Kulak temizleme cihazlarının yanlış kullanımı veya aşırı vakum gücü uygulanması, kulak zarına zarar verir veya enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle, kulak temizleme cihazlarını kullanmadan önce kullanım talimatlarını dikkatlice okumak ve gerekirse bir sağlık uzmanından tavsiye almak önemlidir.
Kulak salgısının bu şekilde temizlenmesi kulağın kaşınmasına yol açarken, kulak zarını da dışarıdan gelebilecek kir ve bakterilere karşı savunmasız bırakır. Ayrıca kulak temizleyici gereçler ile yapılan bilinçsiz temizleme işlemleri, buşonun kulağın iç tarafına itilmesine ve tıkanmasına yol açar.
Kulağın dış kısmı peçete ya da havlu ile yumuşak hareketlerle temizlenerek silinebilir. Öte yandan uzman doktorların kontrolünde gerekirse kulak yıkama yapılabilir ya da vakum cihazlarıyla kulak temizliği sağlanabilir. Bu işlem ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir.
Kişilerin evde sert ve sivri cisimlerle (kulak çubuğu, kürdan, şiş) yapmaya çalıştıkları kulak temizleme girişimleri oldukça tehlikelidir. Bu girişimler esnasında serumen salgısı silinebilir ve bu da kulağı bakteri, toz ve kire savunmasız halde bırakır.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
İlgili 39 soru bulundu
Vakumlama olarak da bilinen bu işlem doktor tarafından kullanılan aspiratör cihazı ile kulak içindeki sertleşmiş buşon dışarı çekilir. Kulak kirinin solüsyon ile yumuşatılarak çıkarılmasının zor ve tahriş edici olabileceği durumlarda bu yöntem tercih edilir.
Kulak kiri sertleşmesi tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında kulak damlası kullanımı, kulak irrigasyonu, manuel temizleme ve mikroskop altında temizleme gibi seçenekler bulunmaktadır. Kulak damlası kullanımı, kulak kanalındaki sertleşmiş kiri yumuşatmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Dr. Özgür Yörük, temizlerken kulağın tahriş edilmesinin şiddetli ağrı ve orta kulak iltihabına yol açabildiğini belirterek, "Kulağınızı kesinlikle temizlemeyin çünkü kendi yapısında temizleme özelliği var. Kulaktaki salgı, zamanı geldiğinde vücut tarafından dışarı atılır" dedi.
Eğer bu işlem sırasında ağrı olursa kulak kiri kulak zarına yapışmış olabilir. 3-5 gün kulak kirini yumuşatan damla kullanıldıktan sonra kulak tekrar temizlenmeye çalışılmalıdır. Eğer kulak kiri temizlenirken ağrı oluşursa aynı gün içerisinde kulağın temizlenmesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
Nedenine gelince: Daha önce de ifade ettiğimiz gibi halk arasında kulak kiri olarak tanımlanan; kulağın kendi salgısıdır ve kir değildir. Dolayısıyla temizlemek gerekmez. Ancak kulakta bir tıkaç oluşturarak işitmeyi engelliyor veya kulağın farklı bölümlerinde enfeksiyona zemin oluşturuyorsa işlem gerekir.
Kulak çöpünün normalde kulak kepçesinin kıvrımlarını temizleme amacıyla üretilmiştir. Temizleme çubuğunu bilinçsiz bir şekilde kulak kanallarının içine sokmak, mantara ya da kulak zarında oluşabilecek delinmeye, enfeksiyona ve işitme kaybına kadar birçok hastalığa yol açtığı gözlemleniyor.
Vakumlu kulak temizleme cihazı, kulak içindeki fazla kir, kulak kiri veya kulak tıkaçlarını çıkarmak için kullanılan bir cihazdır. Bu cihazlar genellikle bir elektrik motoru veya pil ile çalışan taşınabilir aletlerdir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendi kendini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, altı ayda veya yılda bir kez kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar.
Diğer yandan kulak kirlerinin temizlenmesi de etkili bir yol olarak kulağa gliserin damlatmak önerilir. Gliserin kulak damlası, uzman KBB doktorunun önerisiyle düzenli olan kullanıldığında kısa süre içerisinde etkisini gösterebilir.
Kulak kiri, kulağın yapısının gereği kuruyunca kulak kepçesine atılır. Ancak bazı durumlarda kulak kiri, dış kulak yolunda birikerek işitme kaybı gibi şikayetlere yol açabilir. Kulak kirinin birikme nedenlerinin en yaygın olanı kulağın, bilinçsiz olarak temizlenmesidir.
Temizleme çubuğu, toka tığ gibi yabancı maddelerle kulağı temizlemeye çalışmak dış kulak yolu ve kulak zarına hasar vererek kanamalara neden olabilmektedir.
Çınlama kulak temizliği sonrasında kayboluyorsa sorun yoktur. Şayet kaybolmuyorsa hala devam ediyorsa, Şayet bir ilişki yoksa ileri tetkikler gerekir.
New Jersey'deki Englewood Health'de bir kulak burun boğaz uzmanı olan Dr. Rosemary Ojo'ya göre normal kulak kiri koyu kahverengi, açık kahverengi, turuncu, sarı veya kirli beyaz olabilir.
Diğerleri tabii ki yaptırılıyor fakat iş kulak temizletmeye gelince işin uzmanına gitmek daha mantıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü kulak içerisine yapılacak bir müdahale, devlet veya özel hastanelerin imkanını gerektiriyor, aile hekimlikleri bu konuda yeterli olmayabiliyor.
Bazı insanlarda bu kendi kendini temizleme işlemi bozulabilir ve bu nedenle bu kimyasallar kulağın dışına çıkarken tıkanıp kalabilirler. Bu, kulak anatomisi gibi bazı sebeplerden kaynaklanabilir. Bazı insanların kulak kanallarında sivri kıvrımlar vardır ve kulak kiri dışarı çıkamaz. Bu nedenle içeride birikebilir.
Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Kulak kiri birikmesi her iki kulakta ya da tek bir kulakta da yaşanabilmektedir. Kulak kiri birikmesinin neden olduğu ağrı, kaşıntı gibi gibi şikayetler yaşam kalitesini düşürmekle birlikte işitme kaybı yaşanması ise kişinin sosyal ortamdan soyutlanmasına da neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri