Vanilya Çubuğundan Neler Yapılır? Vanilya çubuklarını şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda kullanabilirsiniz. Vanilya çubuklarının toz haline getirilmesi ve özütü ile birleştirilmesinden ortaya çıkabilecek pekmez kıvamındaki vanilya macunu da bol aromatik etki elde etmek isteyenler tarafından tercih edilebilir.
Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstünde bir bıçağın ucuyla baştan sona kesin. Ardından bıçağın kenar kısmı ile vanilya çubuğu içindeki taneleri kazıyarak çıkartın. Elde ettiğiniz vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsanız direkt içine katarak veya kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsiniz.
Vanilya Çubuğu Nasıl Saklanır? Tohumlarını aldıktan sonra kalan vanilya çubuklarını, aromalarını salmaları için, toz şeker dolu bir kavanoza batırabilirsin. Böylece serin ve kuru bir yerde 1 sene boyunca saklayabileceğin vanilyalı şekerini, istediğin tarifte kullanırsın.
Vanilya çubuğu bozulabilir, ancak genellikle uzun süre dayanıklıdır. Önemli olan onu doğru şekilde saklamak ve kullanmaktır. Vanilya çubuğu, nem ve ısıdan korunarak serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Vanilya çubuğunu kesmeden önce mutfak gereçlerini iyice temizlemek ve kurumasına izin vermek önemlidir.
Vanilyalı Tütsü Kullanımı:
Vanilya kokulu Çubuk tütsünün ucu ateş ile tutuşturulur. 5-10 saniye bekledikten sonra üfleyerek veya el ile hafifçe sallanır. Yanan alevli ateşin sönmesi ve sadece ucunda kor ateş kalması sağlanır. Vanilya kokulu tütsünün kendi cazibesinde tütmesi, tütsülemesi sağlanır.
İlgili 38 soru bulundu
Vanilya çubukları kalitelerine göre ayrılır ve satışa hazır hale getirilir. Vanilya üretiminde kesinlikle tarım ilacı, kimyasal gübre ve makine kullanılmaz. Bu ürün tamamen işçilik gerektiren doğal bir üründür. Bu nedenle oldukça pahalıdır.
Bu tütsü çeşidi en sık tercih edilenlerden birisidir. Vanilya kokusu solunum yollarına iyi gelmektedir ve bundan dolayı daha rahat bir şekilde nefes alıp vermemize yardımcı olmaktadır. Meditasyon, yoga gibi ritüellerde vanilya tütsüsü kullanıldığında odaklanmayı ve etkilerini daha da arttırmaktadır.
Şampuan, losyon, krem ve benzeri ürünlerde hoş kokusu nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Mis kokusuyla özellikle banyodan sonra vücuda sürülen vanilya yağı bedenin uzun süre hoş kokmasını sağlar.
Vanilya özütü mutfakta kullanılır. Bu ürün tatlı ve aromalı yani kokulu bir ürün olduğu için daha çok tatlı yapımlarında yer alır. Kek, kurabiye ve muhallebi gibi tatlılarda vanilya özütüne yer verilebilir. Aynı zamanda vanilya özütü bazı kozmetik ürünlerin yapımında da kullanılır.
Vanilya bir içki değildir, ancak büyük miktarda alkol ihtiva etmektedir. Küçük bir miktarda kullanılmasına rağmen ondan kaçınmak daha efdaldir. Beyazdan, solgun sarı renge değişen toz veya kristal yapıda ve vanilyanın karekteristik kokusunda yapay bir katkı maddesidir.
Vanilya çubuklarını cam bir şişe ya da küçük bir sürahiye dik olarak yerleştirin. Üzerine votkayı döküp kapağını sıkıca kapatın. Alkollü bir solüsyon olan karışımı, serin ve karanlık bir ortamda en az 8-10 hafta kadar bekletin. Aralarda çalkalamayı unutmayın, şişenin kapağını açmayın.
Vanilya kullanarak bu kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır. Özellikle mutfakta kızartılan balık kokusu bir kaç gün gitmez.
Sıcak iklim seven vanilya ağacı tropikal olan yerlerde yetişir. Meksika'nın Atlantik Okyasuna yakın tarafında yetiştirilmeye başlanmış olan vanilya ağacı Pasifik Okyanusundan Karayipler'e kadar olan bölgelerde de yetişir. Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır.
Çubukları alt kısmı ayrılmış olmamalıdır. Ayrıca nem oranı tam kıvamında olmalı, keskin bir vanilya kokusunu hemen almalısınız. Vanilya çubukları kapalı kavanozlarda ve güneş olmayan bir yerde saklanırsa yaklaşık bir yıl boyunca kullanılabilir.
Ev yapımı vanilya özütü, ortadan ikiye kesilen vanilya çubuğunun uzun bir süre votkada bekletilmesiyle elde edilir.
Yarım su bardağı toz şekeri sos tavasına alın ve orta derecede erimesini sağlayın. Sarı renge ulaşana kadar üzerine geriye kalan şekeri ve yarım su bardağı sıcak su ilave edip karışmasını sağlayın. Çeyrek vanilya çubuğunun tohum ve kabukları ilave edin. 3-4 dakika boyunca düşük derecede pişirin.
Vanilya çiçeğinin yaprakları yassı, etli ve sapsızdır. İki uca doğru incelen yaprakları bulunmaktadır, meyvesi 15-20 cm kadar uzamakta olan bitkinin tadı acıdır ama kokusu çok hoş ve iştah açıcı özelliğe sahiptir.
Vanilya çayını hazırlamak için öncelikle 250 ml suyu tercihen porselen ya da cam bir çaydanlıkta kaynatın. Kaynamış olan suya 1 tatlı kaşığı vanilya bitkisini ekleyin. Vanilya çayının demini salması ve daha lezzetli olması için 30 dakika kadar demlenmesi tavsiye edilir.
Adet söktürücü özelliğinin yanı sıra, adet düzensizliği yaşayan kadınların düzenli olarak vanilya kullanmaları durumunda, bu durumdan kurtuldukları gözlenmiştir. Öksürük, astım ve soğuk algınlığı hastalıklarına karşı önlem almak ve iyileşme sağlamak içinde vanilya bitkisinden yarar sağlanabilir.
Vanilya özütü
Bu doğal aroma, tariflerinizin lezzetini zenginleştirmek için idealdir. Özellikle çikolatalı mus tariflerinde şekerin yerine kolaylıkla kullanılabilir.
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli. Eğer tarifiniz de şeker yoksa miktarı çoğaltabilirsiniz.
Vanilya çayı ay dönümünü düzenleyerek şiddetli sancıları hafifletir. - Mide asidini düzenleyerek hazımsızlık, şişlik ve yanma gibi sağlık sorunlarını engeller. Yemeklerden sonra bir tatlı kaşığı toz halinde tüketebilir. - İçerdiği afrodizyak özelliği sayesinde vücudun günlük ihtiyacı olan enerjiyi verir.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor. Yakılan ortamdaki kötü enerjiyi dağıtıp daha çok başarı ve sağlık getirirmiş.
Adaçayı yakmak negatif enerji dönüşümü için kullanılmaktadır. Bu tütsünün yaydığı enerji sayesinde evinize bereket gelecektir.
Evde Tütsü Yakmak Günah Mıdır? Tütsünün günah olmasıyla ilgili ne İslamiyet'te ne Hristiyanlık'ta ne de diğer herhangi bir dinde veya kutsal kitaplarda bir ayet bulunmuyor (bkz: islamansiklopedisi.org.tr). Tam aksine tütsü kullanımı günümüzde pek kullanılmasa da tüm dinlerde yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri