Doğumdan hemen sonra salgılanmaya başlayan anne sütüne kolostrum denir. Halk arasında ağız sütü olarak da bilinen kolostrum annenin salgıladığı ilk süttür. Bu süt, bebeğin büyüme ve gelişmesini destekleyen zengin bir içeriğe sahiptir.
İlk günlerde gelen anne sütüne kolostrum denir. Bu süt bebeğin birçok hastalıklara karşı korunmasını sağlıyor.
Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normalden farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır. Normal sütle karıştırılmamalıdır. Bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran immünoglobulin içerir.
Kısacası kolostrum bebek doğduktan sonra ilk 5 gün içerisinde salgılanır. Kolostrumun gelme süresi doğumdan sonra yaklaşık ilk 3-5 gündür. Yoğun kıvamlı ve sarımsı bir renge sahiptir. Bebek için oldukça yararlıdır ve mutlaka bebeğe verilmelidir.
Anne sütü bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun ve eşi benzeri olmayan bir besindir. Doğumdan sonraki ortalama ilk 5 günde salgılanan süte “kolostrum” denir.
İlgili 43 soru bulundu
Ögel'in bu kelime hakkındaki görüşleri şöyledir: “Eski Türkçede ağuz, avuz yeni doğuran memeli hayvanların verdikleri ilk süt için söylenen bir sözdür.
İlk birkaç gün çok az miktarda gelen kolostrum, pompayla sağılır.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Emziren bir anne günde yaklaşık 600 ml süt üretir. Sütün temel şekeri, laktozdur. Ayrıca doğada başka hiçbir yerde bulunmayan, anne sütüne özgü çok sayıda protein bulundurur.
Kolostrum sütü, bebeğin doğumdan hemen sonra ilk birkaç gün içinde aldığı, yüksek protein ve düşük yağ içeriği ile zenginleşmiş bir besin maddesidir.
Ağız sütü (colostrum) doğumdan hemen önce ve hemen sonra üretilen süttür. Normal süte göre iki misli kuru madde, üç misli mineral madde ve beş misli protein içerir. Ağız sütünün içerdiği vitamin ve enerji de normal sütten daha fazladır.
İlk süt denilen kolostrum, doğumdan hemen sonra salgılanır. Genellikle anne sütünden biraz daha koyu renkte olur. Açık kahverengi, koyu sarı gibi renk tonu kişiden kişiye farklı tonlarda olabilir.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir.
Bebekler için en iyi seçim anne sütüdür. Anne sütü enfeksiyonlara karşı savunmayı güçlendirir, alerjileri önler ve bazı kronik hastalıklara karşı da koruyucudur. İlk 6 ayda yalnızca anne sütü, devamında ise anne sütüne en az 12 ay devam edilmeli, anne ve bebek istekli ise daha uzun süre devam edilmelidir.
Kolostrum tüm memeli canlılarda doğum yapıldığı gün gelen ve yaklaşık olarak bir hafta süre ile vücutta salgılanan bir sıvıdır. İlk süt olarak da adlandırılmaktadır. Yoğun koyu sarı ve kahverengi renge sahiptir.
Anne sütünün tadı kişiden kişiye değişebilir. Günün saatine bağlı olarak daha kalın veya daha ince olabilir ve hatta emziren annenin diyetinden etkilenir. Bunu deneyen yetişkinler genellikle anne sütünün tatlı ve kremsi olduğunu, ancak inek sütünden farklı bir şekilde olduğunu söylerler.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebek daha az çiş yapıyorsa yeterince beslenemiyor olabilir. Anne sütü alamayan bebeğin kilosu düşer. Bebeğin sürekli meme araması da yeterince doymadığını gösterir. Bebeğin memeyi reddetmeye başlaması da sütün azaldığını ya da azalacağına işaret eder.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
Memeler daha boşken süt üretimi artmaktadır. Daha boş, daha yumuşak olan memeler, şişmiş ve dolu olan memelerden, 24 saatlik zaman diliminde toplamda daha çok süt üretebilirler. Bebeğinizin emme süresi kısa olduğu için süt üretiminiz yetersiz değil.
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Anne sütü pişirilmez. Anne sütü eklenen gıdalar aynı gün yedirilmelidir. Sadece bebekler değil daha büyük yaşlarda olup süt alerjisi olan çocuklar için de uygun bir tariftir.
1. Elle Sağma. Anne sütünü elle sağma işlemini gerçekleştirmek için hiçbir ek gerece ihtiyacınız yoktur. Doğru teknik uygulandığında bu yöntemle acısız bir şekilde anne sütü sağılabilir.
Anne sütü kaynatılmaz, çünkü kaynatıldığında içerisindeki yararlı maddeler denature olur yani yapısı bozulur. Özellikle yağı sindirecek olan enzim tüm işlevini kaybeder. Bu neden anne sütü eğer donmuş ise 1 gün önceden buzdolabında çözdürülüp oda ısısı veya annenin teninin ısısı kadar ısıtılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri