Vegan tatlılar yumurta, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra hayvan jelatini ve bal gibi malzemeleri de içermezler. Yine de hemen hemen bütün geleneksel ve popüler tatlılar vegan halleriyle kolayca hazırlanabilir.
Lokumların orijinal tarifleri vegan beslenme için uygundur. Fakat günümüzde farklı lezzetlere yer açılmak için hazırlanan lokum çeşitlerinde bazen hayvansal gıda tercihleri tercih edilebilmektedir. Bu sebep ile orijinal tarife uygun olan tüm lokumlar vegandır, demek yanlış olmayacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Akdeniz' in belki de en meşhur meyvesi zeytin ise vegan ve vejeteryanlar için olmazsa olmaz bir yiyecektir. Besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır.
Şeker pancarından üretilen şekerler her zaman vegandır. Meyve şekeri olan fruktoz ve mısır nişastası şekeri olan dekstroz da hayvansal malzeme içermez veya hayvansal malzemelerle işleme tutulmaz.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Basit karbonhidratı es geçin: Hamur işi, pastane ürünleri gibi basit karbonhidratlar tatlıya eğilimi artırır. Bunun yerine Bulgur, kepekli ekmek, tam buğday ürünleri, kuru baklagiller proteinle tüketilirse tokluk hissi artar, tatlı isteği azalır.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Soğuk baklavanın temelinde baklava yufkası, süt ve çikolata yatmaktadır.
Kahvaltının olmazsa olmaz parçalarından peynirin ve ekmeğin vegan beslenme biçimine uygun tarifleri, leziz kahvaltı salatası çeşitleri, kaçamak yapılan günlerin simit, pişi gibi leziz hamur işleri, avokado sos, fıstık ezmesi gibi kahvaltılık ezme tarifleri, vegan krep ve pankekler.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Vegan Baklava, hiçbir hayvansal gıda içermeyen baklava çeşitlerimizdir.Vegan baklavada yumurta kullanmıyoruz. Hamurunda sadece un, su, tuz, nişasta bulunur. Yağ olarak ise tamamen bitkisel yağlar kullanılmaktadır. Vegan baklavalarımız hiçbir hayvansal gıda ile temas etmeyen özel bölümde imal edilmektedir.
Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve hurma gibi kuru meyveler tatlı isteğini gidermek için tüketebileceğiniz yiyecekler arasında yer alıyor. Gün içinde ara öğünlerde bu meyvelere yer vermek, ansızın bir tatlı kriziyle karşılaşmanın da önüne geçebiliyor.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Magnezyumun yanı sıra krom, B3 vitamini, Omega-3 takviyeleri de kan şekeri kontrolünü artırmada yardımcı olur. Baharat ekleyin: Kişniş, tarçın, Hindistan cevizi, karanfil ve kakule gibi doğal gıdalar yiyeceklerinizi tatlandırırken, tatlı yeme isteğinizi de azaltacaktır.
Veganlar hiçbir çeşit et, deniz ürünü, süt ürünleri, yumurta, bal veya jelatin gibi diğer hayvansal ürünleri tüketmezler. Dengeli bir vegan diyeti, meyveler, sebzeler, baklagiller, fındık, tohumlar, kuruyemişler ve tahıllar dahil olmak üzere bitki bazlı yiyeceklerden oluşur.
Veganlar doğal olarak, diyetleri gereği daha çok bakliyat, sebze ve meyve tüketiyorlar. Bu da 100'e yakın çalışmada veganların kanserden ölüm riskinde yüzde 15 azalma bulunmasını açıklayabilir. Ayrıca hayvansal gıdalardan uzak durulması prostat, meme ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Vegan olmak hiç zor değil ve gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor ancak kendinizi “zor” olarak tanımladığınız bir hayvan kullanımı reddi içinde bulduğunuzda, reddetmemenizin hayvanlar için yarattığı zorluğu düşünürseniz, hiçbir hayvan kullanımından vazgeçmenin zor gelmediğini göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri