Portakal, elma, armut vb. meyveler buzdolabında 1-2 hafta, üzüm, şeftali, kayısı vb. meyveler 4-5 gün; kiraz, çilek, dut vb. meyveler ise 1-2 gün saklanabilir.
Taze Ürünün Soğuk Hava ile Muhafazası
Üzüm -1oC ile 0oC'de %90-95 bağıl nemli ortamda 5 aya kadar depolanabilmektedir.
Üzümler 2 defa suyu değiştirilerek sirkeli suda bekletilir. Daha sonra güzelce bol suda yıkanır ve suyu süzülür. Üzümler saplarından ayrılır. Buzdolabı poşetine istenilen kadar koyulur ve dondurucuya yerleştirilir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Üzüm, ısısı hızla düşürüldükten sonra kalitesini uzun süre saklayabilmesi için, 10°C sıcaklıklarda, üzüm için imal edilmiş nitelikli polietilen torbalar içinde muhafaza edilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Buzdolabında saklandığında kararmalar oluşacağı için renk ve tat kalitesinde bozulmalar oluşacaktır. Portakal, elma, armut vb. meyveler buzdolabında 1-2 hafta, üzüm, şeftali, kayısı vb. meyveler 4-5 gün; kiraz, çilek, dut vb. meyveler ise 1-2 gün saklanabilir.
Üzüm soğuğa dayanıklı olan bir meyve olarak dikkat çekmektedir.
Üzümler "sönecek" ve duygusal ve yumuşak hale gelecektir. Narenciyeler bozulduklarında üzerinde küf oluşur ya da yumuşayıp sönük bir görünüm alabilirler.
Üzümler olgunlaşmaya (tatlı su yürümeye) başladığı dönemden itibaren hasarlı tanelerde küfler tarafından Okratoksin A oluşur. Önlem alınmadığı taktirdehasat, kurutma ve depolama dönemlerinde de toksin=zehir oluşumu devam eder.
Kayısı, nektarin ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerin tümü oda sıcaklığında saklanmalıdır, çünkü buzdolabı onları kurutur. Çekirdekli meyveler doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde tutulmalıdır.
Yaz aylarında bol bulunan üzümü kış aylarında da yemek isteriz. Buzdolabının dondurucu kısmında kısmında üzüm saklamanız mümkün. Bu üzümleri kış aylarında komposto yapımında pastalarda hatta reçeliniz bitti ise reçel yapımında bile kullanabilirsiniz.
İyice kurulayın. Derin dondurucuya sığacak bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde koyun ve dondurucuya kaldırın. 2 saat sonra kilitli buzdolabı poşetlerine birer porsiyonluk olarak paylaştırın ve kaldırın. Dondurucudan çıkardığınız gibi soğuk olarak tüketin.
– Üzümleri hızlıca dondurmak için birkaç saat dondurucuya koyun. Üzüm çekirdeği nasıl çıkarılır? – Üzümler donduktan sonra, buzdolabı poşetine ya da hava geçirmez bir kapta dondurucuda saklayın. Üzüm donduktan sonra, en az 1 yıl saklanabilir.
Üzümleri yıkayınız. Tanelere ayırınız. Bir kullanımlık kaplara koyup derin dondurucuya koyunuz. Kışın pepecura yapımında ve üzüm suyu olarak kullanabilirsiniz.
Kara üzüm, içerdiği birçok bileşen sayesinde kan yapıcı besinler arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi rahatsızlığına iyi gelir.
Koku: Kuru üzümün bozulduğunu anlamak için en iyi yöntem koklamaktır. Eğer ekşi veya çürümüş kokuyorlarsa bozulmuşlardır. Atmanız gerekir. Her ihtimale karşı altı aydan uzun süre sakladığınız herhangi bir kuru meyveyi tüketmeden önce kesinlikle koku değişikliklerini kontrol edin.
Küflü et yenirse ne olur? Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Üzüm suyu serinletir, canlandırır. Üretilmesi kolaydır, evlerde yapılabilir. Tüketilmesi için zamana ihtiyaç yoktur; hatta, fazla bekletilirse bozulur.
Eğer düzenli olarak çürük ve yıpranmış üzüm taneleri temizlenir ise üzüm salkımları bir ay boyunca da dayanabilir. Kuru üzümlerin içinde su oranı çok azdır ve bu yüzden de kuru üzümler neredeyse 1 yıl boyunca dayanabilirler.
"Çürük kısmını kesip kalanını yerim" diyorsanız bir kere daha düşünün. Çünkü uzmanlar, çürümüş meyvelerin yol açabileceği kanser riskine dikkat çekiyor.
Buzdolabında kuru üzüm depolamak için yeterli alanınız yoksa koyu renkli dolapları kullanabilirsiniz. Onları gazın yanına koymayın. Kuru üzümleri oda sıcaklığında altı aya kadar saklarsanız, buzdolabına ve kaplara kapalı ve sızdırmaz şekilde koyarsanız, saklama süresini bir yıla kadar uzatabilirsiniz.
Kış soğuklarına oldukça dayanıklı olan üzüm fidanları kışları maksimum -40 derece soğuklara kadar dayanabilmektedir. -40 derece altına düşen yerlerde yetişmesi riskli olup gözlerde ve köklerde donmalar oluşur.
Bağ Salkım Güvesi (Harab, kurtlanma, çürüme) : Bağlarda çiçek, koruk ve olgun tanelerde zarar yapar. Üzümün zarar görmesi sonucu akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur. Bu hastalık ve zararlı ile mücadeleyi zamanında yapmak gerekir.
Türkiye'de üzüm nerede yetişir sorusunun bir diğer yanıtı da Güneydoğu illeri için verilebilir. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır çevresinde siyah ve kırmızı üzüm bolca yetişmektedir. Üzüm nerede meşhur diyenler için Ege Bölgesi yanıtını verebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri