1 bardak çiğ bademi 1 bardak suyla geceden ıslatın. Sabah suyu süzüp, çiğ bademi ve 2 bardak suyu rondodan süt rengini alıncaya kadar çekin. Tülbentle süzerek süt ve posa olarak ayırın. Posayı isterseniz kek ve kurabiyelerde kullanabilirsiniz.
Yulafı ve suyu cam bir şişeye veya kavanoza ekleyin. Üzerinde beyaz bir sıvı oluşana kadar karıştırın ve bir saat bekletin. Ardından mutfak robotunda pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekip süzgeç yardımıyla süzün. Süzüldükten sonra ortaya çıkan sıvı, yani yulaf sütünüz hazır.
ağız tadınıza ve alerji durumunuza göre birçok seçeneği var: badem, findik, hindistan cevizi, kaşu, soya, pirinc, yulaf sütü vb. coğu evde kolayca da yapılabiliyor.
Bitki sütleri, hayvan sütünün bitki bazlı alternatifleri olarak tüketilen vegan içeceklerdir ve genellikle kremsi bir ağız hissi sağlar. 2018 yılında, badem, soya ve hindistancevizi sütleri dünya çapında en çok satan bitki sütleri idi.
Aynı şekilde hayvansal sütlerin laktoz içerirken vegan sütlerin laktoz içermemesi; hayvansal sütlerin alerji, reflü ve kronik hastalıklara neden olması vegan sütlerin tercih edilmesini sağlıyor. Protein ve kalsiyum açısından da yüksek besin değerine sahip vegan sütlerin kendilerine özgü farklı faydaları bulunmakta.
İlgili 23 soru bulundu
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Veganlar et yemedikleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalardan olan süt ürünlerini de tüketmezler. Bu bazıları için ekstrem ve gereksiz gelebilir. Ancak süt ürünlerinin sandığınız kadar masum olmadığını, hem canlılara acı çektirdiğini hem de insan metabolizması için hiç de faydalı olmadığını hiç duymuş muydunuz?
Süt ve süt ürünleri yerine:
Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler.
'Veganizm; hayvanların yiyecek, giyecek ya da başka amaçlarla sömürülmesini ve zulüm görmesini istemeyen bir yaşam biçimi. Bu sebeple emzirme, bu tanımlara uymayarak vegan kabul edilebilir ve diyetin bir parçası olarak tamamen desteklenmektedir.
Badem, soya ve hindistancevizi sütü içerdikleri mineraller sayesinde vücudunuzu besleyip, sizi sağlıklı kılar. Badem sütü: · Alerjen olduğundan iki yaş sonrası her bireyin tüketmesi uygun olan badem sütü, inek sütünden sıkılan ya da tadını sevmeyenler içinde farklı bir alternatif oluşturduğundan tercih edilebilir.
1 su bardağı ince çekilmiş yulafı yarım saat suda bekletin. 3 su bardağı kadar su ile yulafı blenderda çekin. Süzgeç ya da tülbent yardımıyla sütü süzün. Süzdüğünüz sütü şişeleyip dolaba koyun ve bitkisel sütünüzün tadını çıkarın!
Badem sütü, soya sütü, kaju sütü, Hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi vegan süt çeşitleri, tüketicilerin kullanımına sunulur. Her birinin farklı bir aroması ve hatta faydası bulunur. Örneğin, öğütülmüş bademden elde edilen süt, en popüler seçenekler arasında yer alır.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Kendi ürünlerinin sadece hijyen koşullarını öne çıkartarak, açık sütün ise bundan mahrum olduğunu seslendirirler. Evet bu görüş doğrudur ama bu özellik ambalajlı sütün çiğ sütten daha kaliteli ve besleyici olduğunu asla göstermez. Zira tam tersidir. Sütün en kaliteli hali, ineğin memesinden çıktığı halidir.
Derin bir kaba yulaf ezmesini alın. Üzerine kaynar suyu ekleyin ve ağzı kapalı şekilde 15 dakika kadar bekletin. yulaf suyu çekip şişince üzerine soğuk su ilave edip blender'dan geçirin. Daha sonra temiz bir tülbentle süzüp şişeye alın ve buzdolabında muhafaza edin.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Bulgurun tam bir vegan olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik Bulgur ; yüksek protein, lif ve B vitaminleri bakımından zengin, aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip.
Yoğurt yaparken 1 lt şekersiz soya sütünü kaynatın ve parmağınızın dayanacağı sıcaklığa gelince mayanızdan nohutları ayırıp soya sütünün içerisine ilave edin. Bir tutam tuz ilave edin, yine tencere ya da kavanozu sararak 1 gece bekletin. Ertesi gün vegan yoğurdunuz hazır. Yoğurdu mutlaka buzdolabında bekletmelisiniz.
Pek çok vegan baldan kaçınıyor çünkü ticari bal üretimi arıların sağlığına zarar verebilir. Balın temel fonksiyonu, arıların karbonhidratlar ve amino asitler, antioksidanlar ve doğal antibiyotikler gibi diğer besinlere erişimlerini sağlamak.
Vegan Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara'dan vegan beslenenler için her yemekte rahatlıkla tüketebileceği bir içecek tarifini sizlere sunuyoruz. Pirinç, su, limon suyu ve tuz ile vegan menülerine uygun nefis bir ayran hazırlayabilirsiniz.
Yumurta üretmek için bedenlerindeki kalsiyumu kullanan tavuklar, kemik erimesi sonucu eceliyle ölüyorlar. O yüzden gelin siz yumurtadan vazgeçin, aquafaba ile tanışın. Latince aqua (su) ile faba (bakliyat) kelimelerinin bileşiminden oluşan bu terim, veganlar için hayat kurtarıcı, elzem bir ürünü ifade ediyor.
Yoğurt içine su katılarak ayran haline getirilmek suretiyle kıvam, yağ ve su oranı bakımından süte yaklaştığı için süte iyi bir alternatif haline gelmiş oluyor.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Dr. Y. Birol Saygı, “Risk oluşturan hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı güvenirlik için ve besin içerikleri korunumu açısından kesinlikle sokak sütü değil, ambalajlı süt tüketmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri