Vanilya kozmetikten mutfağa kadar birçok alanda kullanılan bir baharattır. Yemek ve tatlılara hoş koku vermesinin yanı sıra, asit oranı yüksek olan sebze ve meyvelerin mide dostu bir hale getirilmesinde de vanilyanın asit giderici özelliğinden yararlanılır.
Şekerli vanilin her türlü kek, kurabiye, tatlı çörek, süt ve hamur tatlılarında kullanılabilen koku verici aromadır. Küçük paketlerde satılan şekerli vanilin, vanilya ile bütün kek, kurabiye, sütlü tatlı tariflerinde yer alır. Yaygın bir kullanım alanı ise dondurma ve çikolatadır.
Vanilin ve vanilya birçok kurabiye, kek ve sütlü tariflerde yer alır. Çikolata ve dondurma üretiminde de çok tercih edilen ve sevilen bir aromadır.
Unu, kabartma tozu, yağı ana malzemelerdir. Bu süreçte yan malzemeler de hep desteğe gelir. Kakaolar renk ve tat verir, vanilya misler gibi kokmasını sağlar.
Vanilya kafa derisine kan akışını hızlandırdığı için saçların gürleşmesini ve büyümesini sağlar. Öksürük, soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıkları ile savaşır. Boğazdaki iltihabı ve tahrişi azaltmaya yardım eder. Serbest radikaller yüzünden ortaya çıkan cilt rahatsızlıklarını engeller.
İlgili 45 soru bulundu
Akçağaç şurubu ya da özütü vanilya yerine kullanabileceğiniz mükemmel bir ekstredir. Hamurişi tariflerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak burada da miktar çok önemli. Eğer tarifiniz de şeker yoksa miktarı çoğaltabilirsiniz.
Vanilya bir bitki ürünüdür. Vanilya tohumundan çözücü olarak seçilmiş alkolle çıkartılır ve normal olarak alkol ihtiva eden bir eriyik içinde muhafaza edilir. Sıvı veya toz formunda kullanılır. Bir şişe vanilya ekstatında deney yaparsanız, yaklaşık %30-40 oranında alkol katkı maddesini bulursunuz.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir. Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur.
Peki bakalım örnek Şekerli Vanilin'e… Pakmaya Şekerli Vanilin içeriğine baktığımızda Şeker, Vanilin ve Topaklanmayı Önleyici olduğunu görüyoruz. Üründeki Vanilin oranı ise sadece %3'tür. Herhangi aksi bir ifade olmadığına göre Vanilin'in doğal veya doğala özdeş olmadığını anlıyoruz. Bu ürünün tek paketi 5 gr.'dır.
Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstünde bir bıçağın ucuyla baştan sona kesin. Ardından bıçağın kenar kısmı ile vanilya çubuğu içindeki taneleri kazıyarak çıkartın. Elde ettiğiniz vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsanız direkt içine katarak veya kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsiniz.
Kokusu bile başlı başına iştah açıcı bir özelliğe sahip olan vanilyanın yetiştiği bölgelerde kıymeti bilinen bir bitkidir. Birçok alanda kullanılan vanilya bitkisinin anavatanı Madagaskar ve Meksika'dır.
Vanilin ürünümüzde doğal acılık tadı hissedilmiştir. Paket üzerinde belirtildiği miktarlarda kullanılması gerektiğini, bu miktarların üzerine çıkılması durumunda acılığın hissedildiğini belirtmek isteriz.
500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Yetiştirmesi, toplaması ve toplandıktan sonra birçok işlemden geçmesi gerektiği için vanilya dünyanın en pahalı baharatları arasında ikinci sıraya yerleşiyor.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Yaş ya da kuru mayalı, ılık sütlü az yağlı poğaça hamurlarına katıldığında, sirke bu poğaçaların çok daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor. Bol yağlı, kabartma tozlu poğaçaların içerisinde ise ağızda dağılan bir hamur yapmanıza yardımcı oluyor.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Daha sonra kek karışımının içine 2 buçuk su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 2 paket vanilyayı eleyerek, ekleyin. Kuru malzemeleri eleyerek koymanız kekinizin kabarmasını sağlayacaktır.
2,5 su bardağı bardak un. 1 paket vanilin. 1 tatlı kaşığı vanilya extrakt ya da 1 adet vanilya çubuğu. 1 paket kabartma tozu.
2,5su bardağıun. 1paketkabartma tozu. 1yemek kaşığırendelenmiş portakal kabuğu. 2paketvanilya.
Saf vanilya özütü de bal gibi neredeyse hiç bozulmayan yiyeceklerdendir. Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha bile kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı sinir hücreleri arasındaki iletişimi bozarak beynimizde pek çok olumsuz etkiye neden olur. Alkol kullanımı beyin işlevlerini azaltır, hafızayı zayıflatır, denge bozukluklarına ve bunamaya yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri