Türkiye'de ülke topraklarının yönetimi, mülki idare sistemine dayanmaktadır. Devletin taşradaki temsilcileri konumunda bulunan mülki idare amirleri esas itibarıyla ilde vali, ilçede kaymakam olarak görev yapmaktadır.
Mülki idare amiri unvanı, vali ve kaymakamlar ile bu unvanlara sahip olup İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatı ile iller kuruluşunda görev alanları ve maiyet memurlarını kapsamaktadır. Mülki idare amiri tabirinden anlaşılması gereken esas itibari ile vali ve kaymakamlardır.
Madde 27 – İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur.
İlde olduğu gibi, ilçede de kaymakamın başkanlığında idare kurulu görev yapar. İlçe idare kurulu, tahrirat kâtibi (yazı işleri müdürü), mal müdürü, hükûmet tabibi, millî eğitim müdürü, tarım ve köy işleri müdüründen meydana gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Kaymakam, kanun, tüzük yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını, uygulanmasını sağlar ve bunların verdiği yetkileri kullanır ve ödevleri yerine getirir. Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar.
Kaymakamın farklı mevzuatlarda farklı görevleri vardır. Genel olarak görevleri ise İl İdaresi Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kaymakamlar görev yaptıkları ilçede kanun, tüzük, yönetmelik ve hükûmet kararlarının ilanını ve uygulanmasını sağlarlar.
Bir il'e bağlı ilçelerin, o ilin belediye sınırları içindeki kısımlarına ilişkin olarak bu Kanunun uygulaması yönünden mahallin en büyük mülki amiri, ilin valisidir.
İlgili kanun çerçevesinde mülki idare amirliği statüsünde vali, vali yardımcısı, kaymakam, müsteşar, müsteşar yardımcıları, kaymakam adayları ve hukuk işleri müdürleri görev yapar.
görevli en üst idari amirler ise genel müdürler ya da daire başkanlardır. Cumhurbaşkanı kararıyla atanan memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında Cumhurbaşkanı.
Türkiye Cumhuriyeti'nde vali
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
Türkiye'de ülke topraklarının yönetimi, mülki idare sistemine dayanmaktadır. Devletin taşradaki temsilcileri konumunda bulunan mülki idare amirleri esas itibarıyla ilde vali, ilçede kaymakam olarak görev yapmaktadır.
Yukarıda belirtilen mevzuat çerçevesinde değerlendirildiğinde; Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununda olduğu gibi özel olarak valiye yetki veren bir düzenleme yoksa, ilde en büyük mülki amir vali, ilçede ise kaymakamdır.
VALİ VE KAYMAKAMIN KOLLUĞA DOĞRUDAN EMİR VERME YETKİSİ
Vali ilde kaymakam ilçede kolluk kuvvetlerinin amiridir (İİK m. 11/1, 32/1).
1986 Şanlıurfa Birecik doğumlu olan Kaymakamımız İlk ve Orta öğrenimini Şanlıurfa İli Birecik İlçesinde tamamladı. Lisans eğitimini Kırıkkale Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı. Sırası ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adıyaman Üniversitesi ve Maliye Bakanlığında çalıştı.
İktisat'da yatay kuvvetler ayrılığı vardır. Kaymakam mulki açıdan en üst amir'dir.Savcı mulki irade'den bağımsızdır.İdari olarak başsavcıya bağlıdır. Eksikiğim varsa düzeltin.Sonuç olarak iki ayrı erk'in mensupları oldukları için birbirlerine üstünlükleri yoktur ! Kaymakam mülki amirdir ve bir ilçenin en üst memurudur.
Madde 18 – Valiler, vali muavini ile kaymakamların, il idare şube başkanlarının ve il ve bölge muhakemat müdürlerinin, genel ve özel kolluk amirlerinin birinci derecede, diğer memurların ikinci derecede sicil amiridirler.
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 8 inci ve 30 uncu maddelerine göre atamaya yetkili amirler il merkez teşkilatına bağlı ve il idare şube başkanının inhası üzerine atanan memurlar için vali, ilçe şube başkanlarının inhası üzerine atanan memurların kaymakam olduğu ifade edilmiştir.
5 inci sınıf ilçe hizmetini tamamlayan kaymakamlar kıdem tablosundaki sıraya göre 6 ncı sınıf ilçelere atanırlar.
Bir il'e bağlı ilçelerin, o ilin belediye sınırları icindeki kısımlarına ilişkin olarak bu Kanunun uygulaması yönünden mahallin en büyük mülki amiri, ilin valisidir.
Madde 13 –(Değişik : 5/7/2004 – 2004/7580 K.) 5 inci sınıf ilçe hizmetini tamamlayan kaymakamlar kıdem tablosundaki sıraya göre 6 ncı sınıf ilçelere atanırlar. Kaymakamların 6 ncı sınıf ilçe hizmeti 2 yıldır.
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun tanımlar başlıklı 2. maddesinin (c) fıkrasında; “Mahallin en büyük mülki amiri; İllerde vali, ilçelerde kaymakamı ifade eder.” hükmü yer almaktadır.
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
L) Kaymakam, Cumhuriyet Bayramında ilçede yapılacak resmi törenlere başkanlık yapar ve tebrikleri kabul eder. Madde 32 – A) Kaymakam, ilçe sınırları içinde bulunan genel ve özel kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir; B) Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır.
Tekrar edecek olursak, il/ilçe müdürünün veya Kaymakam/Vali'nin, FETÖ'ye mensubiyetten veya irtibattan dolayı kamu görevinden çıkarma yetkisi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri