Uzun pozlama ise ışığın düşük olduğu ortamlarda pozlama süresinin arttırılarak fotoğraf çekilmesidir. Yetersiz ışık ortamında kullanılan en önemli tekniklerden biridir. Hafif ışıkta hareket eden objelerin yaydığı hareket hissini fotoğrafa yansıtarak estetik görüntüler elde etmek için de uzun pozlamadan yararlanılır.
Uzun pozlama tekniği uygulayabilmek için enstantane değerimizin düşük olması gerekmektedir. Enstantane, diyaframdan geçen ışığın sensör üzerinde kalması gereken süre demektir. Demek oluyor ki çekeceğimiz nesneyi sensör üzerinde minimum ortalama 1/15sn gibi bir süre ile pozlayarak bunu elde edebiliriz.
"Uzun pozlama fotoğrafçılığı, fotoğraf makinenizin sensörünün daha uzun süre ışık toplamasına izin verdiğinizde elde edilir. Bunun başlıca hedeflerinden biri, sahnenin karanlık alanlarında daha fazla ayrıntı ortaya çıkarmaktır." diyor fotoğrafçı Nick Ulivieri.
Uzun pozlama yapmak için bulb modunu kullanırsanız istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz. 30 saniyeden daha uzun pozlama yapabilmek için kameranızdaki manuel deklanşör seçeneği olan bulb modundan yararlanabilirsiniz. Enstantane değerleri genellikle 1/8000sn- 30sn arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Kameranızda “Uzun pozlama KA” özelliğini etkinleştirdiğinizde ve pozlama bir saniyeden daha uzun bir süre olduğunda, kameranız her biri için yaklaşık aynı poz süresiyle iki tane fotoğraf çekecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Uzun pozlama: Fotoğraf çekerken zamanı uzatarak fotoğrafı çekilen nesnenin üzerine gelen ışığın sensöre aktarılması durumudur. Genelde bir saniye ve üstündeki zaman değerleri uzun pozlama olarak tanımlanır.
ISO Ayarı ve Enstantane
Hareketsiz bir gece fotoğrafı çekeceksek ISO değerini en düşükte tutup (örnek; 50 – 80 veya 100) uzun pozlama yaparak temiz bir fotoğraf elde edebiliriz.
Pozlama, fotoğraf makinenizin sensörüne ulaşan ve belirli bir süre içinde görsel veriler oluşturan ışığın miktarıdır. Bu süre, bir saniyenin çok kısa bir bölümünden saatlere kadar uzanabilir.
Uzun Pozlama: Hareket eden bir nesneye göze hoş görünen bulanıklık ekleyin. Nesneye göze hoş görünen bulanıklık eklemek için kameranızı sabit tutun veya hareket eden bir nesneyi takip edin. Fotoğraf istediğiniz gibi olduğunda fotoğraf çek simgesine. dokunun.
Pozometre; poz değerini, objektifinden vizöre giren ışığın miktarını ve ışık girme süresini belirleyip ölçen düzendir. Bir SLR fotoğraf makinesinde bu ışık miktarı, haraketli ayna kalkıp obtüratör açıldığında film üzerine vuran miktardır.
Uzun Pozlama: Netlemeden sonra, fotoğraf makinesinin veya opsiyonel uzaktan kumanda kablosunun ya da kablosuz uzaktan kumandanın üzerindeki deklanşöre sonuna kadar basın. Pozlama tamamlanana kadar deklanşörü basılı tutun. Süre: Deklanşöre sonuna kadar basın.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir. Ortam ışığı sahnedeki konulardan ve yüzeylerden seker.
Çift Pozlama Nasıl Yapılır? (Double Exposure)
Birincisi filmi çekip bitirdikten sonra ruloyu tekrar takıp çekmek, ikincisi ise bir kareyi çektikten sonra filmi ileri sarmadan tekrar üzerine çekim yapmaktır. İlk ruloda çekilen karenin, ikinci çekimdeki hangi kareyle eşleştiğini ancak sonuçlara bakınca görebilirsiniz.
En iyi sonucu almanız için denemeler yaparak ideal diyafram aralığını bulmalısınız. Çekim alanındaki ışığın yoğunluğuna göre doğru diyafram değerinde de değişimler meydana gelir. Şelale fotoğrafı çekmek için diyafram değerini öncelik olarak f/13 veya f/19 gibi değerleri deneyebilirsiniz.
Kısa pozlama: Hareketi dondurma ve anı yakalamak amacıyla kısa pozlama yapılır. Kısaca tanımı şu şekildedir:1 saniyenin altında, 1/100 ve daha azı sürelerde yapılan çekimlerdir. Bunu yapabilmek için hızlı enstantane değerleriyle çekim yapılması gerekir.
Doğru pozlama da, çekim süresince ışığın uygun kullanımı anlamına gelmektedir. Temel olarak bir fotoğraf makinesinin görevi de ışığı denetlemek ve kontrol etmektir. Bu kontrolü de üç unsur belirlemektedir: Diyafram, ISO ve enstantane.
Az pozlandırma, fotoğrafın daha açık (aydınlık) çıkması, yani film üzerine yeterli miktarda ışık gelmesi için uygulanan bir yöntemdir. Kullanılması gereken enstantane ve/veya diyafram değerlerinin daha kısık değerlerde kullanılması sayesinde oluşur.
Pozlama arttıkça fotoğraf daha parlak, azaldıkça daha karanlık hale gelir. Çok parlak fotoğraflar aşırı pozlama, çok karanlık fotoğraflar ise yetersiz/az pozlama olarak ifade edilir.
f8, f11 veya f16 diyafram derinlikleri yeterli olacaktır. Böylelikle ön plandaki objenizi netleştirebilir, arkadan öne doğru keskinleşen bir görüntü yakalayabilirsiniz. ISO değerini 100 veya 200'de tutmanız parazit bulunmayan temiz ve canlı bir gece fotoğrafı çekmek için yeterli olacaktır.
Yıldızların ışığı fazla değildir, bu yüzden net yıldız izleri elde etmek için yüksek bir ISO (800, 1.600 veya daha fazla) kullanın.
Live Photo'yu açın. Ekranın üst kısmındaki Live Photos düğmesine dokunun. Döngü, PinPon veya Uzun Pozlama efektini seçin.
Pozlama, Kamera'yı bir sonraki açışınıza kadar kilitlenir. Pozlama denetimini, Kamera'yı açtığınızda sıfırlanmaması amacıyla kaydetmek için Ayarlar > Kamera > Ayarları Koru bölümüne gidin, sonra Pozlama Ayarı'nı açın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri