Herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin belli bir şekilde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği aktifleştirilen giderler ile belli koşullar altında hukuken himaye gören haklar ve şerefiyeler maddi olmayan duran varlıklar olarak tanımlanır.
Amortisman; aşınma ve yıpranma, eskime veya diğer faktörler nedeniyle bir varlığın değerindeki azalma olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, bir varlığın maliyetini faydalı ömrü boyunca tahsis etmenin bir yoludur.
- Faydalanma süresi kesin olarak 15 yıldan kısa ya da uzun olan haklar da, 15 yıl dikkate alınarak ve, Doğrusal amortisman yöntemi uygulanarak (Azalan bakiye yönteminin uygulanmasını engelleyen bir hüküm olmamasına ve aksine görüşler olmasına rağmen) amortismana tabi tutulmaktadır.
Parasal olmayan duran varlıklar, fiziki olarak hiç bir varlığı olmayan, firmanın faydalandığı veya faydalanmayı umduğu aktif hale getirilen Page 4 giderler, haklar ve şerefiye adı verilen kalemlerden bir araya gelir. (Akdoğan & Tenker, 2007).
Bu yaklaşımda şerefiye, bir varlık olarak bilan- çoya alınmakta ve faydalı ömrü boyunca siste- matik olarak, amortismana tabi tutulmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Şerefiye, şirketlerin devir alınması esnasında, şirket için ödenen bedel ve piyasa rayiç tutarı ile ölçümlenen net varlıkların değeri arasındaki pozitif farktır. Eğer şirketlerin piyasa rayiç tutarları hesap edilemiyorsa, ilgili şirketin bilançosundaki net defter değeri esas alınmalıdır (Yardımcıoğlu, 2007, s. 64).
Şerefiye aynı zamanda 2464 sayılı Belediyeler Kanunu'nda belediyelerce ve belediyelere bağlı müesseselerce yapılan altyapı çalışmalarından yararlanan gayrimenkul sahiplerinden alınan katkı payları olarak tanımlanmaktadır. Kanunda “harcamalara katılma payı” olarak adlandırılmaktadır.
Şerefiye olarak ödenen veya borçlanılan bedeller 261 No.lu hesabın borcuna kaydedilir. Hesap aktif karakterli olduğu için ilk kaydın borçlandırılarak yapılması gerekir. Ödemenin niteliğine göre ilgili hesaplar alacaklanır. Hesap ancak borç kalanı veya 0 (sıfır) bakiye verir.
261 ŞEREFİYE HESABI
261 Şerefiye Hesabının İşleyişi: Ödenen şerefiye bedellerinin tamamı bu hesabın borç tarafına kaydolunur. Yok edilmeleri ise amortisman yoluyla 5 yıl içinde eşit taksitlerle yapılır.
MSUGT'de şerefiye “bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının değeri arasındaki olumlu fark” şeklinde tanımlanmaktadır. Şerefiye hesaplanırken rayiç bedelin tespit edilememesi halinde, net defter değeri esas alınmaktadır.
Haklar Hesabı, Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde "İmtiyaz, patent, lisans, ticari marka ve unvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları kapsar" şeklinde tanımlanmıştır.
iii. Tutarına bakılmaksızın 260- Haklar, 264- Özel Maliyetler, 267- Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesaplarında kayıtlı her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
MADDE 3 – (1) Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde muhasebe sistemine dâhil edilen maddi duran varlıklardan; arazi ve arsalar, yapım aşamasındaki sabit varlıklar, varlıkların elde edilmesi için verilen avans ve krediler ile tarihi yapılar, tarihi veya sanat değeri olan demirbaşlar amortismana tabi değildir.
Maddi değeri olan duran varlıkların yıllık aşınma ve yıpranma oranın hesaplanıp gider olarak belirlenmesine amortisman denir. Taşınmazlar ve altyapı (tesisat, yol vb) gibi maddi duran varlıkları kapsar. Çoğunlukla yıllık amortisman değeri olarak hesaplanır ve hesap defterinin gider hanesine işlenir.
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir. İkinci yıl: (100 – 40) = 60 / 5 x 2 = 24 TL olarak giderleştirilir.
Şerefiye hesabı ile belirlenen fiyata, şerefiye bedeli denir. İtibar değeri olarak da bilinen şerefiye bedeli, muhitin beklentilerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin ulaşım noktalarına yakın olmak, küçük bir ilçede gürültü sebebi olarak görülebilirken büyük şehirlerde bir avantaj olarak kabul edilmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesi gereği arızi kazanç olarak vergilendirilen şerefiye geli rinden, bu gelirler elde edilirken yapılmış olan giderler belgelendirilmeleri kaydıyla gider olarak indirilebilirler.
Şerefiyeler, Vergi Usul Kanununun 282.Maddesi uyarınca aktifleştirilerek aşınma payı yoluyla gider yazılır. Devralınan firmadan dolayı ödenen şerefiye bedellerinin tamamı 262-ŞEREFİYE hesabının borç tarafına, 102-BANKALAR hesabının alacak tarafına kaydedilir.
(ﺷﺮﻓﻴّﻪ) i. (Ar. şeref “yüksek mekân”dan şerefі > şerefiyye) [Türkçe'de türetilmiştir] Îmar edilen bir yerdeki gayrimenkullerden değerlerinin artışı sebebiyle alınan bir çeşit vergi.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
Özetle, kamu tüzel kişi- lerinin gerçekleştirdikleri bayındırlık ve altyapı hizmetleri ve imar uygulama- larından dolayı, kişilerin mal varlıklarında meydana gelen değer artışı o yerin şereflenmesi anlamında alınarak, bu gibi yerlerin sahibinden alınan bu bedele 'şerefiye' denilmiştir.
Örneğin, bir arsanın değeri 5 yıl önce 100.000 TL iken, bugün 200.000 TL'ye yükselmişse, aradaki 100.000 TL'lik fark şerefiye farkı olarak hesaplanır. Bu farkın ne kadarının ödeneceği, bölgenin ve gayrimenkulün değerlendirilmesi sonucu tapu müdürlüğü tarafından belirlenir.
Şerefiye (Kamu İşgörmeleri Kaynaklı Değerlenme): Kamu tüzel kişilerinin (özellikle belediyelerin) altyapı ve imar (bayındırlık) uygulamalarından dolayı, uygulama bölgesinde yer alan taşınmazlarda oluşan değer artışlarıdır.
alanı ve/veya yüzölçümü, katı, cephesi, manzarası, enerji verimliliği, mahremiyeti ve komşusu gibi birçok etmen dikkate alınarak değer farklılıklarının tespit edilmesi “şerefiye çalışması” olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri