Yurt ve Sıla kelimelerini de günlük hayatta oldukça sık duymaktayız. Bu iki kelime de vatan kelimesi ile eş değerdir.
Ülke eş anlamlısı olarak vatan, yurt, memleket, diyar, el/il kelimeleri kullanılmaktadır. Bu kelimeler birbiri yerine kullanıldığında aynı anlamı verir.
Uyrukluk (tabiyet, İngilizce: nationality), bir kişi ile bir devlet arasındaki hukuki bağdır; kişinin etnik kökeniyle ilgili değildir. Vatandaşlıkla ilgili olarak şu terimler geçer: uyrukluk, yurttaşlık, vatandaşlık, tabiiyet.
Millet kelimesinin eş anlamlı kelimeleri herkes, kavim ve ulus kelimeleridir.
Yurttaş kelimesinin TDK'ya göre anlamı, vatandaştır. Yurttaş anlamına sahip olan ve günümüzde belirlenen anlamıyla kullanılan bir kelimedir. Yurttaş kelimesinin dilimizde sıklıkla karşımıza çıkması dikkat çekmektedir. TDK'ye göre yurttaş yani vatandaş kelimesinin karşılığı şu şekilde geçmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Yani yurttaş işe aynı anlamı içeren bir kelime bulunmaktadır. Bu kelime ise vatandaş kelimesidir. Yurttaş ve vatandaş olarak bilinen kelimelerde anlam olarak farklılık yoktur.
Vatandaş kelimesinin eş anlamlı kelimesi yurttaş olmaktadır.
⇒ Her iki sözcük eş anlamlı oldukları için cümle içinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Vatan sözcüğünün anlamı ise Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Bir milletin üzerinde yaşadığı yer” şeklinde geçmektedir.
İl kelimesinin birçok eş anlamlısı bulunmaktadır, bunlardan bazıları; Valilik, şehir, yurt, el, vatan ve vilayettir.
Kent, memleket, belde, büyük kent, şar kelimeleri şehir kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Bu kelimeler şehir kelimesi ile aynı anlam taşıdığı için şehir kelimesinin yerine de kullanılabilir.
Yazım kelimesinin eş anlamlı olan kelimeleri imla ve dikte olarak bilinmektedir.
BAĞIMSIZLIK EŞ ANLAMLISI
Hürriyet kelimesi bağımsızlık kelimesinin eş anlamlısı olarak bilinen bir kelimedir.
Bununla birlikte, günümüzde, vatandaşlık tanımlaması, “bir devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olmak” olarak tanımlanmaktadır. Hemen hemen bütün devletlerin yasa ile düzenlediği bu kavram, bizim ülkemizde de 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 3. maddesinde Türk vatandaşının tanımı yapılarak yer edinmiştir.
Yurt kelimesi ülkemizde birçok cümlede kullanılmaktadır. Yurt kelimesinin eş anlamlı kelimesi de bulunmaktadır. Yurt kelimesinin eş anlamlısı vatan kelimesidir. Bu sebeple yurt ile vatan cümle içerisinde aynı anlamda kullanılabilir.
TDK'ya göre vatan kelimesi, bir milletin üzerinde egemenlik kurduğu ülke anlamına gelir.
Vatan ile yurt kelimeleri eş anlamlıdır.
Ailenin eş anlamlısı olan birden fazla eş anlamlı kelime bulunmaktadır. Bu kelimeler ebeveyn, anne, baba ve kelimeleridir. Akraba, hısım, sülale, akran ve konut kelimeleri de eş anlamlı olarak kabul edilmektedir. Hane ve ev de eş anlamlıdır.
' Okul kelimesinin eş anlamlısı, 'mektep ve meslek'tir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Vatan kelimesinin olumsuzu Vatansızdır. Vatan kelimesini eş anlamlısı Yurt kelimesidir. Zıt anlamlı kelimelere örnek verecek olursak. Siyah kelimesinin zıttı Beyaz kelimesidir.
vatan - Nişanyan Sözlük. Arapça wṭn kökünden gelen waṭan وَطَن “kişinin doğduğu veya yaşadığı yer, yurt, konut” sözcüğünden alıntıdır.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Yıl kelimesinin eş anlamlısı, 'sene' kelimesidir. Bu iki kelime, birbiri yerine rahatlıkla kullanılabilir.
İhtiyaç kelimesinin eş anlamlısı olan kelime " Gereksinim " kelimesidir. Gereksinim kelimesi aynı zamanda ihtiyaç da demektir.
Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri