Adıma Kayıtlı Eski Araçları Nasıl Sorgularım? Adınıza kayıtlı eski araçları, e-Devlet Adıma Tescilli Araç Sorgulama sayfası ve araçlarım sayfası üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Satışı gerçekleşmiş bir aracın yerinin tespit edilmesi, satış üzerinden ne kadar vakit geçmiş olduğu fark etmeksizin, söz konusu taşıtın plakasını E-Devlet Kapısı üzerinden sorgulatarak gerçekleştirilir.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulama yapmak istiyorsanız, "www.sbm.gov.tr" adresine giriş yapıldıktan sonra, "Sorgulamalar ve Online İşlemler" kategorisine tıklayarak araç plaka sorgulaması yapabilirsiniz.
kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle sayfaya giriş yapabilirsiniz. Daha sonra e devlet hizmetler bölümünden "Emniyet Genel Müdürlüğü"nü bulmalısınız. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sunduğu hizmetler arasından "Araç Sorgulama" başlığını seçmelisiniz.
- E devlet bağlantısında yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü sayfası açılmalıdır. - Burada Araç Plaka Sorgulama bölümüne gidilmelidir. - Daha sonra istenen bilgiler girilmelidir. - Bu işlemlerin ardından plaka sorgulaması yapılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama
Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY" boşluk PLAKA” yazarak 5664'e SMS atman yeterli olacaktır.
Hasar Geçmişi Sorgulama
Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Arabanın Kaçıncı Sahibi Olduğum Nasıl Anlaşılır Örneğin, aracı satın aldığınızda, aracın kayıt belgesi size verilir ve bu belgede aracın kaçıncı sahibi olduğu bilgisi yer alır. Ayrıca, aracın kayıt belgesine erişmek için, aracın sahibi olarak, trafik polisi veya otomobil kurumlarına giderek bu belgeyi isteyebilirsiniz.
E-Devlet'te sıralanan listeden adına kayıtlı tüm araçları ve bu araçlara ait sigorta, ceza, borç ve muayene gibi bilgileri de görebilirsin.
Araç plaka sorgulaması yaparak da aracın sahibini ğrenebilirsiniz. Fakat baştan belirtmeliyim bu yntem ücretlidir ve tek sms ücreti 15 tl dir. araç plakasını 5664 e sms atarak araç sahibi sorgulama yapabilirsiniz. Dilerseniz detaylı anlatım için 5664 araç plaka sorgulama sayfamıza bakabilirsiniz.
Mesaj yoluyla da plakadan araç sorgulama işlemi yapmak mümkün. Ücretli bir sorgulama türü olan SMS ile araç sorgulama işlemi için aracın plakasını bitişik bir şekilde yazıp (34XYZ34 gibi) 5664'e yollayabilirsiniz.
Adınıza şirket olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına “Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler” yazmanız yeterlidir. Karşınıza gelen ekranda herhangi bir şirketin ortağı, yetkilisi ya da sahibi olup olmadığınızı görebilirsiniz.
Araç tescil belgesini alımı için e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun için gerekli olanlar kimlik kartı ve e-devlet şifresidir. Sisteme giriş yapıldıktan hemen sonrasında arama kısmında araç tescil belgesi yazmanız yeterlidir. Çıkan sayfada 'Adıma Tescilli Araç Sorgulama' kısmından belgeye ulaşılabilir.
Çekilen Araç Sorgulama İçin İlk Yol SMS
Farklı sebeplerle polis tarafından çekilen araçlar uzun süredir SMS üzerinden kontrol edilebiliyor. SMS yoluyla bilgi almak isteyenler PARK (boşluk) ARAÇ PLAKASI yazarak 1550 üzerinden bilgi alabiliyor.
SMS ile plaka bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bunun için DETAY boşluk plaka numarasını yazıp 5664'e kısa mesaj göndermeniz yeterlidir.
Hasar Geçmişini Sorgulamak için;
Aracın PLAKA NO'sunu yazıp 5664'e gönderebilirsiniz ya da Türk Telekom Online İşlemler Uygulaması üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Veya HASAR S boşluk ŞASİ NO yazıp 5664'e gönderebilirsiniz.
Cep telefonun mesaj bölümüne “DETAY boşluk PLAKA” yazdıktan sonra 5664'e kısa mesaj atılması yeterlidir. Örnek: “DETAY 34FB055” yaz 5664'e gönderin. Eğer Şase No sorgulama yapmak isterseniz; “DETAY boşluk Şasi No” yazıp 5664 e gönderin.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? Cep telefonlarındaki bütün operatörlerden mesaj bölümüne "PARK" yazıp boşluk bıraktıktan sonra araç plakasını yazdıktan sonra 1550'ye göndermek gerekiyor.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
Ada tescillenen tüm araçları görebilmek için E-Devlet üzerinden "Araçlarım" kısmına girmek yeterlidir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Özellikle ekspertize gidilerek motor raporu alınması gerekir. Aynı zamanda kaza geçmişine bakmak suretiyle araba komple gözden geçirilmelidir. Tüm bunların kapsamında eğer uygun fiyatlı bir araç tercih ediliyor ise, taksi çıkması bir araç satın alınabilir.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Ticari araç yük ve insan taşımak için kullanılmaktadır. Otobüs, minibüs, midibüs, pick up, panel van gibi araçlar buna örnektir. Ticari araçlar ticarette kullanıldığı için vergisi çok daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri