Hem ünsüz düşmesi hem de ünsüz yumuşamasının olduğu vaat etmek kelimesi, vadetmek şeklinde yazılır.
Vaad Etmek Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir.
Bu kelime genellikle vaad şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vaat şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin vadetmek mi, vaad etmek mi, vaat etmek mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı vadetmek şeklinde olmalıdır.
Vaat etmek bir şeyleri yapacağına dair konuşmalar yapmak ya da sözler vermek demektir. Vaat etmek genelde bir işi yapacağına dair söz vermek ve karşı tarafta bir beklenti oluşturmak anlamındadır.
İlgili 33 soru bulundu
Kişinin karşı tarafa yakın ya da uzak gelecekte, bir şeyi gerçekleştireceğine dair söz vermesine vadetmek denir.
Sözlükte vaad (va'd) “gelecekle ilgili olarak birine söz vermek; müjdelemek, tehdit etmek” anlamında masdar-isimdir. Fıkıhta vaad kişinin, tek taraflı irade beyanı ile gelecekte hukukî sonuçları bulunan bir davranışta veya başkası lehine karşılıksız olarak hukukî bir işlemde bulunacağını haber vermesidir.
Kelimenin fiil hali ''vaatte bulunmak'' şeklinde de yazılır. ''Etmek'' yardımcı fiiliyle birlikte kullanılan bu sözcüğün ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Vaat Etmek nasıl yazılır?
Bir harfin karıştırılması ile birlikte asfalt sözcüğü yanlış yazılır. Bu bağlamda kelimenin direkt olarak doğru yazılışı asfalt şeklinde öne çıkar. Yanlış yazımı ise asvalt biçiminde değerlendirilir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Mahçup Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre mahcup kelimesinin doğru yazılışı "mahcup"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Tabii şeklinde yazılan kelimenin doğal ve olağan anlamlarına sahip olduğu bilinmektedir. TDK'ya Göre Tabii Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Kelimenin doğru yazılışı tabii şeklinde olmalıdır. Diğer tüm yazılışlar ise Türk dil kurumuna göre yanlış olarak kabul edilmektedir.
Vaat; bir kişinin başkasına gelecekte onun yararına bir tasarrufta bulunacağı konusunda beyanını ifade etmesidir. Kendisine vaatte bulunulan kişi bu vaatten yararlanıp yararlanmamak konusunda özgürdür. Vaatleşme ise, iki tarafın gelecekte aynı yer ve zamanda bir tasarrufta bulunacaklarını karşılıklı vaat etmeleridir.
Vaat etmek birleşince vadetmek aynı şey. Her ikisi de kullanılır.
İfa etmek, yerine getirmek niyeti ile vaat yapmak caizdir, hatta sevaptır. Böyle vaadi ifa etmek vâcip değildir, müstehaptır. İfa etmemek tenzihen mekruh olur. Hadis-i şerifte, “Bir kimse, yapmak niyeti ile verdiği sözü tutamazsa günah olmaz” buyuruldu.
TDK'ya göre maalesef kelimesinin doğru yazılışı "maalesef"dir.
Bu gelime çoğu zaman "saklanbaç" olarak kullanılmakta olsa da bu yazım biçimi bütünüyle yanlış olmaktadır. Bu kelimenin doğru yazım şekli" saklambaç " olarak yazılanı ve telaffuz edilenidir.
Fransızca kökenli bir sözcük olan şövalye, Orta Çağ'dan bu yana kullanılmaktadır. Özel bir eğitimden geçirilen atlı askerlere şövalye denir.
Kesinlik kazanmayan haber, söylenti. Bir işi yapacağını kesin olarak vadetme.
[1] ortaya çıkmak, türemek.
GAYRİMUAYYEN KELİMESİNİN ANLAMI
Belirsiz anlamına gelir. Bu kelime genellikle gayrimuayyen şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Ahlâkî bir kavram olarak ahit genellikle "birine söz verme, vaat etme, taahhütte bulunma, anlaşma yapma" anlamlarında kullanılmıştır. Fıkıh kavramı olarak ahit daha çok "anlaşma" ve "taahhüt" anlamında akid kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Söz verme ve verilen söz; kişinin gelecekte kendiliğinden hukukî bir tasarrufta bulunacağını haber vermesi anlamında fıkıh terimi.
VAATKÂR. (ﻭﻋﺪﻛﺎﺭ) sıf. (Ar. va'd ve Fars. -kār ekiyle va'd-kār) Vâdedici, vâdeden: “Vaatkâr bir bakış.” Karşısına çıkan her sıcak ve vaatkâr ideolojinin kucağına atacaktı kendini (Ergun Göze).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri