Üzüm çekirdeğinin kendisi ve üzüm çekirdeği yağı beyin sağlığı üzerine oldukça etkilidir. Alzheimer hastalığı riskini önleyen çekirdekler, daha güçlü bir hafızaya sahip olmanızı sağlar. Dikkat dağınıklığı ve dalgınlık gibi durumların da önüne geçmek için çocuklara ve yetişkinlere üzüm çekirdeği tüketilmesi önerilir.
Üzüm çekirdeği yutularak tüketilebilir. Bunun yanı sıra üzüm çekirdeği çiğnenirse de faydasını etkili bir şekilde gösterecektir. Üzüm çekirdeği oldukça güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Sağlığa pek çok yararı bulunan bu üzüm çekirdekleri istenildiği takdirde çiğnenerek ve ya yutularak tüketilebilir.
Siyah üzüm çekirdeği olduğu gibi çiğnenerek ya da yutularak yenebileceği gibi toz haline getirilerek de tüketilebilir. Oldukça faydalı olan bu çekirdek, özellikle de siyah üzüm yenirken tüketilmeli ve çöpe atılmamalıdır.
Pıhtılaşmanın önüne geçen siyah üzüm çekirdeği aynı zamanda da zayıf olan damarların güçlenmesini destekler. Sindirim ve boşaltım sistemine etkileri araştırıldığında böbrek ve bağırsakların çalışmasına olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
Siyah üzüm çekirdeği çok etkili bir kan yapıcıdır' sözlerini kaydetti. Üzüm çekirdeğinin çok ciddi bir kan sulandırıcı etkiye sahip olduğunu kaydeden Abdullah Yakar, varis tedavisine de yardımcı olduğunu dile getirdi.
İlgili 20 soru bulundu
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Üzümün kurutularak elde edilen bu besin özellikle sindirim hastalıklarına iyi gelir.
Üzüm çekirdeği; kolajeni arttırır. Bununla beraber kemik ve cilt sağlığını korur. Bilhassa yaşlanmanın önüne geçerek, ciltte oluşma olasılığı olan akne ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Bunun dışında vitamin eksikliğinden ötürü görülen deri ve saç dökülmesi adına birebir yarar sağlar.
Bağırsakları çalıştırır
Üzüm hazımsızlığı gidererek bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına, vücudun toksinlerden arınmasına ve kanser hücrelerinin en doğal şekilde atılmasına yardımcı olan üzüm çekirdeği tozu, sabahları aç karnına 2-3 çorba kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı eklenerek tüketilebilir.
Genel olarak üzüm çekirdeği zayıflatır mı diye merak ediyorsanız diyet listenizde yer verilmesi gerektiğini bilmenizde fayda var. Metabolizma hızlandırıcı etkilerinin yanı sıra vücutta bulunan ödemin de atılmasını sağladığı için zayıflama planlarında oldukça etkili sonuçlar almanızı sağlar.
Siyah üzüm çekirdeği bir blender yardımıyla öğütüldükten sonra yoğurt ya da bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Siyah üzüm çekirdeğini tüketmek için en ideal ölçüyse yarım çay bardağı yoğurda bir çay kaşığı kadar üzüm çekirdeği şeklindedir.
Gençlik besini olarak kabul edilen üzüm çekirdeği günde iki tane düzenli yuttuğunuzda hücrelerin yenilenmesinde yardımcı olur. Mide asidini dengeler. Ağrı ve kramp riskini azaltır. Yapılan araştırmalarda göz nezlesi, alerjiye bağlı oluşan durumların etkilerini ortadan kaldırır.
Yapılan çalışmalarda üzümün çekirdeği, kabuğu ve sapında östrojenin özelliklerini gösteren fitoöstrojenlerin bulunduğu ve bunların kolesterolun birikimini önlediği bulundu. Üzümün kadınlarda aterosklerozdan koruyucu rolünün de bununla ilgili olduğu düşünülüyor.
"Halk arasında faydalı olarak bilinen, zeytin çekirdeklerinin yutulması konusu yanlış bilgidir. Zeytin çekirdeğinin yutulması son derece zararlıdır. Zeytin çekirdeği yutulduğunda vücuda hiçbir fayda sağlamayacağı gibi vücudu yorar. Çünkü insanların yuttuğu zeytin çekirdekleri, sofralık zeytinlerin çekirdekleridir.
Kuru üzümün insan vücuduna pek çok faydası vardır. Kuru üzümün saymakla bitmeyen faydaları arasında kan yapıcı özelliğe sahip olması da yer alıyor.
Günlük yüksek kuru üzüm tüketiminin yan etkileri olabileceği söylenmekte, bu nedenle dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için kadınların günde 18 mg, erkeklerin ise 8 mg kuru üzüm tüketmesi önerilir.
Üzüm çekirdeğinin içindeki ana antioksidan; proantosiyanidinlerdir. Ayrıca yüzde 15 protein, yüzde 25 yağ, yüzde 45 posa (lif), bol aminoasit, mineral (demir, kalsiyum, çinko, bakır) ve bir miktar da vitamin (özellikle E vitamini) içerir.
Tatlı ihtiyacını gidermek için küçük bir kase yoğurda veya 2 tatlı kaşığı kuru üzüm ve 3 tam ceviz eklenebilir. Böyle bir ara öğün hem mutluluk hormonlarımızı harekete geçirir hem de iş ortamının stresini daha az hissetmemize yardımcı olur.
Üzüm çekirdeği % 40 lif, % 16 esansiyel yağ, % 11 protein, % 7 fenolik bileşik (tannin vb.) ve diğer bileşiklerden (şeker, mineral vb.) oluşur ve bunun yanında yüksek miktarda E vitamini içerir. Proantosiyanidinler askorbik asit ve E vitamininden daha başarılı antioksidan özelliği gösterirler.
Ancak fazla tüketilmesi kilo alımına yol açabilir. Kuru üzüm kalori değeri ve şeker içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle kilo almaya yatkınlık sağlar. Özellikle diyabet hastalarının kuru üzümü fazla tüketmesi, ciddi sağlık problemlerin tetikleyebilir.
Üzümün kalorisi düşüktür ama tane olarak değil salkım olarak tükettiğinizde aşırı kilo almaya neden olur. Gereğinden fazla tüketilirse vücutta aşırı karbonhidrat yüklenmesine neden olur. Türk Aşçı Haberleri Üzüm aşırı tüketildiğinde hazımsızlık sorunlarına yol açar.
"TAVSİYE EDİLEN GÜNLÜK MİKTAR 150 İLE 300 MİLİGRAM''
Küçükarslan, üzüm çekirdeğinin kuru veya taze tüketilmesinin bir farkı olmadığını anlatarak, bu değerli besininin rahatlıkla ve çekinmeden çiğneyerek üzüm içerisinde tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Üzümün, gastrit ve benzeri mide rahatsızlıklarına karşı mideyi kuvvetlendirici olduğuna dikkati çeken Sabır, şöyle devam etti: "Nefes darlığına ve boşaltım yoluyla ilgili iltihaplara karşı da üzümün iyi geldiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri