Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
Bilindiği üzere vasiyetname hukuka aykırılık teşkil etmediği sürece kendiliğinden bozulmaz. Vasiyete konu mirasçılardan en az birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekecektir. Hiçbir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olur.
Vasiyetname yanılma, aldatma , korkutma veya zorlama sonucu yapılmışsa, Vasiyetnamenin içeriği, bağlandığı koşullar veya yükümlülükler hukuka ve ahlaka aykırı ise, Vasiyetname kanunda belirtilen şekil şartlarına aykırı yapılmış ise iptali istenebilir.
Mirasbırakanın vasiyetname düzenlediği tarihte irade yokluğunda olması, kanunda belirtilen şekil şartına uygun olmaması, ahlaka uygun şart olmaması, anlaşılır nitelikte olmaması halinde vasiyetnamenin geçersiz olduğunu belirterek vasiyetnamenin iptali davası açılabilir.
“Resmî vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlüdür.” Aslı noterde saklanacak. Noterlik Kanunu'nda da zaten birtakım özel düzenlemeler var. Noterler re'sen düzenledikleri senetleri saklamakla yükümlüler.
İlgili 32 soru bulundu
“El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabilir.”
Ölümden sonra aleniyet kazanmasının teminatıdır. Yoksa vasiyetname elle yazılıp evde herhangi bir yere konulabilir. Bu dahi geçerlidir. Bu durumda vasiyetçinin ölümünü müteakip bunun geçerli bir vasiyetname olup olmadığına bakılmadan bu mutlaka sulh hakimine teslim edilmelidir.
Bunlar; 1- Ehliyetsizlik, 2- Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmış olması, 3- Tasarrufun içeriğinin bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka veya ahlaka aykırı olması, 4- Tasarrufun kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmış olması halleridir.
Vasiyetname noterde de yapılmış olsa iptal edilebilir. Kanunda öngörülen şekil şartlarına aykırı olan vasiyetin iptali istenebilir. Bunun için süresi içinde iptal davası açmanız gerekmektedir.
El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek yazılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnamenin mirasbırakan tarafından imzalanmış olması zorunludur. İmza vasiyetnamenin en altına atılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnameye yapılan her türlü ekleme tarih de atılarak imzalanmalıdır.
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Maddesine göre mirasçılar ve vasiyet alacaklıları vasiyetnameye 1 ay içerisinde itiraz edebileceklerdir.
Kişinin 65 yaşından büyük olması halinde vasiyetname yapılacağı gün bir devlet hastanesinden vasiyetname yapmaya ehil olduğuna ilişkin sağlık raporu alınması gerekiyor. Bu raporun aynı gün alınması önem arz ediyor.
Vasiyetname İtiraz
Vasiyetnameye itiraz dava yoluyla yapılır. Mirasbırakanın ölümünden sonra, vasiyetname, sulh hukuk hakimliğince mirasçılar huzurunda açılır ve okunur.
Vasiyetnamenin iptali davası, iptalde menfaati olan her mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Mirasçı veya vasiyet alacaklısı sıfatını taşımayan kişiler tarafından açılamaz. Örneğin, tereke alacaklıları, tereke borçluları veya bir mirasçının alacaklısı, iptal davası açamaz.
Vasiyetnamenin açılması ve ilgililere okunmasının ardından 1 yıllık iptal davası açma süresi başlar. Vasiyetnamenin iptali davası bu süre içerisinde açılmazsa bu hak artık kaybolur. Vasiyetin iptali davası, her türlü iddiaya dayanarak açılabilen bir dava değildir. Kanununda hangi sebeplere dayanıldığı açıklanmıştır.
Vasiyetnamenin iptali davasının bir yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Ancak her durumda, vasiyetnamenin açıldığı an itibariyle on yıl içinde dava açılmalıdır. Bu on yıllık süre, davanın açılması için azami olarak öngörülen süredir.
Genellikle “65 yaş üstü vasiyetname hazırlamak isteyen kişiler için doktor raporu zorunluluğu var.” şeklinde düşünülse de böyle bir zorunluluk yoktur.
Mirasbırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamenin derhal sulh hukuk mahkemesine teslim edilmesi zorunludur.
Peygamber (s.a.s.), malının yarısını vasiyet etmek isteyen bir sahâbîye üçte birini vasiyet etmesini söylemiş, hatta bunun bile çok olacağını beyan etmiştir (Buhârî, Vesâyâ, 3 [2743]; Müslim, Vasıyyet, 10 [1629]). Malın üçte birinden azının vasiyet edilmesi müstehaptır.
Vasiyetnamenin yok edilerek geri alınması kapsamı, MK 543/I maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre; Miras bırakan, yok etmek suretiyle de, hazırlamış olduğu vasiyetnameden vazgeçebilmektedir. Bu yolla vasiyetnamenin geri alınabilmesi için, yok etmenin geri alma niyetiyle olması gerekmektedir.
Miras hukukunda mal paylaşımı kişi ölmeden de devreye girebilmektedir. Ancak bunun için kişinin vasiyetname yazması gerekmektedir. Bu vasiyetnamede malını ne şekilde, kimlere pay edeceğini belirtmelidir. Ölmeden mal paylaşımı ancak miras bırakanın kendi rızası ile gerçekleşmektedir.
Vasiyetnamenin düzenlenmesine ilişkin prosedür tamamlanıp vasiyetname hazır hale gelince resmi memur bunun bir suretini vasiyet edene verir, aslını ise kendisi saklar.
Madde 2 - Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 783,82 TL düzenleme ücreti alırlar. Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir.
Vasiyet alacaklısı tarafından vasiyetin yerine getirilmesi için açılacak davada, taşınır mallar için teslim, taşınmaz mallar için tescil, alacaklar içinse temlik yoluyla mülkiyetin geçirilmesi istenir. Miras bırakanın vasiyetnamesinde vasiyet olunan malın para yada gayrimenkul mal gibi belirli olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri