20-25 cm olması lazım net olarak anlaşılabilmesi için. Ama yine de kuyruğa doğru beden hafif inceliyorsa erkek,kuyruğa gelmeden inceliyorsa dişidir. Ancak akvaryumunuz 1 ton ve üzeri değilse ve sadece vatoz beslemiyorsanız çoğalmazlar.
Erkeklerin gövde yapıları uzun ve geniştir, kafa yapıları da dişiye göre kalındır. Gözleri dişilerinkinden daha ayrıktır. Dişi cüce vatoz: Dişi cüce vatozlarda kafa kısımları ya çok küçük boydadır ya da hiç yok denecek kadardır. Gözler birbirine yakın, ince ve kısa gövde yapısına sahiptir.
5 cm vatozda bıyıklar var ise çok büyük ihtimalle erkektir. Dişilerde çıksa bile daha geç ve daha az miktarda çıkar.
5 cm'den sonra başlar.6 cm olduklarında artık net konuşabilirsin dişi erkek olduklarını tecrüben varsa erkek vatozun ağız kısmı biraz geniş ve uzun olur.Dişi ise ağız kısmı kısadır.
Cüce vatozların gövdeleri normal vatoza göre daha kısa ve geniş olur. Kuyruklarıda kısadır. Normal vatozların kuyrukları uzun ve gövdeside incedir. Cüce vatozların gövdeleri normal vatoza göre daha kısa ve geniş olur.
İlgili 25 soru bulundu
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Dişi ölmez cüce vatozlar yavru balıklara bile zarar vermezler. Fakat yavru almaya 2 ay sonra başlarsınız diye tahmin ediyorum dişi 7.5 8cm olmadan kolay kolay yavru vermez yaş ise boydan da önemli 12-18 aylık iken üreme olgunluğuna varırlar.
Vatozlar çoğu zaman yuvarlak, düz azı dişlerine sahiptir ancak çiftleşme mevsimi boyunca erkek vatozların dişleri, köpekbalığı dişleri kadar sivri (veya büyük) olmasa da sivri uçlu hale gelir.
Vatozlar hakkında araştırma yapanların merak ettiği bir diğer konu, bu canlıların kaç yıl yaşadığıdır. Rajiformes grubuna ait balıkların ortak adı olan vatozlar ortalama 7-15 yıl yaşarlar.
Manta vatozu dışındaki tüm vatoz türleri bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Vatozlar, diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptir. Vücutlarındaki özel bir organ tarafından salgılanan bu elektrik, ölümcül derecede tehlikelidir.
Pek çok kişinin korkulu rüyası olan ve vatoz balığı saldırır mı diye merak ettiği bu tür kendini tehlikede hissettiği an zehrini kullanabilir. Onun dışında genellikle canlılara saldırmamasıyla bilinse de duruma göre çoğu dalgıca saldırdığı da biliniyor.
2-İğneli(Kuyruklu) Vatoz
Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir.Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır.
Cüce Vatoz Balığı Genel Özellikleri
Barışçıl bir balıktır, diğer türlerle beraber yaşayabilir. Hem etçil hem otçul canlılardır. Ağız yapıları düz olduğu için dipten yem yemler. Diğer balıklardan artan ve dibe çöken yemlerle beslenebilirler.
Genel bilgiler. Loricariidae, kendini diğer balıklardan korumaya yarayan kemik parçalarıyla kaplıdır. Bu balık ailesinin boyları çok fazla olmamakla beraber aralarında çok daha iri boyutlara ulaşan Pterygoplichthys (Leopar Vatoz) çeşitleri 35-40 cm boylarına kadar çıkabilmektedirler.
Solunum sistemleri diğer balıklardan farklılık arz eder, yanlış hatırlamıyorsam solungaç sayıları da diğer balıklara göre farklıdır. Corry ve vatoz türleri yüzeye çıkıp hava alıp dibe iniyorlar. Aynı yunuslar gibi. Bu yüzden düşük oksijenli sularda yaşayabiliyorlar.
Koray bey,hiç bir vatoz türü başka vatoz türünü ve yavrularını yemez. Arkadaşın yazdığı gibi erkek tüm yavruları korur. Yumurta döneminde erkek vatoz yumurtaları havalandırır.
Aynı tank içerisinde hem normal vatoz(pleco türleri), hemde ancstisrus türlerinde 2 den fazla erkek bulunduğu zaman kavgalar kaçınılmaz oluyor. SÜREKLİ OLARAK BİRBİRLERİNİ TAHRİK ETMEZLER. BELİRLİ BİR DÖNEMDİR BU DİŞİ SAYISINI ARTTIRIRSAN.
En kolay elle yakalanır.Bir zararı dokunmaz ben elimle yakalıyorum biraz huylandırır okadar. Yukarıda bahsettiğim gibi elle yakalaması çok kolay, tabi elinize alabiliyorsanız. [QUOTE=mustafa34] Vatos lar geceleri aktif olurlar ,gece ışıklar kapandıktan sonra ,bir süre sonra el çabukluğuyla yakalaybilirsiniz.
Damızlık boy bir çift vato + akvaryumun içine derinliği olan bir kaya veya küçük testi koymanız yeterli, dişi yumurtalarını testiye ( yapıştırır) bırakır . Erkek ise yumurtaları dölleyerek, yumurtaları koruma altına alır ve oradan ayrılmaz. Yavrularınız kendiliğinden de akvaryuma dağılabilir.
Vatoz balıklar taban seviyesinde yüzdükleri için taban geniş bir akvaryum olmalı. Üretim için en iyi oran 1 erkek 2 dişidir. Birden çok erkek baskınlık kurmak için birbirleri ile kavga edebilir, birbirlerine zarar verebilirler.
Vatozları hemen hemen bütün balıklarla besleyebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta varki oda boyutu. Sıklıkla karşılaşılmasada bazı büyük vatozlar şuursuzca balıklarınızı kovalayabilir, bişey yapacağından diil öylesine.
Biraz zayıflıyor ama bir şey olmuyor. 15 günde, giderken biraz da tablet yemlerden atarsanız bir sıkıntı çıkmadan dayanabilmeleri lazım bence.
Bitki ve vatoz bulunan tanklarda tuz kullanılmaz.
Vatozlar aç kalmadıkları sürece başka balıklara yapışmaz.Akvaryumunuzda hiç yosun olmadığını söylemişsiniz.Bu nedenle diğer balıklarınıza yapışıyordur. Vatozunuzu salatalıkla besleyebilir veya akvaryumunuzun biraz yosunlanmasına izin verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri