Siyah üzüm çekirdeği çok etkili bir kan yapıcıdır' sözlerini kaydetti. Üzüm çekirdeğinin çok ciddi bir kan sulandırıcı etkiye sahip olduğunu kaydeden Abdullah Yakar, varis tedavisine de yardımcı olduğunu dile getirdi.
Çekirdekli üzüm, kansızlığı önler. Hafızayı güçlendirir ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Özellikle çekirdekli siyah üzüm, kansızlığın giderilmesinde etkili rol oynar. Siyah kuru üzümün çekirdeği, öğütülmüş olarak da tüketilebilir.
Çekirdeklerde bulunan maddeler, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve hasar görmesini engeller. Kolesterol seviyesini dengeleyerek daha sağlıklı bir yaşam sunar. Üzümü çekirdekleri ile beraber tüketirseniz, kalp krizi hastalığına karşı güçlü bir önlem almış olursunuz.
Kara üzüm, içerdiği birçok bileşen sayesinde kan yapıcı besinler arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi rahatsızlığına iyi gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Taze siyah üzüm aynı zamanda yüksek demir içeriği sayesinde kan yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Bu nedenle kansızlığı bulunanlar için alternatif bir besin kaynağıdır.
Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, C vitamini ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir. Günlük kalsiyumun 1/5'ini ve demirin ise 1/3'ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder.
Üzüm çekirdeği; kolajeni arttırır. Bununla beraber kemik ve cilt sağlığını korur. Bilhassa yaşlanmanın önüne geçerek, ciltte oluşma olasılığı olan akne ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Bunun dışında vitamin eksikliğinden ötürü görülen deri ve saç dökülmesi adına birebir yarar sağlar.
Kara üzüm çekirdeği, aşırı tüketimde zehirli olabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Siyah üzümün kalorisi oldukça düşüktür. Ama gün içinde aşırı tükettiğiniz zaman kilo almanıza sebep olabilir. Aşırı tüketimde hazımsızlık ve kabızlık gibi problemlere yol açabilir.
"TAVSİYE EDİLEN GÜNLÜK MİKTAR 150 İLE 300 MİLİGRAM''
Küçükarslan, üzüm çekirdeğinin kuru veya taze tüketilmesinin bir farkı olmadığını anlatarak, bu değerli besininin rahatlıkla ve çekinmeden çiğneyerek üzüm içerisinde tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma olasılığını azaltır. - Kanda artan trigliserit hücreleri vücuttaki şeker ve yağlanma oranını da artırır. Bu durum da obezite ve şeker hastalıklarının yaşanmasına davetiye çıkarır.
3) Çekirdekli Siyah Kuru Üzüm
Her gün tüketilen çekirdekli siyah kuru üzüm kanı sulandırıcı etkiye sahiptir. Bununla birlikte hem enerji deposudur hem de kalp ve beyin için çok yararlıdır.
Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir. Balık ürünleri de kansızlığa iyi gelmektedir.
Kansızlığı gideren kan ilacı takviyeleri kadar etkili olan siyah üzüm, kandaki demir depolarını doldurur. Ara öğünlerde ve kahvaltılarda siyah üzüm tercih ederseniz, bedeninizdeki olumlu değişmeyi görebilirsiniz.
Kuru üzüm düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Düzenli kuru üzüm tüketen kişilerin kemikleri kuvvetli olur. Kuru üzüm tüketimi sindirim sisteminin doğru ve olması gerektiği şekilde çalışmasını sağlar. Kuru üzüm her gün 1 avuç tüketilirse tokluk hissini arttırır.
Kansızlığa iyi gelir
Aynı zamanda soğuk pres olarak satılan üzüm pekmezinin kansızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Günde bir kaşık tüketilen üzüm pekmezi kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Üzümün en önemli faydaları arasında güçlü antioksidan özelliği yer alır.
Üzüm çekirdeğinin günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Beyaz üzüm ve kara üzüm çekirdeği tüketilebilir. İki üzüm çeşidinin de çekirdekleri oldukça faydalıdır ve gençlik iksiri olarak da bilinir.
- Vücuttaki kolajen miktarını artırarak kemik ve cilt sağlığına destek verir. - Kansızlık problemlerinin iyileştirilmesini yardımcı olur.
Pıhtılaşmanın önüne geçen siyah üzüm çekirdeği aynı zamanda da zayıf olan damarların güçlenmesini destekler. Sindirim ve boşaltım sistemine etkileri araştırıldığında böbrek ve bağırsakların çalışmasına olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
Üzüm çekirdeği, antioksidan özelliği çok fazla olan maddelerden aslında. Dolayısıyla bu özelliği sayesinde vücudumuzu zararlı serbest radikallere karşı bir güzel korumasıyla ünlü. Bu özelliği de bizi kolayca yakalanabildiğimiz grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmaktan koruyor.
Üzüm çekirdeğinin içindeki ana antioksidan; proantosiyanidinlerdir. Ayrıca yüzde 15 protein, yüzde 25 yağ, yüzde 45 posa (lif), bol aminoasit, mineral (demir, kalsiyum, çinko, bakır) ve bir miktar da vitamin (özellikle E vitamini) içerir.
Üzüm çekirdeği % 40 lif, % 16 esansiyel yağ, % 11 protein, % 7 fenolik bileşik (tannin vb.) ve diğer bileşiklerden (şeker, mineral vb.) oluşur ve bunun yanında yüksek miktarda E vitamini içerir. Proantosiyanidinler askorbik asit ve E vitamininden daha başarılı antioksidan özelliği gösterirler.
Sindirim sisteminin düzenli çalışması açısından çok önemli bir yere sahip yemiş türü olan kuru üzümün pek çok faydası bulunuyor. Demir bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan kuru üzüm tüketmek, kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Kuru üzümün kabuğunda bulunan vitamin, kansere karşı koruyucu bir güç oluşturur. Çekirdekli kuru üzüm; kanı sulandırır. Kansızlık ile mücadele eden hastaların özellikle tüketmesi gereken, doğal ilaç olarak bilinir.
Siyah üzümü ara öğünlerde tüketmek, kanın zararlı maddelerden arınmasına yardımcı olur. Saç köklerini güçlendirir ve saçtaki problemlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kemiklerin gelişmesine yardımcı olan siyah kuru üzüm, içerisinde bulunan kalsiyum sayesinde ileriki yaşlarda görülen kemik erimesi problemini önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri