Varis ameliyatı sonrasında, bacaklar bandaj veya sıkıştırma çorapları ile sarılır. Bu, kanın normal dolaşımına yeniden dönmesini sağlamak için bacaklarda basıncı artırır. Hasta aynı gün evine gönderilebilir veya bir gece hastanede kalabilir.
Ameliyat sırasında, varisler çıkarılır veya bağlanarak kan akışı düzeltilir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır ve hastanede birkaç gün yatmanız gerekebilir. Bacakta varis ameliyatı sonrası iyileşme süreci, genellikle birkaç hafta sürer.
7-10 günlük istirahat sonrası normal yaşantısına dönebilir. En az 3 ay varis çorabı giyilmesi tedavinin başarısını artıracaktır.
Ameliyat sonrası hastanın bacağı elastik olan bir bandajla sarılır. Genelde hasta bu şekilde bir gün hastanede kalması uygun görülür. Varis ameliyatı sonrasında hasta ertesi gün kontrolleri tamamlandıktan sonra rahatlıkla taburcu edilir.
Hasta kontrole gelinceye kadar ayakları yukarıda istirahat etmeli ve bol bol yürüyüş yapmalı. Varis çorabı sürekli bacakta tutulmalı, sadece pansuman yapılacağı zaman çıkarılmalı. 5 gün geçtikten sonra geceleri uyurken varis çorabı çıkarılabilir bunun dışında uyanık olduğu saatlerde varis çorabı bacakta olmalı.
İlgili 32 soru bulundu
Peki komplikasyonları yok mudur? Elbette var. En önemli risk bu yöntemlerin işe yaramama riskidir. Bunun yanında yanık , enfeksiyon, nörolojik hasar, neoangiogenesis (matting) denen yeni damar oluşumları ,ağrı, ödem en sık rastlanan komplikasyonlardır.
Bu işlem, bacaklarda veya ayaklarda görülen varislerin tedavisi için yapılır. Genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Varis ameliyatı genellikle zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Klasik varis ameliyatlarında, hastaların yaklaşık %5 inde derin ven trombozu (toplardamar pıhtılaşması) gelişmektedir.
Ancak, varislerin boyutu ve yerleşimi gibi faktörlere bağlı olarak ameliyat, daha etkili bir seçenek olabilir. Varis ameliyatının riskleri arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve damar hasarı yer alır. Ancak, çoğu zaman bu riskler düşüktür ve ameliyatın yararları risklerden daha ağır basar.
Kılcal varis tedavilerinde, çok ince iğnelerle yüzeyel bir tedavi yapıldığından ağrı minimaldir ve herhangi bir anestezi gerekmez. Venöz yetmezlikle birlikte olan büyük varislerin tedavilerinde ise anestezi uygulanmalıdır.
Varis Çorabı
Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir.
Bunlar; enfeksiyon, anormal kanama, solunum problemleri ve alerik reaksiyonlardır. Varis ameliyatı sonrasında açığa çıkabilecek bir başka problem ise; ayak bileklerinde his kaybı, morluklar ve varis probleminin yıllar sonra tekrar etmesi problemleridir.
Varis ameliyatı sırasında ameliyat edilecek bacak normal bir ameliyatta olduğu gibi hazırlanır. Hasta ameliyathaneye alınır ve narkoz verilir.
İşlem başarılı olduğunda kapatılan damar sertleşecek ve bir ay içerisinde vücut tarafından rezorbe edilip yok olacaktır. Bu süre zarfında kapatılan damarda sertlik ve gerginlik hissetmeniz normaldir ve geçicidir.
7. Ameliyat sonrası gün içinde başlamak üzere günde 45 dakika yürür iseniz ve bacak kasları güçlenirse varis çorabını 1 ay içinde bırakacak hale geleceksiniz.
Hastaların bir kısmında, emboliler sabahları yataktan kalkarken, tuvalette ıkınma sırasında veya ani bedensel zorlanmalar gibi olayları takiben ortaya çıkarlar. Ameliyat sonrası dönemdeki hastalarda trombozis (pıhtı) riskinin pik noktası ameliyat sonrası 7. gündür.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Hasta varis ameliyatı sonrasında en az 15 gün boyunca istirahat etmek zorundadır. Bu nedenlerle varis ameliyatı sonrasında köpük tedavisi için bacakların toparlanması beklenir.
Varis, insanda ilerlerse ve rahatsızlık oluşturursa tedavi edilmesi ve ameliyat edilmesi gerekiyor. Ameliyat için uygun olan kişiler genellikle ileri derecede ağrı sorunu yaşayan kişilerdir. Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır.
Fiyatlar uygulanacak yönteme (cerrahi müdahale, radyofrekans, skleroterapi, lazer tedavisi gibi) göre de değişiklik gösterebilir. Tedavi edilmesi gereken alanın büyüklüğü ve varislerin yaygınlığı da fiyatı etkilemektedir. Genellikle varis tedavisi fiyatları 3.000 TL – 3.500 TL'den başlamaktadır.
3) Varis tedavisinde tek kalıcı çözüm ameliyattır.
Son 20 senede teknolojinin tıp dünyasına kattığı yöntemlerden varis tedavisi de faydalanmıştır. Kronolojik sıralama ile sayacak olursak lazer, radyofrekans ve yapıştırıcı yöntemler ile ameliyatsız bir şekilde varislerin tedavi edilmesi mümkündür.
Ameliyat sonrası dönemde, hastaların bacakları sıkıştırma çorapları ile sarılır ve birkaç gün istirahat etmeleri önerilir. Bu süreçte, hastaların bacaklarında hafif ağrı, şişlik ve morluklar normaldir. Ancak, bu semptomlar birkaç gün içinde hafifler ve genellikle birkaç hafta içinde tamamen kaybolur.
Ameliyatsız varis tedavisi ücretleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak özel sağlık sigortasına sahip hastaların tedavi ücretini sağlık sigortalarından almaları mümkün olabilmektedir.
Semptomatik varis tedavisinde yaş sınırlaması yoktur. Tedaviniz için, bir kalp ve damar cerrahisi uzman tarafından dikkatlice değerlendirme yapılmalı ve teşhis sonrası tedavi planlaması yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri