Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Cevap: Açıklama: varmış zıt anlamlısı yokmuştur.
Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Var kelimesinin eş anlamlı kelimeleri mevcut ve olanca kelimeleridir.
İlgili 44 soru bulundu
VAR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Var kelimesinin eş anlamlısı "mevcut" ve "olanca" olarak bilinmektedir. Bu kelimeler cümle içerisinde "var" kelimesi yerine kullanıldığında cümlede hiçbir anlatım bozukluğu olmamaktadır ve bu da kelimelerin eş anlamlı olduğunu kanıtlamaktadır.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var kelimesi olarak kabul edilir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Tembel kelimesinin zıt anlamı; çalışkandır. Tembel ile çalışkan kelimelerine örnek; - Tembel olarak bilinen öğrencinin çok çalışması, onu çalışkanlık konumuna getirdi.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Seyrek sözcüğü için zıt anlamlı olan sık kelimesi vardır.
Anlamı bilinen ilk kelimesinin sahip olduğu birçok zıt anlam vardır. Son kelimesi, herkesin anlamını bildiği bir kelimedir. İlk kelimesinin zıt anlamlısı, son kelimesidir.
Derin kelimesi için kullanılabilecek olan zıt anlamlı sözcük 'sığ' kelimesidir. Özellikle derinliği çok az olan, yeterli olmayan ya da yüzeyde kalan gibi anlamlara üzerinden sığ kelimesi öne çıkmaktadır.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
1- Aptal: Örnek Cümle: Zeki insanlar da arada sırada aptalca hatalar yapabilir.
Kabul kelimesinin zıt anlamlısı ret sözcüğüdür.
Pozitif kelimesi karşıtı negatif kelimesidir. Anlam olarak tamamen birbirinin karşıtı olan kelimelere zıt anlam denir. Pozitif kelimesinin zıt anlamlısı negatif kelimesidir.
Bulunmayan, mevcut olmayan anlamına gelir. Olmayan, bulunmayan şey anlamını taşır. Var kelimesinin tam tersi olduğu için tezat olan durumlarda kullanılmaktadır. Yok kelimesi ayrıca savunulan bir düşünceyi doğrulayan sözün başına getirilir.
Var, mevcut olan ve bir yerde bulunan demektir. Yok, zail, namevcut ve zayi kelimeleri var ile zıt anlamlıdır. Bu kelime bazı cümlelerde servet ve para anlamında da kullanılır.
var - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bār “sahip olunan, mülk (ad); var (yüklem)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bar- “gitmek” fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri