Cevap. Cevap: Uzay saydam mıdır? Uzayda ışık yayılır fakat uzay saydam değildir.
17 -İnsan vücudu saydam olmayan bir özellik taşır.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
Günümüzde, Evren'in ışığa karşı şeffaf olduğunu ve uzaktaki nesnelerden gelen ışığın gözlerimize ulaşmadan önce uzayda bir engelle karşılaşmadan seyahat edebileceğini biliyoruz.
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Çoğunluğu saydam yapıdaki süte opak beyazlığını veren, yüzde 3,5 oranındaki kütlesi ile suda askıda bulu- nan proteinlerdir. Proteinler, uzun ve zincir benzeri yapısı olan karmaşık moleküllerdir.
Dünya opaktır. Güneş'ten aldığı ışınları yansıtır.Sadece zararsız kısmı dünyaya ulaşır.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Gözlemlenebilir evren, galaksimizi merkez aldığımızda 46,6 milyar ışık yılı yarıçapında bir dairedir. Yani bildiğimiz evren 93,2 milyar ışık yılı çapında bir küreden ibarettir. Bu kürenin bittiği yer ile göremediğimiz evren arasında bir sınır bulunmaz.
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir.
Işığı hiç geçirmeyen maddeler, saydam olmayan maddelerdir. Tahta, mukavva, metal levhalar örnek verilebilir. Işığın geçmesini istemediğimiz fotoğraf banyolarının yapıldığı odalar saydam olmayan yani opak maddelerden yapılır.
Eğer ışık tutulan bir madde, ışığı geçiriyorsa, o maddeye saydam madde deriz. Saydam maddelere örnek verecek olursak, cam bardak, gözlük, lens, plastik şişe saydam maddelere örnek verilebilir.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
Gözün yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyi konjunktiva adı verilen saydam bir zarla kaplıdır. Gözyaşı bezi, orbitada kaş bölgesinin dış ucunun altında (burundan uzakta) yer alır.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
Bu evren, milyarlarca galaksi ve her galakside milyarlarca yıldız ve gezegen içeriyor olabilir. Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Şu anki teori ve gözlemler, evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar yıl arasında olduğunu önermektedir Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir.
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Bu sonuç nükleer makarnayı evrendeki bilinen en güçlü madde yapıyor.
Özetle sicim teorisine göre kainatta en azından 10 üzeri 500 evren var. Bunlardan biri de yaşadığımız evren. Bu aslında bir çatı kavram olsa da çoklu evren derken bilim insanları genellikle sicim teorisini kast ediyor. Sicim teorisine göre kainatta birbirinden kopuk olan en az 10 üzeri 500 evren var.
Bilinen en küçük parçacık, subatomik düzeyde bulunan "leptonlar" ve "kuarklar"dır. Leptonlar arasında elektronlar en tanınmış olanıdır ve kuarklar proton ve nötronları oluşturur. Bu parçacıklardan daha küçük bir parçacık olduğu düşünülmektedir.
1- İçinden ışığın geçmesine ve arkasındaki şeylerin görülmesine engel olmayan (cisim), şeffaf. 2- Üzerindeki resim ve şekilleri beyaz bir zemin üzerine yansıtmak amacıyla tepegöz ve projeksiyona konan şeffaf, ışığı geçiren kağıt veya madde, slayt.
Elmas, saf karbondan oluşmuş kristalize bir mineraldir. Mükemmel bir iletken olan elmas, aynı zamanda ısı yansıtıcısı ve en saydam maddedir.
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri