Kahvaltınız, yumurta veya yoğurt içermek zorunda değil. İster tamamen bitki bazlı bir diyet yapın, ister sadece sabahları hayvansal gıdaları hayatınızdan çıkarın; kolay vegan kahvaltı önerilerimiz size beklediğinizden daha fazlasını verecek!
Genel olarak vejetaryenlerin çoğunluğu bu grupta yer almaktadır. Lakto vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları ve yumurta tüketmezler, diyetlerinde sadece hayvansal kaynak olarak süt vardır. Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler.
Kahvaltı: Glutensiz ekmek, çiğ sebze (buharda yapılabilir), beyaz peynir, 2 tane kuru erik. Öğle: Izgara balık, rokalı salata, mısır ekmeği. Akşam: Tavuk sote, pirinçli yayla çorbası, mevsim salatası.
İlgili 17 soru bulundu
Gluten içeren buğday tahılından elde edildiğinden ötürü bulgur, gluten barındıran tahıllar grubunda yer alıyor. Yani glutensiz tahıl arayışında bulgur maalesef ''o'' besinlerden biri olamıyor.
Kırmızı Mercimek Gluten İçermediğinden Çölyak Hastalarının Gönül Rahatlığıyla Tüketebileceği Bir Un Çeşididir.
Bir çeşit tahıl (tercihen tam tahıl; tam buğday, esmer pirinç gibi) ve bir çeşit bakliyat. Örneğin, kuru fasulye ve pilav, mercimekli bulgur pilavı, fıstık ezmesi ve tam tahıllı ekmek, nohut ve pilav gibi. Bu kombinasyonun yanına bir çorba, sebze yemeği ve çiğ koyu yeşil salatası eklediğinizde mükemmel bir öğün olur.
Makarnaların kullanılamamasının sebebi üretim aşamasında yumurta kullanılıyor olması. Yalnızca un ve yumurta üretilerek hazır edilen bir ürün olduğundan vegan beslenme biçiminde kullanılması uygun değil.
Peki her alkollü içki vegan mıdır? Ne yazık ki hayır. Eskiye göre daha az belki ama hâlâ bazı bira ve şarap markaları filtreleme işlemi için jelatin veya balık tutkalı kullanmaya devam ediyor. Çoğu büyük marka bu ürünlerin bitkisel alternatiflerini kullanmaya başlayarak vegan statüsüne eriştiler.
Hamuruna tereyağı, süt ya da yumurta eklenen ekmekler ve hamur işleri maalesef vegan beslenmeye uygun değiller.
Hayvan dostu vegan beslenme, dengeli bir beslenme modeli oluşturulmadığı takdirde, kolayca yağ hücrelerinin büyümesine ve kilo almaya neden olabilir. Aslında oldukça sağlıklı ve hatta doğru uygulandığında kilo vermeyi destekleyen bir beslenme türüdür.
Vegan Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara'dan vegan beslenenler için her yemekte rahatlıkla tüketebileceği bir içecek tarifini sizlere sunuyoruz. Pirinç, su, limon suyu ve tuz ile vegan menülerine uygun nefis bir ayran hazırlayabilirsiniz.
Çikolata, kakao ağaçlarındaki kakao çekirdeklerinden yapılmaktadır. Bu nedenle aslında çikolata bitkisel bazlı bir yiyecektir. Ancak çikolata yapımında süt ya da tereyağı gibi diğer malzemeler kullanılırsa vegan olmaktan çıkar.
Veganlar çok daha fazla baklagil, meyve ve sebze, domates, allium sebzeleri (sarımsak,soğan gibi), lif ve C vitamini tüketirler. Tüm bu besinler kansere karşı koruyucudur.
Süt-yoğurt yerine soya sütü; peynir, yumurta yerine soyadan yapılmış soya eti, tofu gibi yiyecekler tüketmek protein ihtiyacının karşılanması için iyi bir tercihtir.
Hayvansal gıda içermemektedir. Vegan ürünleri için kullanıma uygundur. Vegan ürünler için Haşlanmış Tavuk tadı ve kokusu vermek için kullanılır.
Vegan Baklava, hiçbir hayvansal gıda içermeyen baklava çeşitlerimizdir.Vegan baklavada yumurta kullanmıyoruz. Hamurunda sadece un, su, tuz, nişasta bulunur. Yağ olarak ise tamamen bitkisel yağlar kullanılmaktadır. Vegan baklavalarımız hiçbir hayvansal gıda ile temas etmeyen özel bölümde imal edilmektedir.
Vegan dostu bir yiyecek olan bulgur, yüksek protein, lif ve B vitaminleri bakımından zengin, aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip.
Susam tohumlarının soyulup, kavrulduktan sonra ezilmesi ile oluşan yüksek besin değerli bir besindir. Falafel ve humus gibi çok bilinen vegan yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Çok yağlı olması dezavantaj gibi dursa da yüksek protein oranı (100 gramda18gr) ile oldukça besleyici bir gıdadır.
Efes şişelerinde hayvansal kaynaklı yapıştırıcı kullandığını açıkladı. Efes üretimi biralarda şişe olanlar vegan kullanıma uygun değildir.
Söz konusu hangi tür çikolata olursa olsun, “Çikolatanın içinde gluten var mı?” sorusuna “Hayır.” cevabını vermek mümkün. Bu doğrultuda tüm dosyamıza genel bir açıklama da getirmiş olalım: Çikolatanın ana bileşenlerinin hiçbiri gluten içermiyor.
Editörün Notu: Gluten içermeyen ve aynı zamanda vegan bir besin olan tahin, bu özellikleri sayesinde geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyor.
Ekmek içi, nişasta, buğday unu ile kıvam arttırmak amacıyla köfte, Adana kebap, Urfa kebap gibi geleneksel yemeklerde glüten kendine yer bulur. Dışarıda yemek yiyecekseniz ve et tüketmek istiyorsanız tercihinizi karışım olmayan, parça etlerden yana kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri