Çıkan pekmezi güzelce kaynatın. Kaynamaya başladığı zaman üzerinde bir köpük birikecek bunu süzgü yardımıyla alın ve kaynamaya bırakın. Koyulaşınca kavanozlara alın kapağını güzelce sıkıp ters çevirin. Üzerine battaniye örtüp 1 gece beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Katı pekmez, tek başına tüketilebileceği gibi çok bilinen bir yol olmayan meyve suyuna karıştırılarak da tüketilebilir. Fındık ve badem gibi kuruyemişlerle birleştiğinde muazzam bir lezzet haline gelen pekmez, bu şekilde de tercih edilebilir. Ayrıca ekmek üzerine sürülerek de yenebilir.
Pekmez ev tipi buzluklarda katı hale gelecek kadar donmaz. Pekmezin içerisindeki şeker antifriz etkisi yapacağından ve pekmezin yoğun kıvamından dolayı donması için aşırı soğuk ortamlar gereklidir. Pekmezi buzdolabında saklamak mümkündür.
Önce maya yapılırdı. 40–50 kilo gelen Koca bir leğen dolusu Zile pekmezi için; küçük tas içine 300 gram kadar toz pudra şekerine 10 yumurtanın akı konur tahta bir kaşık ile mikser gibi iyice karıştırılır. Beyazlaşmaya başlayınca içine azar, azar duru pekmez ilave edilir. Tekrar çırpılarak beyazlatılır.
İlgili 33 soru bulundu
sinirlenilen bir kişinin kafasına sert bir cisimle vurmak suretiyle kan ve beyin sıvılarını dış dünya ve atmosferle tanıştırmak. lazerbunnynin sıkça kullandığı deyim.
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
Pekmezin üzerinde ince bir küf tabakası oluşması pekmezin bozulduğu anlamına gelir. Genellikle bozulmanın ilk evrelerinde pekmez köpüklenir. Açık kahverengi ya da sarı renkte bir köpük pekmezin üzerini kaplar. Sonrasında pekmezin rengi koyulaşmaya başlar.
Pekmez donarsa benmari usulü ile çözdürebilirsiniz.
Doğru şekilde kaynatılmayan ve yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi olabilir. Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kahvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri olan pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor.
Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlem kaynatmadır. Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez kaynatılırken şıra bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir.
Evet, pekmez doğal bir gıda olduğundan hava ile temasa geçince bozulabilir. Uzun süre yenilmeyen pekmez, sıcak ortamda saklanan pekmez bir süre sonra bozulur. Pekmezin bozulmaya başladığını anlamak için öncelikle dış görüntüsüne ve kokusuna bakmalı eğer anlaşılmıyorsa son olarak tadına bakmalıdır.
Pekmez ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir husus daha; pekmezin doğal yapısından ve yoğunluğundan kaynaklanan tortulaşma olabilir. Bu tortulaşma bozulma sebebi değildir. Bu haliyle direkt olarak veya sıcak suda çözerek tüketilebilir.
Tatlıları tatlandırma amacıyla tercih edilebilir. 'Karsambaç' adıyla ifade edilen kara karıştırılarak severek tüketilebilir. Çocukların dönemlerinde, katkı maddesi ve tatlandırıcı içeren ürünler yerine pekmez tüketmeleri de tavsiye edilir.
Olgunlaşan üzümler toplanır ve güneşte kurutulur. Kuru üzüm sıkıştırılarak kalıp haline getirilir. Daha sonra bu kalıplar ince ince kesilerek, şırasının alınması için bidonlarda konulur. Elde edilen şıra büyük kazanlarda 2,5 saat süreyle oldukça yüksek derece ısılarda kaynatılır.
Katı Pekmez, hazırlanırken fazla kaynatılması ya da uzun süre beklemesi sonucunda oluşan bir durumdur ve pekmezin besin değerinden bir şey kaybetmez. ... Bunun yanında lezzetli ve tatlı olan pekmez, potasyum ve magnezyum içermesi bakımından da bebek besini olarak tercih nedenidir.
Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir. Pekmezin aşırı miktarı, ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilmektedir.
Tamamen doğal yöntemlerle üretilen pekmezlerin dibinde tortu birikebilir, bu tortuyu sıvı kısım ile karıştırmadan kullanırsaniz geleneksel kıvamda kullanmış olursunuz. Pekmezde önemli olan kısım sıvı bölümüdür.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıranın pH'ı 3-4 arasındadır ve asidik olduğundan ekşidir. Aynı zamanda içindeki meyve parçaçıklarından dolayı bulanık bir görüntüsü vardır.
Gece yatmadan önce pekmez içmek öksürüğü kısa bir süre içerisinde keser. Vücuda enerji veren pekmez mide ve sindirim sistemi hastalıklarını da iyileştirir. Karaciğerlerden toksinleri atan pekmez güçlü bir kalsiyum deposudur. Özellikle karadut pekmez çocuk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmelidir.
Pekmez limon karışımı, şiddetli öksürüğü anında kestiği gibi demir eksikliğine de iyi gelmektedir. Limonun antioksidan özelliği pekmezin zengin vitamin ve mineralleri ile buluştuğunda ortaya çıkan karışım, birçok sağlık sorununun kısa sürede iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Pekmez Limon Karışımının Vücuda Faydaları Nelerdir? Genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi şikayetlerin çözümü için pekmez ve limon karışımının tüketilmesi öneriliyor. Tam bir şifa deposu olan pekmez limon karışımı, vücudun direncini arttırmaya yardımcı olur.
Üzümleri ayıklayıp yıkayalım, düdüklüye alalım ,suyunu koyup 20 dakika yada yarım saat iyice haşlayalım. Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri