Varikosel tekrarlamış ise tanı mutlaka doppler ultrasonografi ile tespit edilmelidir. Tekrarlamış varikoselin tedavisinde de en başarılı yöntem yine subinguinal mikrocerrahi varikoselektomi yöntemidir.
Ameliyat sonrası tekrarlamış varikoselin, yani nüks varikoselin tanısı aynen normal varikosel tanısı gibi konur. Varikosel tanısı koyabilmek için ileri bir tetkike gerek yoktur, normal muayene ile kolayca tanı koyabilmek mümkündür. Varikosel muayenesi hasta ayakta iken yapılır.
Varikosel ameliyatının istenmeyen etkileri arasında en sık gördüğümüz ve en önemli olanı varikoselin tekrar etmesidir. Varikosel tekrar ettiğinde bu hastalığa bağlı istemediğimiz etkiler yani testis küçülmesi, kısırlık ve ağrı gibi risklerde geri gelir.
Ameliyat sonrasında tekrarlama riski %1
En ince toplardamarların bile bağlanabilmesi sayesinde ameliyat sonrasında tekrar etme ihtimali yüzde 1-2'ye kadar iner.
Doğru yöntemlerle tedavi edilmeyen varislerin tekrarlama olasılığı vardır. Varis tedavisinde teşhis ve tedavi yöntemleri doğru olarak uygulanmalıdır. Yanlış teknikler bazı durumlarda varislerin yeniden görülmesine sebep olabilir. Ancak her tekrarlama yanlış yöntemlerden kaynaklanmaz.
İlgili 17 soru bulundu
Göğüs kafesi seviyesinde, batıcı tarzda göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı, yutma güçlüğü gibi şikayetler görülebilirken, karın bölgesindeki anevrizmalarda, karın ve sırt ağrısı, karında şişkinlik ve atımı hissedilen kitle, kronik kabızlık veya ishal ve idrar yaparken zorlanma gibi belirtiler görülebilir.
Varikosel Neden Olur? Varikoselin nedeni tam olarak belli değildir. Genellikle testislerde spermatik korddaki belirli damarların içindeki hatalı bir anahtarın (valf) buna neden olabileceğini düşünülmektedir. Spermatik kord, testislerinizi yerinde tutan bir doku bandı olarak bilinir.
Varikosel ameliyatından sonra sperm fonksiyonlarında beklenen düzelme 3 ayda başlar ve 6. Ayda ameliyattan ne kadar fayda görüldüğü kontrol edilebilir. Varikosel ameliyatlarından sonra en hızlı düzelme sperm hareketlerinde görülür.
Varikosel ameliyatı ciddi riskleri olan major bir ameliyat değildir. Testiste enfeksiyon, atar damarda yaralanma, lenfatik damarlarda hasar ve kanama nadiren görülür. Özellikle mikrocerrahi yöntem ile bu riskler minimal düzeydedir (<%1).
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Bunun en sık nedeni varikosel oluyor" dedi. Varokoselin bünyesel bir hastalık olduğunu ve genelde sol testiste gözlemlendiğini belirten Aşçı, şunları konuştu: "Aslında varikosel kalıcı bir hasar oluşturabilen bir hastalık gibi duruyor.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. İlaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavisi yoktur.
Çoğunlukla sol tarafta gelişir, çünkü sol testiküler ven (toplardamar) sağ tarafa göre daha uzundur. Sol tarafta görülse bile çift taraflı varikosel varlığı araştırılmalı ve ekarte edilmelidir.
Çoğu varikosel zaman içinde gelişir. Ancak, çoğu vakada varikoselin teşhis edilmesi kolaydır ve yine vakaların büyük bir çoğunluğunda tedaviye ihtiyaç yoktur. Varikosel sadece semptomlara neden olursa tedavi edilebilir ve kullanılan yöntem genellikle cerrahi müdahaledir.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Varikosel her zaman sperm kalitesini ve sayısını bozmaz. Testiste küçülme varsa, korunmasız 1 yılı aşan sürede cinsel ilişkiye ragmen gebelik sağlanamıyorsa, testislere gelen damarlarda gözle gözüken şişme ve ağrı varsa kısırlık oluşabilir.
Her varikosel ameliyat edilmez. Varikosel tedavisi için ameliyat kararı, kişinin semptomları, ağrı düzeyi, üreme sorunları ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlıdır. Varikosel ağrısı hafifse ve üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etkisi yoksa, ameliyat gerektirmez.
Varikosel tedavisinde en başarılı ve komplikasyonu en az yöntem Mikrocerrahi Varikoselektomi yöntemidir.
Varikosel ameliyatı askerliğe engel mi? Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatlıları ile inmemiş testis ameliyatlıları, askeri okullara girmeye engel teşkil etmez, sağlam kabul edilir.
Varikoselin azospermiye neden olduğu kesin olarak ispat edilmemekle birlikte son yıllarda varikoselin düzeltilmesinin sperm çıkışını sağladığı bildirilmiştir.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Azosperminin sebebi, üreme organlarındaki varikosel sonucu damarların genişlemesi olabilir. Testislerde görülen varikosel nedeniyle sperm fonksiyonunda bozukluk ve sayısında azalma görülebilir.
İleri derecede varikosel testis boyutlarında küçülme ve testiküler fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Varikosel testosteron sentezini azaltarak cinsel isteksizliğe neden olabilir.
Eğer torbalardaki damarlarda yetmezlik 3. veya 4. derece ise ameliyat edilmesi gereken varikosel vardır demektir. Yoksa erkeklerde kısırlık riski çok artar.
Spor yapma ve spor türü ile varikosel derecesi arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktu. Sonuç olarak, varikoselin puberte döneminde ortaya çıktığı, 15 yaştan sonra insidansının arttığı ve spor yapmanın varikosel insidansını yaştan bağımsız olarak etkilediği ortaya konmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri