Varlık fonu, genellikle tek bir kaynağa dayalı olarak oluşturulan ve devletin fazla tasarruflarını değerlendirmek için kullanılan büyük yatırım fonlarını ifade ediyor. Özellikle enerji ihraç eden ülkeler, bu fonları petrol veya doğal gaz gelirleriyle finanse ediyor.
Türkiye Varlık Fonu Tarihçesi ve Kuruluş Amacı
Türkiye Varlık Fonu (TVF) 26 Ağustos 2016 tarihinde kuruldu. Fonun kuruluş kararı 6741 sayılı Kanun ile resmileşti. Fonun Cumhurbaşkanlığına bağlanması 2018 yılının 10 Temmuz günü gerçekleşti.
Bakanlar Kurulu Kararı'nda Varlık Fonu'na devredilen şirketler şöyle sıralandı: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.
Aktif büyüklüğe göre Türkiye'nin üç büyük ölçekli kamu bankası, Borsa İstanbul, kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi sonucu oluşan Türkiye Sigorta ile Türkiye Hayat Emeklilik'in yanı sıra Türkiye Katılım Sigorta, Türkiye Katılım Hayat TVF portföyündedir.
TVF tüm varlıkları devlete ait şirket, banka, gayrimenkul ve paradan oluşmasına ve Başbakan'a bağlı olmasına rağmen “kamu kuruluşu” statüsünde değil. Tamamen devlete ait olmasına rağmen bu şirket “özel hukuk” hükümlerine tabi olacak.
İlgili 28 soru bulundu
her yıl ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından, birinci ve ikinci fıkralar kapsamında hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından gönderilen denetim raporları üzerinden görüşülerek denetlenir.
TVF, varlığa dayalı kalkınma fonudur ve faaliyetlerinde değer yaratımına odaklanır. Portföyündeki şirketlerin büyüme hedeflerine katkı sağlar.
Gelecek Varlık Yönetimi A.Ş.
Dolayısıyla, 6741 sayılı Kanun'a göre Türkiye Varlık Fonu'nda çalışan personel kamu personeli olmasına rağmen kamu personeline uygulanan hiçbir mevzuat uygulanmamaktadır ve personel istihdamına ilişkin hiçbir kısıtlamaya tabi değildir.
Bir varlık fonu kurulmasının genel olarak iki temel amacı vardır: (1) Ülke ekonomisinin, konjonktürel etkilerden kurtarılarak istikrarlı biçimde işlemesini sağlamak. (2) Gelecek kuşaklara refah aktarabilmek. Bu çerçeveden bakınca fonun varlıkları ve getirilerinin karşılaşacağı risklerden yüksek olması gereklidir.
TVF, varlığa dayalı kalkınma fonudur ve değer yaratımına odaklanmıştır. Portföyündeki kuruluşların büyüme hedeflerine katkı sağlar. Fon, değer yarattığı şirketlerden lisans, kâr ve kira geliri elde ederek kendini finanse edebilen bir yapı oluşturmayı hedefler.
Hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonuna aktarılan kuruluşlar şunlar: Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul Anonim Şirketi, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi, Eti Maden ve Çaykur.
İbrahim Yayan. 2016'da dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında anonim şirketi olarak kurulan, yönetim sisteminin değişmesiyle cumhurbaşkanlığına bağlanan Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesinde yedi sektörden 28 şirket, iki lisans ve çeşitli taşınmazlar bulunuyor.
Türk Ticaret Kanunu'nun 397'nci maddesinde, denetime tabi olacak anonim şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilmiştir. Bakanlar Kurulu bu konuda kararname çıkarmıştır. Bir anonim şirketin bağımsız dış denetime tabi olması için kararnamede belirtilen şartları taşıması gerekir.
Türkiye'de aktif 23 varlık yönetim şirketi var.
2- Kanunda yapılan düzenlemeye göre, Türkiye Varlık Fonu'nun Sayıştay denetimi dışında kaldığı anlaşılmaktadır. Fonun Sayıştay denetimi dışında bırakılması Anayasaya aykırılık sorununu gündeme getirebilecektir.
Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
Bu nedenle varlık yönetim şirketleri haciz işlemi öncesinde borçlu ile uzlaşma/anlaşma yoluna başvurur. Bankalardan farklı olarak bu süreci yakından takip eden şirketler, borçlunun anlaşmaya yanaşmaması ve alacağın tahsil edilebileceğini tespit etmeleri halinde haciz işlemlerini başlatabilir.
Girişim Varlık Yönetimi A.Ş.
Geçtiğimiz 2021 yılı Mart ayında Koza Altın'la ilgili açıklama yapan TMSF eski Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın'ın TVF'ye devredilebileceğini belirterek, “Sonuçta Varlık Fonu, Türk Madencilik A.Ş. diye firma kurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri