Soğuğun ciltteki ilk etkisi kızarıklık ve karıncalanma şeklinde ortaya çıkar. Doku daha da soğursa, cilt giderek solgunlaşır ve uyuşma hissi ortaya çıkar. Orta dereceli
Soğuk ısırması derinin ve altındaki dokuların donmasıyla oluşan bir yaralanmadır. Soğuk ısırması olarak bilinen donma olayının en erken evresinde ciltte kalıcı bir hasar oluşmaz. Semptomlar arasında soğuk cilt ve karıncalanma hissi, ardından uyuşma ve iltihaplı veya renksiz cilt yer alır.
Soğuk yanığı/ısırması, vücudun düşük sıcaklıklara maruz kalan bölgelerinin zarar görmesidir. Burun, kulaklar, yanaklar, çene, el parmakları veya ayak parmakları gibi cildin açıkta kalan bölgeleri soğuktan daha çok etkilenir.
Soğuk ısırığından kaynaklanan asıl zarar endothelial hücrelerin zarar görmesidir. Dokular tekrar ısındığında bu bölgeye giden kan pıhtılaşır ve buradaki dolaşımı tamamen durdurur. Bunun sonucunda da o bölgedeki hücreler ölür.
Nemli ve ılık bir ortamda beklenmelidir. Donmuş olan cilt, ısınması için ovuşturulmamalıdır. Ilık duş alınabilir ancak sabun kullanımından ve keseden kaçınılmalıdır. Cilt normale dönüyorsa sadece zeytinyağlı, E vitaminli nemlendirici sürülebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Zereyak, buz yanığının hafife alınacak bir rahatsızlık olmadığını ve uzuv kaybına bile neden olabileceğini söyleyerek, “ Belirtilerini kabaca güneş yanığına benzetebiliriz. Etkilenen bölgede kızarıklık olur. Küçük küçük bül dediğimiz su kabarcıkları oluşabilir.
Soğuk ısırması ya da Soğuk yanığı, soğukta kalma sonucu deri ve diğer dokularda oluşan donma durumu. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
Genellikle 5 dakikadan kısa sürede kendiliğinden geçen soğuk havalenin uzun sürmesi acil müdahale yapılmasını gerektiriyor.
Derinin -2 ile -10 C dereceler arasında soğuk ısırığı olarak tanımladığımız deri yanığı yaşadığını biliyoruz.Soğuk ile tamasın süresinin kısa olması deride gelişen hasarı etkilememekte.
Sivrisinek ısırığı: ısırığın olduğu bölgede kabarma ve yoğun kaşıntı oluşur. Akrep sokması: ciltte uyuşma, yanma, ağrı, kızarıklık ve şişkinlik oluşturan akrep sokmalarının bazıları oldukça ciddi sağlık problemleri yaratabilir.
Siper ayağı uzun süre (10-12 saat) soğuk suya veya soğuğa maruz kalma sonucu ayaklarda görülür. Genellikle soğuk suda avlanan avcılar, yaya yürüyenler, askerler ve balıkçılarda görülür.
Çok soğuk ortamlarda kalan insanlarda görülen, donmadan kaynaklanan doku hasarları.
SOĞUK ALERJİSİ TEDAVİSİ
Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.
İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. İyileşmeyi sağlayan deri eklerindeki kayıp miktarına göre 2. derece yanıklar yüzeyel ve derin olarak iki alt sınıfa ayrılır. Yüzeyel 2. Derece yanıkta iz kalmaz ancak derin 2. derece yanık iz bırakarak iyileşir.
Bazı ısırık yaraları damar yolundan (intravenöz) antibiyotik kullanımını gerektirirken, diğerleri ağızdan alınacak ilaçlar ile tedavi edilebilir. Altta yatan bir kırığın varlığı genellikle yatarak antibiyotik tedavisini gerektirir.
Soğuk ya da buz yanığı olarak da ifade edilen soğuk ısırması, deri ve dokuların donması sebebiyle ortaya çıkan ve vücutta kalıcı hasara neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk ısırmasının ciddiyeti de artar.
Genel olarak güneş yanığı; 5 ile 15 gün arasında azalarak geçer. Bazı vaziyetlerde daha uzun süreli olabilmektedir.
dördüncü derecedeyse kas, kemik ve tendonlar zarar görmüştür. bu durumda tedavi edilemez bir zarar oluşur ve ampütasyon gerekebilir.
Soğuk hava vücudun uç kısımlarında görülen ve damarlarda vazokonstrüksiyon ile ortaya çıkan Raynauld hastalığını da tetikleyebilmektedir. Vücudun uç kısımlarında soğuğa maruz kalındıktan sonra deride beyazlama, ardından morarma ve kızarıklık oluşur.
Soğuk havada bazı kişilerin elleri, yüzü kaşınır, kızarır, kabarır hatta dudakları gözleri şişer. Sadece soğuk hava değil soğuk su, deniz, havuz, hatta soğuk nesnelere temas etmek bile kurdeşen (ürtiker) ve alerjik ödem (anjionörotik ödem) olarak adlandırılan bu hastalıklara neden olabilir.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır. Yaralanmadan hemen sonra uygu- lanan soğutma işlemi hücrelerin metabolik faaliyetlerini de yavaşlatarak düşük oksijen seviyesine karşı toleransla- rını artırır.
Birinci derece (yüzeysel) yanıklar
Yanığın fiziksel görünümü kırmızı, kuru ve kabarcıksızdır. Yanık bölgesinde hafif ağrı hissedilebilir. Birinci derece yanıklara güneş yanığı örnek verilebilir. Bu tür yanıklarda uzun süreli doku hasarı çok nadiren görülür ve genellikle cilt renginde hafif bir değişim gözlenir.
Sabahları cilde soğuk kompres uygulamak, cildini hem rahatlatır hem de görünümünü canlandırır. Soğuk etkisiyle cilt hafif renklenir. Buz uygulaması ciltteki kızarık görünümlerini de hafifletir.
FROZBİT (FROSTBITE):
Lokal donma, soğuk ısırığı veya don ısırığı diye adlandırılabilir. Vücudun ısı kaybettiği bir organdan kanı çekerek daha hayati olan iç organlara göndermesiyle meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri