Vatoz Balığı Beslenmesi Hem etçil hem de otçul olan vatozlar, diğer balıklardan arta kalan yemler ve yosunlarla beslenseler de yeme ihtiyaç duyarlar.
Yetişkin vatozlar 1 aya yakın aç durabilir, bu süre sonunda zayıflarlar ve bağışıklıkları düşer. 1 hafta aç kalmaktan ise etkilenmezler. Yavru vatozlar açlığı daha az tolare edebilir.
Vatoz balıkları; hem otçul hem de etçil balıklardır. Bununla birlikte başka balıklardan arta kalan ve dibe çöken yemler ile beslenmektedirler. Ağız kısmı düz olduğundan dipten yem yemektedirler. Akvaryumda yetiştirilen vatozlar; akvaryum camına ve taşlara yapışıp, bu kısımdaki yosunları tüketmektedirler.
Merhaba cüce vatozlar için sera, tropical gibi markaların çeşit çeşit bitkisel tablet yemlerinden birkaçını kullanabilirsiniz. Ayrıca tetra wafer mix de severek yedikleri yemlerden. Ottonun vatozlar için çok güzel bir yemi var fakat piyasada artık satılmıyor. Tesaduf görürseniz onu kullanın derim.
Vatozlar solucanlar, istiridye ve karides gibi dipte yaşayan canlıları yer. Tatlı su vatozları da bölgesel olarak değişmekle birlikte genellikle böcekleri yer.
İlgili 27 soru bulundu
Vatoz balıkları bitkileri yemez sadece bitki üzerindeki yosunları yer.
Pek çok kişinin korkulu rüyası olan ve vatoz balığı saldırır mı diye merak ettiği bu tür kendini tehlikede hissettiği an zehrini kullanabilir. Onun dışında genellikle canlılara saldırmamasıyla bilinse de duruma göre çoğu dalgıca saldırdığı da biliniyor.
Cüce Vatoz Balığı Genel Özellikleri
Barışçıl bir balıktır, diğer türlerle beraber yaşayabilir. Hem etçil hem otçul canlılardır. Ağız yapıları düz olduğu için dipten yem yemler. Diğer balıklardan artan ve dibe çöken yemlerle beslenebilirler.
Sonuçta erkek vatoz yumurtalara bakarken ortalama 20 gün küpü hiç terketmiyor, hiç bir şey yemeden dayanabiliyor bildiğim kadarıyla. Biraz zayıflıyor ama bir şey olmuyor. 15 günde, giderken biraz da tablet yemlerden atarsanız bir sıkıntı çıkmadan dayanabilmeleri lazım bence.
İğneli vatozun iğnesi, avını ele geçirmekten çok savunma amaçlıdır. Örneğin, bu iğnesini kendisine saldıran köpek balığının etine batırarak deler ve dışarıdan basınç uygulamak suretiyle keskin iğnelerini daha derine batırırlar.
Solunum sistemleri diğer balıklardan farklılık arz eder, yanlış hatırlamıyorsam solungaç sayıları da diğer balıklara göre farklıdır. Corry ve vatoz türleri yüzeye çıkıp hava alıp dibe iniyorlar. Aynı yunuslar gibi. Bu yüzden düşük oksijenli sularda yaşayabiliyorlar.
Salatalığı yatay olarak ortadan ikiye ayırın. Çatal takarak (yemek yediğimiz) suya batmasını sağlayabilirsiniz. Yalnız suda fazla kalırsa suyu bozacaktır. Aynı şekilde kızartma kabağınıda verebilirsiniz.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Sarımsağı olduğu gibi balıklara vermek
Su içindeki bakteriler öldürür, vatozlar ve lepistesler de sarımsaklı yemi yiyebilir.
Vatozlar (Corydoras türleri) ve beta balıkları (Betta splendens) farklı davranış özellikleri ve ihtiyaçları olan iki farklı balık türüdür. Bu nedenle genelde aynı akvaryumda birlikte yaşamaları önerilmez. Ancak yine de vatoz ve beta birlikte yaşar mı sorunuza yaşar diyebiliriz. Ancak beta balığı vatozu rahatsız eder.
Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.
Bakım zorluğu: Kolay. Yeni başlayanlar tarafından beslenebilir. Ortalama ömrü: Ortalama 15 sene. Doğada 15 seneden fazla hayatta kalabilse de, akvaryumda ömrü 10-15 senedir.
Birçok akvaryum balığı gece bizler gibi uyur. Bu yüzden dinlenmelerine izin vermek gerekir. Vatoz balıkları ise bunun tam tersini yapar. Yani gündüzleri uyurken, geceleri beslenirler.
Bitkisel içeriği olmadığından ve protein ve yağ oranı yüksek olduğundan vatozlara uygun bir yem de değildir.
Cüce vatoz akvaryumu nasıl olmalıdır ? Cüce vatozlar basıncı çok sevmediği için, genelde yüksekliği az ve tabanı geniş akvaryumlar tercih edilmelidir . Kurulumda, klorundan arındırılmış su akvaryuma doldurulup, sonra bir kaç gün dinlendirilir. Daha sonrasında mangrove, opuwa, mopani gibi özel ağaç kökleri eklenir.
Vatoz balıklar taban seviyesinde yüzdükleri için taban geniş bir akvaryum olmalı. Üretim için en iyi oran 1 erkek 2 dişidir. Birden çok erkek baskınlık kurmak için birbirleri ile kavga edebilir, birbirlerine zarar verebilirler.
Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Aynı tank içerisinde hem normal vatoz(pleco türleri), hemde ancstisrus türlerinde 2 den fazla erkek bulunduğu zaman kavgalar kaçınılmaz oluyor. SÜREKLİ OLARAK BİRBİRLERİNİ TAHRİK ETMEZLER. BELİRLİ BİR DÖNEMDİR BU DİŞİ SAYISINI ARTTIRIRSAN.
Yalnızca zıplama yetenekleri vatozları inanılmaz kılmıyor.
Suyun neredeyse 3 km altına kadar gidebiliyorlar!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri