Üzüm sirkesi içilebilir ancak saf hali ile içilmemelidir. Asidik bir içeriği olduğu için saf hali ile içildiğinde mideyi yakabilir ve ekşimeye yol açabilir. Bu yüzden günde bir bardak su içerisine 1 yemek kaşığı üzüm sirkesini dökerek tüketebilirsiniz.
Üzüm sirkesinin zayıflama üzerinde etkilerinden yararlanabilmek için günde yarım çay bardağı üzüm sirkesi içmek yeterli olur.
Günlük olarak 1–2 çay kaşığı ile 1–2 yemek kaşığı arasında kullandığınız takdirde elma sirkesinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Bir bardak su ile karıştırılır. Küçük dozla başlamak ve çok miktarda almaktan kaçınmak en iyisidir çünkü çok fazla sirke zararlı yan etkilere neden olabilir.
Üzüm sirkesi bir yemek kaşığına koyulup direkt olarak içilebilir. Eğer bu tat çok sert geliyorsa su içine bir yemek kaşığı sirke katılıp tüketilebilir. Üzüm sirkesi birçok hastalığın tedavisine yardım eden bir şifa deposu olmasının yanında güçlü bir ağrı kesicidir.
İltihap atma özelliği olan üzüm sirkesi, boğaz ağrısına neden olan hücrelerin temizlenmesini ve iyileşmesini sağlar. Boğaz ağrısı için sabah birkaç kaşık üzüm sirkesi içmeniz önerilir.
İlgili 30 soru bulundu
Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
Sirkeli Su Ne Zaman Tüketilmeli? Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez.
Antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir. Bu yüzden özellikle kış aylarında vücut hastalıklara karşı kendisini korur. Vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılmasında etkilidir. Hayatı olumsuz etkileyen kötü kolesterolü düşürmek ve dengelemek için kişiler üzüm sirkesini kullanabilir.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Aşırı derecede sirkeli su tüketenlerde bir süre sonra alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar gastrit ve reflü gibi hastalıklara sahip olanlar bir hekime danışmadan sirkeli su tüketmekten kaçınmalıdır. Sirkeli suyun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarını kötü etkileyebilir.
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
1) Elma Sirkesi
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Doğal sirkenin aspirinden daha faydalı olduğunu belirten Aktar Kamil Güvenbaş, “Sirke aspirinden daha faydalıdır. Kanı sulandırmak için aslında en önemli şey sirke ve bol su. Su içmekte kanı sulandırır. Sirke sabah akşam 2 yemek kaşığı bir bardak su ile içilebilir” dedi.
Enfeksiyon temizleme görevi olan üzüm sirkesi, ağız içi enfeksiyonlarını kısa sürede yok eder. Çürük ve ağız yarası gibi istenmeyen problemlere karşı koruyucu bir duvar ören üzüm sirkesi diş beyazlatma görevi de görür.
Ayrıca elma sirkesi doğal bir dezenfektan olduğu için besinlerle alınan bakterileri de yok edebilmektedir.
Yüksek miktarda antibakteriyel özellik içeren üzüm sirkesi birçok bakteriyel enfeksiyonlarına ve cilt hasarlarına karşı iyi gelmektedir.
Araştırmalar, günde ortalama üç yemek kaşığı elma sirkesinin; sindirim kanalında hormon dengesini sağladığını, daha az serbest yağ asitlerinin dolaşıma geçmesini önlediğini, vücudun kan akışkanlığını hızlandırdığını, tokluğun sağlanmasına destek olarak kan şekeri yükselmesini önlediğini göstermektedir.
Yemeklerden önce bir kaşık tüketilen elma sirkesi bağırsaklarınızın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Yararlı bakterilere zarar veremeyerek zararlı toksinlerin bağırsaklarınızdan atılmasına yardımcı olur.
Bir bardak kadar suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ilave edip damak zevkine göre bal ya da sinameki tozu ekleyin. Sabah aç iken ya da uyumadan önce günlük olarak 2 defa tüketilebilir.
Özellikle üzüm sirkesinin zayıflatma özelliği, etkilerinin ve faydalarının yanı sıra iştah kesici olma özelliğiyle daha çok bilinmektedir. Üzüm sirkesini zayıflamak için kullanılırken özellikle yemeklerden 1 saat önce bir yemek kaşığı kadar üzüm sirkesi ile su karıştırarak ve aç karnına içmenizde fayda var.
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Üzüm sirkesi, elma sirkesi ile birlikte evlerimizde en sık kullandığımız sirkelerden bir tanesidir. Harika bir antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi, aynı zamanda kemik sağlığını destekler. Gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin kemik gelişimini destekler ve boy uzamasına olumlu katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri