- Vahye Dayalı Dinler (ilahi dinler): Allah'ın dini emir ve yasakları, insanlığın yararına olacak öğütleri cebrail aracılığıyla bildirmesine vahiy denir. İslamiyet, Yahudilik ve Hıristiyanlık vahiy kaynaklı dinlerdir. İslamiyet: Tek Allah inancına dayalı en yaygın İbrahimi dinlerden biridir.
İnsanlar fıtratlarındaki bu din duygusunu peygamberlerin rehberliği çerçevesinde geliştirmiş ve insanüstü güçle yani Allah ile ilişkilerini en doğru şekilde kurmuşlardır. O yüzden İslâm inancına göre dinin kaynağı vahiy ve peygamberliktir.
Bütün semavi dinler Adem'i ilk insan olarak kabul eder ve kutsal kitapların Tanrı tarafından gönderildiğine inanılır. Semavi dinlerde aynı zamanda kutsal kitapların yanında peygamberler de yer almaktadır. Bu peygamberler insanları doğru yola çağıran özel kişilerdir. Semavi dinlerin hepsi tek Tanrılıdır.
İslâm bilginlerine göre dinin kaynağı mutlak surette tanrısal vahiydir. Fakat burada söz konusu edilen din, Hz. Âdem'le başlayıp Hz. Muhammed'in peygamberliği ile tamamlanan dindir. Bu dinin adı İslâm'dır.
İslâm inancına göre dinin kaynağı Allah'tır.
İlgili 40 soru bulundu
Cuma Hutbesi: “İslam'ın İki Ana Kaynağı: Kur'an Ve Sünnet”
Dünya nüfusunun yaklaşık %25'ini (yani dörtte birini) kapsayan İslam dini, en büyük dinlerden biri olarak varlığını sürdürüyor. Müslümanların %80-90'ı Sünni, %10-20'si de Şii'dir.
Vahiy kavramı Sâmî monoteist dinlerin yanı sıra Hinduizm ve Zerdüştîlik'te öne çıkmıştır.
İslamiyet dininde din kaynağı olarak Kuran-ı Kerim', Hazreti Peygamberin hadisleri ve sünnetleri dinin kaynağı olarak kabul edilmektedir. Kuran-ı Kerim'in Allahu Tealanın emir ve yasaklarını bildiren bir kitap hadisler ise Kuran-ı Kerim'i açıklamaya ve uygulamaya yarayan kaynaklar olarak bilinmektedir.
İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
Diğer dinlerden ilâhî vahye dayanmayanlara “bâtıl dinler”, ilâhî vahye dayanmakla beraber aslî şeklini koruyamamış olanlara da (Hıristiyanlık ve Yahudilik) “muharref dinler” denilmiştir.
Semavî veya ilahi din, peygamberlerin ilahi vahye dayalı olarak tebliğâtıdır ki, insanları kendi iradeleri ile her türlü iyiliklere sevkedip kötülüklerden alıkoyar. Dini gerçeklerin peygamberlere vahyedilerek bildirilmesi madde ve tabiat âleminin ötesinde manevi hallerdendir.
İnsanları dalaletten hidayete ulaştırmak için Allah Teala tarafından peygamberler vasıtasıyla gönderilen dinlere ilahi dinler denir. Bu manada Hz. Adem ilk insan ve ilk peygamberdir. Yüce Allah ona 10 sahifelik kitap indirmiştir.
İslamiyet, Yahudilik ve Hıristiyanlık vahiy kaynaklı dinlerdir. İslamiyet: Tek Allah inancına dayalı en yaygın İbrahimi dinlerden biridir.
Vahiy ya da tanrısal esin (Arapça: وحي), İslamî terminolojide buyruk veya düşüncelerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmesine veya bu bildirinin kendisine denir. İslamî inanışta vahiy peygamberlere gelir ve sadece Cebrail aracılığıyla iner.
Vahiy temelli görüş
Filolog Max Müller, dinin kaynağını dilbilimsel metotlarla tanrısal ilk vahye dayandırmaya çalıştı. Tanrı fikrinin tarihini ele alan Müller'e göre bu fikir, tanrının dünyayı yaratması esnasında ilk vahiyle başladı. İnsana yaşam nefesini üfleyerek tanrısallığın "sezgisini" yerleştirdi.
Bazı dinler semavi, yani kutsal, tek tanrılı ve bi kutsal kitaba sahip olan dinlerdir. Bildiğimiz gibi bu şekilde üç din vardır. Ama farklı inanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.3000 adet din olduğu kabul ediliyor.
Sema sözcüğünden türetilen semavi kelimesi, gökle ilgili olan, göksel demektir. Bu kelime günümüzde daha çok Tanrı katından indirilen ve yüce olan manasında kullanılır. Üç din, semavi din olarak nitelendirilir. Bunlar sırasıyla İslam, Hristiyanlık ve Museviliktir.
İSLAM DİNİNİN KAYNAKLARI. İslâm dinine ait olup, dünyaya ve ahirete ilişkin bütün bilgi ve hükümler dört kaynaktan elde edilir. Bunlar sırasıyla Kitap, Sünnet, İcmâ' ve Kıyas'tır.
Âyet ve hadislerde, Hz. Peygamber'e Kur'an dışında da vahiy geldiği ifade edilmektedir. Kur'an ve Sünnetteki bu deliller, İslâm âlimlerinin eserlerinde Hz. Peygamber'le ilgili “Kur'an dışı vahiy” bahsinin açılmasını netice vermiştir.
=>Vahiy, Yüce Allah'ın emir ve yasaklarını doğrudan yada melek aracılığıyla peygamberlere bildirmesine denir.
Hinduizm'in dünyanın en eski dini olduğu düşünülüyor. En az 5000 yıllık bir tarihi bulunduğu biliniyor. Daha da eski bile olabileceği düşünülüyor ama kesin kanıtı yok. Bu yazımızda çok detaya boğmadan, özet bir şekilde Hinduizm'e dair temel bilgileri anlatacağız.
İlk İbrahimî din Yahudiliktir; sonrasında sırasıyla Hristiyanlık ve İslamiyet kurulmuştur. Yahudilik ve Hristiyanlık, kökenlerini İshak (Y'ishak) ve soyuna bağlarken İslamiyet, İsmail (Y'işmael) ve soyuna bağlar.
DİN). Vahiy geleneğine göre İslâm hem ilk hem de son dindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri