Başvurular dilekçe ile doğrudan, SGK, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına yapılabileceği gibi ilgili kuvvet komutanlıklarına ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilmektedir.
Aktif olarak çalışan sigortalıların bağlı bulundukları kurumlara, İşinden ayrılanlar ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına başvuruda bulunması gerekmektedir.
Başvuru Nereye ve Nasıl Yapılır? Bu durumun tespiti için bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezlerinin ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir.
Vazife Malullüğü Şartları
Çalıştıkları yerin menfaatini korumak maksadıyla bir iş yaparken, İdarelerince sağlanan bir taşıtla işe gelişi ve işten dönüşü sırasında, İşyerinde meydana gelen kazadan doğmuş olursa, buna vazife malullüğü ve bunlara uğrayanlara da vazife malulü denilmektedir.
ç) Fabrika, atelye ve benzeri işyerlerinde, işe başlamadan evvel iş sırasında veya işi bitirdikten sonra, o işyerinde husule gelen ve yine o işyerinin mahiyetinden veya çalışma konusundan ileri gelen kazadan doğmuş olursa; Buna (Vazife malûllüğü) ve bunlara uğrayanlara da (Vazife malûlü) denir.
İlgili 16 soru bulundu
hükümlerince aylık bağlanmakta ve kişiler şehit kabul edilmekte, görev esnasında meydana gelen terör olayı sonucu malul hale gelenler ise vazife malulü olup bu kişilere 3713 S.K. ve 2330 S.K. kapsamında vazife malulü emekli aylığı bağlanmakta ve bu kişiler gazi kabul edilmektedir.
5 – İki gözün, tedavisi imkansız ve görme kuvvetini 1/25 dereceden (Yani iki metreden parmak sayacak dereceden), 1/100 dereceye (Yani yarım metreden parmak sayacak dereceye) kadar düşüren ve optik düzeltme yapılamıyan organik hastalıklar.
SGK'ca vazife malulü olduğu değerlendirilen TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) kendisi veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendileri veya kardeşlerinden birisi olmak üzere bir kişiye istihdam hakkı verilmektedir.
TSK Adi Malul Maaşı 2021 Adi Malul Maaşı
Adi malullük aylığı net asgarî ücretin % 70'inden aşağı olamaz. En düşük malullük aylığı tutarı 1.500 TL' dir.
Maluliyet Tespit Raporu
Sigortalının bu konuda rapor alabilmesi için ikametgâhının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine yazılı olarak başvurup yetkili sağlık kurumuna sevkini yaptırması gerekmektedir. Sevkinin yapıldığı sağlık kurulundan maluliyet raporu alabilmektedir.
Malullük Aylığı Bağlanması için Nereye ve Nasıl Başvurulur? Sigortalı veya sigortalının işvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmalıdır.
Malulen emeklilik başvuru sorgulama da tıpkı başvuru yapılırken olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen müracaatta bulunarak ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan alabiliyorlar. Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacakların maaş bordroları “gelir belgesi” niteliğindedir. Dolayısıyla da bu kişilerin tek yapması gereken şey maaş bordrosunu e-devlet üzerinden çıkartmaktır.
Öğrencinin anne/babasının şehit/gazi olduğunu gösterir belge, personelin mensubu olduğu Kuv.K.lığı, Emniyet Gen. Müd., J.Gn.K.lığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından verilmektedir. Başvurular kurumun internet adresinden de yapılabilmektedir.
Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az %60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Malullük aylığı alabilmek açısından ikinci şart, kişinin malullük için gerekli sağlık kurulu raporunu almak üzere SGK'ya başvurduğu tarihte en az 1800 gün ödenmiş priminin olmasıdır.
Malulen emekli maaşı hesaplaması için malul kişinin çalışma gücündeki kayıp oranı, ödenen toplam prim günü sayısıyla çarpılır. Çıkan sonuç da 100 ile çarpılarak çıkan sonuç 60'a bölünür ve bu şekilde ortalama malul emekli maaşı hesaplaması yapılır.
(6) “Türk Silahlı Kuvvetlerinde Görev Yapamaz” kararı verilen subay ve astsubaylara haklarında kesin işlem yapılıncaya kadar birlik ve kurumlarınca görev verilmez. Bu sürede personel sıhhi izinli sayılır.
bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır. İstisnadan yararlanmak için taşıtın, özel tertibatlı olması ve malul veya engelli tarafından bizzat kullanılabilecek durumda olması şarttır.
Silah Bulundurma ve Taşıma Yetki Belgelerinin Vergi ve Harç Muafiyeti (Harp Malulleri-2330 S.K.) SGK'ca harp malulü veya 2330 sayılı Kanun kapsamında vazife malulü olduğu değerlendirilen TSK personelinden silah taşıma ve bulundurma yetkisine haiz olanların şahsi tabancaları varislerine devredilebilir.
Kısa adı EMŞAV olan EMNİYET TEŞKİLATI VAZİFE MALULÜ VE ŞEHİT AİLELERİ VAKFI kurulmuştur. EMŞAV; Cumhurbaşkanlığımızın kararı ile Kamu Yararına Vergi Muafiyeti bulunan, Vakıf Kültürü ile Emniyet Teşkilatı Şehit ve Gazi Ailelerimizin kurumsal temsiliyetine haiz olan bir Vakıftır.
Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği olmaksızın sürdüremeyecek şekilde malûl olanlara; karar tarihindeki en yüksek devlet memuru aylığının (Ek gösterge dahil) 200 katı tutarında Nakdî tazminat ödenir.
Başvurular Nereye Yapılabilmektedir? SGK, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri