Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar. İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir. Bu meyvenin ağacı, bulunduğu ülkelerde kutsal ve bereketli kabul edilir.
Ancak en çok üzüm yetiştirilen bölgelere dikkat çekecek olursak; Ege ve Marmara Bölgesi listede kendinden söz ettirecektir. Ege Bölgesi sofralık ve kurutmalık kulvarında %50 oranla üzüm üretiminde zirvededir. Ege Bölgesi sınırları içinde Manisa, İzmir ve Denizli üzüm üretimiyle ön plana çıkar.
Türkiye'de Ege kıyıları ilk sırada olmak üzere diğer kıyıya yakın yerlerde de yetişmektedir. Şehir bazındaki üretimi ise en fazla İzmir ve Aydın'dır.
Ege Bölgesi toplam üretimin yaklaşık %76 gibi önemli bir oranına sahiptir. İncir üretimi bakımından Aydın, İzmir, Bursa ve Gaziantep önde gelen iller arasında yer almaktadır (4).
Ege Bölgesinin Büyük ve Küçük Menderes havzala- rındaki geniş bir alan-da yoğun bir şekilde yetiştiril- mektedir. Kışları ılık, yazları sıcak ve kurak yerler ister. Yıllık or- talama sıcaklığın 18- 20 C olduğu yerlerde yetişir. Meyve doğuşu ile hasat sonuna kadar daha yüksek ortalama sıcaklık ister.
İlgili 24 soru bulundu
Dünyanın En İyi İncirleri: Aydın ve İzmir İncirleri
Aydın ve İzmir illerinde farklı türde incir yetiştiriciliği yapılmaktadır. Örneğin Sarı Lop Dağ İnciri Aydın'ın dağlık arazilerinde yetişirken Bardacık inciri İzmir'in dağlık arazilerinde yetişen iki farklı özel incir türüdür.
İncir ve zeytin genellikle Ege bölgesinde yetişir.
Türkiye, kuru incir üretim ve ticaretinde, Dünyada ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde Doğu Karadeniz'den başlayarak, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde, Güneydoğu Anadolu'da ve İç Anadolu'daki nehir vadilerinde incir ağaçlarına rastlamak mümkündür.
Türkiye'de dikenli incir, Akdeniz havzasının her yerinde ve özellikle de Anamur ve Tarsus yöresinde bol miktarda bulunmakta olup, tamamen doğal ortamda yetişir.
Samsun sahil kesiminden 600 metre rakımına kadar yerlerde incir fidanını rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Yüksek olan rakımlarda incir fidanlarını soğuk vurma ihtimali yüksektir.
Mersin, Adana ve Antalya illerinde genellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir. Ülke üretiminin %50'den fazlası bu bölgeden karşılanmaktadır.
İncir yaz meyvelerindendir. İncir hasadı Temmuz, Ağustos gibi başlar ve bu aylarda satışa çıkabilir.
MERSİN (AA) - Mersin'in Mut ilçesinde hasadına başlanan beyaz incir, kilogramı 10-15 liradan alıcı buluyor. Lezzeti, aroması ve raf ömrüyle öne çıkan beyaz incirin, olgunlaştığı Dereköy Mahallesi'ndeki bahçelerde hasadına başlandı.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar.
Üzüm yetiştirilecek bölgenin çok fazla yağış almaması ve çok serin olmaması gerekir. Bazı üzüm türleri eksi 30 dereceye kadar dayanıklı olsa da, ülkemizde üretilen üzümler ılıman iklim koşullarına uygundur. Yıllık sıcaklık ortalamasının en az 10 derece olması gerekir.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Aydın en önemli incir üretim merkezimizdir. İncirlerin büyük bir kısmı kurutularak değerlendirmektedir. Yıllık yaklaşık 300000 ton incir üretimi yapılmaktadır. İncirin %60 Aydın'da, ise İzmir'de gerçekleşir.
Mersin'de doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirde, adını aldığı sert dikenleri nedeniyle büyük özen isteyen hasat süreci başladı. Halk arasında "kaynana dili" ve incirin yabani türü olarak bilinen meyve, sadece yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor.
Ülkemizde Antalya, Mersin ve Adana gibi sıcak iklime sahip illerde yetişen dikenli incir(Hint inciri) buz dolu tezgahlar içerisinde tane ile satılıyor. Oldukça lezzetli olan Frenk yemişi, kaktüs meyvesi gibi isimlerle de anılan dikenli incirin faydalarını Bitki Araştırmacısı Dr.
Ülkemizde de tüm sahil kuşağında yetiştiriciliği yapılabilen incir Akdeniz kıyılarının tipik meyveleri arasındadır. Marmara, Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu en yoğun incir üretimi yapılan bölgelerimizdendir. Türkiye'de incir üretimine en uygun bölgeler Büyük ve Küçük Menderes havzalarıdır.
İncir ağacı, ılıman iklimlerde yetişen, dut ailesinden bir ağaç türüdür. Soğuğu sevmez. Bu nedenle ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Ana vatanının Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya bölgeleri olduğu söylenebilir.
Trabzon sahil kesiminden 600 metre rakımına kadar yerlerde incir fidanını rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Yüksek olan rakımlarda incir fidanlarını soğuk vurma ihtimali yüksektir.
Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir. Bunun yanı sıra, İzmir, Muğla, Denizli illeri Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer illerdir.
İncir, dut familyası'ndaki küçük ağaç türleri olan Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir. İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir.
Patlıcan incir Karadeniz bölgesine has bir çeşit olup meyvesi siyah, çatlamaya karşı hassas lezzeti güzel olan bir çeşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri