Kasık ve koltuk altı kılların uzaması namaz ve abdeste zarar verir mi? Değerli kardeşimiz, Kasıklardaki veya koltuk altlarındaki kılların uzaması, hatta kırk günü geçmesi de asla namaz ve abdeste zarar vermez, alınan abdest ve kılınan namaz geçerlidir.
Hamd, yalnızca Allah'adır. "Kasık kıllarını tıraş etmek, fıtratın sünnetlerindendir. Bunun, -bu konuda sâbit olan hadis gereği- kırk günden fazla terk edilmemesi (kırk günden fazla olmaması) gerekir. Kırk günden sonraya ertelenmesinin, namazın sıhhatine bir etkisi yoktur (namaza zarar vermez).
Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur. Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek, tırnakları kesmek sünnettir.
8- Kına, mürekkep gibi boyalar gusle ve abdeste mani olmaz; çünkü altına su geçirir. Fakat yağlı boya, oje, zamk gibi şeyler altına su geçirmediği için gusle ve abdeste manidir. 9- Saç boyaları kına gibidir, altına su geçirir ve gusle mani olmaz.
Sual: Vücuttaki hangi kılları almak gerekir, hangilerini almak uygun olmaz? Koltuk ve kasık kıllarını, her hafta tıraş ederek temizlemek sünnettir. 15 günde bir de temizlenebilir. 40 gün uzatmak, günah olur.
İlgili 21 soru bulundu
Yalnızca kadınların %1.8'inde bu uzunluk 3.8 cm'den fazladır. 9) İnsan saçı 7 yıla kadar yaşayabiliyorken, genital bölgedeki kılların ömrü yaklaşık 3 haftadır. Yani, belirli bir süreden sonra genital bölgedeki kılların uzaması durur.
Göğüs ve göbek bölgesindeki kılları tıraş makinası yardımıyla tam yok etmemek kaydıyla kısaltmak caiz olur mu? Sözünü ettiğiniz şekilde bir tıraşın sakıncası yoktur.
Kıllar genel olarak memelileri yaşadıkları ortamdaki güneş ışınlarının yakıcı etkilerinden korur. Eğer kılların boyları artıyor ve güçleniyorsa bu sefer koruma soğuğa karşıdır. İnsan büyüklüğündeki bir maymunda yaklaşık 100 bin kıl kökü bulunduğu bilinir.
Sürtünme azaltıcı etkisi
Koltukaltı ve genital bölge tüyleri, bu sürtünmeyi engelleyerek derinin zarar görmemesini sağlıyor.
EPİLASYON YAPTIRMAK CAİZ Mİ? Giderilmesi gereken kılları almak için ağda, epilasyon veya lazer uygulamalarında dinen bir sakınca yoktur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki o da bu işlemin başkaları tarafından yerine getirilmesi ve mahremiyet meselesidir.
İslamî Kaynaklara göre, bu temizleme işi, kişilerin kolayına geldiği şekilde; kılları yolarak, "Kils taşı / kılları söken bir ilaç"la veya tıraş ederek yapılabilir. Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Hatta bedenin veya elbisenin temiz yerine ulaşmasa dahi farz ihtiyata göre onunla namaz kılmak caiz değildir. 848- Namaz kılanın takke ve çorap gibi avret yerini örtmeyecek kadar küçük olan elbiseleri necis olursa, lâşe ve köpek gibi necis olan hayvandan yapılmadığı takdirde, onlarla kılınan namaz sahihtir.
Namaz kılarken elbiselerin temiz olması takvaya en uygun olanıdır. Ancak yemek sıçraması veya necis olmayan bir şeyin elbiseye değmesi namaza mani değildir.
Bu çerçevede özür sahibi kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özür hali devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz.
Ağda ile alınan tüyler ortalama 1-2 hafta içinde yavaş yavaş geri çıkar. Tamamen eski uzunluklarına ulaşmaları ise bir ayı bulabilir. Elbette bunlar ortalama rakamlar.
Yani vücut kılları kas gelişimini engellemez diyebiliriz. Vücut kıllarının alınması profesyonel sporcularda sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur fakat tamamen estetiksel görünüm ve bazı sporlardaki sürtünmenin performans düşürücü etkisi sebeplerinden ötürü kıllar alınır.
Normal kıl büyümesi
İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir. İnce tüy diyebileceğimiz kıllar hormon bağımsız ve her iki cinste de aynıdır.
İslamî Kaynaklara göre, bu temizleme işi, kişilerin kolayına geldiği şekilde; kılları yolarak, "Kils taşı / kılları söken bir ilaç"la veya tıraş ederek yapılabilir. Demek ki, "dübürü”ü tıraş etmemekten dolayı herhangi bir günah söz konusu değildir. Ancak dübürün etrafındaki kılları almanın da bir günahı yoktur.
Tüylenmede artışı en sık nedeni nedir? En sık nedeni genetiktir. Yani aslında bir hastalık veya hormon bozukluğu nedeniyle değil, ailevi özellik olarak kıllarda artış vardır. Bu kıllar daha ince ve yaygındır.
Buradan bakacak olursak en kıllı milletler genel olarak Akdeniz ülkelerindeki milletler ve İskandinavlar. En az kıllı milletler ise Orta Afrikalılar ve Güney Doğu Asyalılar.
Lazer epilasyonda hedef kıl köküdür, lazer ışını kıl kökünde tahribata neden olur. Kıl kökü derinin birkaç milimetre altındadır, süt bezleri ise çok daha derindedir. Meme üzerine yapılan lazer epilasyon, süt bezlerine zarar vermez.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır. Ama psikolojini bozacak kadar kötüyse aldırabilirsin” dedi.
Temizlenme amacıyla bile olsa kuaföre giderek özel bölge (bikini bölgesi, genital bölge) ye ağda ya da lazer epilasyon uygulamak günahtır. Kadın arzu hissetsin ya da hissetmesin diğer kadının diz kapağı ile göbek arasına bakması haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri