle başlar.) Ramiz Dayı, Yüzbaşı Ahmet, Gazi Mustafa Kemal Paşa (Kişi adından önce ya da sonra gelen unvan, saygı sözü, rütbe adı ve lakaplar büyük harfle başlar.)
Özel adlara gelip ona "aile, ev, soy, sop" anlamı katan "–ler, –gil" ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Yarın buraya Ayşeler gelecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri