Vegan beslenme genelde sağlığa yararlı, ancak alınan kalsiyum oranı düşük ve B12 eksikliğine yol açması mümkün. Veganların vücuttaki kilo-yağ oranını gösteren boy-kilo endeksi, ya da yaygın adıyla vücut kitle indeksi daha düşük. Bu da kolesterol seviyelerinin daha iyi, tansiyonlarının da daha düşük olmasını sağlıyor.
Yapılan bir çalışmada, düşük kalorili beslenmenin tüm canlılarda ömrü uzattığı gösterilmiştir. 100 gram peynirden 300 kalori, 100 gram brokoliden 30 kalori aldığımızı düşünürsek, veganların, vegan olmayanlara göre vücut kitle endekslerinin düşük olması şaşırtıcı değildir.
Beslenme ve Diyet Uzmanının verdiği bilgiye göre, vegan beslenmede yüksek lif ve posa alımı sayesinde kan şekeri dengesi sağlanabiliyor ve bu durum kişiyi Tip 2 diyabet ve insülin direncine karşı koruyor.
Hayvan dostu vegan beslenme, dengeli bir beslenme modeli oluşturulmadığı takdirde, kolayca yağ hücrelerinin büyümesine ve kilo almaya neden olabilir. Aslında oldukça sağlıklı ve hatta doğru uygulandığında kilo vermeyi destekleyen bir beslenme türüdür.
Vejetaryen ve vegan beslenmenin sağlığa bazı yararları olsa da zararları oldukça fazladır. Yeterli alınamadığı için risk yaratan besin öğeleri arasında Omega-3 yağ asidi, B12 vitamini, demir, kalsiyum ve D vitamini bulunuyor. Örneğin Amerikan Kalp Birliği haftada en az 2 kez balık tüketimini öneriyor.
İlgili 18 soru bulundu
Vegan ve vejetaryen diyetiyle ilişkilendirilen düşük kolesterol, iskemik felce karşı koruma sağlasa da, az da olsa hemorajik felç riski yaratabileceğini gösteren bazı bulgular var. Tammy Tong, vegan ve vejetaryenlerde felç riskinin daha fazla olmasını, B12 vitamini eksikliğiyle bağlantılı olabileceğini söylüyor.
Vejetaryen beslenmenin sağlığa olumsuz etkileri nelerdir? B12 eksikliğine bağlı olarak; pernisiyöz anemi, büyüme geriliği, depresyon ve hafıza problemleri yaşanabilir. Yetersiz protein alımına bağlı olarak aminoasitlerde eksiklik görülebilir ve kas kayıpları yaşanabilir.
Herkesin vejetaryen olması halinde bu meraların yüzde 80'i yeniden çayıra ve ormana dönüştürülerek karbon emilimi yoluyla iklim değişikliğini yavaşlatabilir. Ayrıca hayvan beslemek amacıyla kurtların ve benzer hayvanların öldürülmesi gibi etkiler giderilmiş ve biyoçeşitlilik gelişmiş olur.
Veganlık veya veganizm adı verilen beslenme biçiminde canlıların yaşam hakkı savunulur ve hayvansal kaynaklı hiçbir gıda ürünü tüketilmez. Et ve süt ürünleri ile beraber hayvansal kaynaklı tüm gıdaları ve ürünleri reddederler. Hayvan hakları ve canlı yaşamına saygı temel amaç prensiptir.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Veganlar da B12 ile takviye edilmiş soya, mısır, bitki sütü, doğal maya ve spirulina gibi besinlerden bu vitamini isterse alabiliyor.
Sia Insight'ın 2020 yılında 15-55 yaş grubu, şehirde yaşayan 806 tüketici ve 205 vegan nezdinde gerçekleştirdiği araştırma bulgularına göre ise Türkiye'de bulunan vejetaryen ve veganların toplam oranı nüfusun yüzde 5'inin altında bulunurken, yaklaşık vegan nüfus 80.000 civarındadır (Marketing Türkiye, 2021).
Vücuttaki kas dokularını geliştirip güçlendirmenin yolu protein alımından geçer. Bitkisel gıdalar arasında söz konusu mineral açısından zengin olan birçok çeşit bulunur. Vegan beslenme rejimine sahipseniz öğünlerinizde doğru gıdalara yer vererek kaslarınızın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Spor yaptığı yıllarda sürdürdüğü beslenme düzeninin uzun vadede tansiyon, kireçlenme ve solunum problemleri gibi rahatsızlıklara yol açtığını fark eden ünlü sporcu, vegan beslendiği 4 yılın sonunda 63,5 kilo vererek eski formuna kavuşmayı başarıyor.
Ancak vegan beslenme tarzını benimseyen kişilerde zaman içerisinde B12 vitamini, kalsiyum, D vitamini, çinko ve demir gibi mikro besin maddelerinin eksikliği meydana gelebilir (3).
Avokadolar en besleyici ve Instagram'ın en paylaşılabilir vegan besinlerinden biri olsa da ihraç edilme yolları sebebiyle dünyaya ciddi zararlar verebiliyor.
Gün içinde yeterli gün ışığına maruz kalmak, vücudunun D vitamini ihtiyacını karşılar. Tüketebileceğin bazı gıdalarla da D vitamini alımını destekleyebilirsin. Örneğin, soya ve badem sütü gibi bazı bitkisel sütler, mantarlar, portakal suyu, yulaf ezmesi D vitamini içerdiği için vegan mutfağında mutlaka yer almalı.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Kürk ve ya deri malzemeleri gibi ürünleri de vegan olan kişiler tercih etmezler. Kısacası hayvanlar aracılığı ile üretilmiş olan ne kadar ürün var ise vegan kişiler bunların hepsini reddederler.
Vegan olmak hiç zor değil ve gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor ancak kendinizi “zor” olarak tanımladığınız bir hayvan kullanımı reddi içinde bulduğunuzda, reddetmemenizin hayvanlar için yarattığı zorluğu düşünürseniz, hiçbir hayvan kullanımından vazgeçmenin zor gelmediğini göreceksiniz.
Veganlar, hayvanların özgürlüğüne farkındalık yaratmak için özenle çalışırlar. Vegan yaşam felsefesini benimseyen kişiler, bitkisel kaynaklı alternatiflere yönelirler. Hayvansal ürünler doğaya ve canlılara geri dönülemez boyutta zarar veriyor.
" tütün ekilirken, biçilirken tarlada istenmeden de olsa öldürülen hayvanlar olduğu için, vegan değildir."
Veganlığın amacı nedir? Bir yaşam biçimi olarak veganlık tıpkı insanlar gibi duygulara sahip olan; acıyı, mutluluğu, hüznü hissedebilen; yaşamak için mücadele eden ve ölümden kaçan hayvanların insan faydası için öldürülmesini ve sömürülmesini önlemeyi amaç edinmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri