Vekil, bir kişinin sözleşme ile diğer bir kişiye ait olan işin yönetimini ve gerektirdiği hizmeti gerçekleştirmeyi yüklenmesidir (Borçlar Kanunu m.386). Vekil, vekaletin niteliği, kapsamı ve sair çeşitlerine göre tasnif edilebilir.
Borçlar kanununa göre vekaletname iki taraflı bir sözleşmedir. Borçlar Kanununun 386. cı maddesi vekaleti “ vekalet bir sözleşmedir ki onunla vekil, sözleşme uyarınca kendisine yükletilen işin yerine getirilmesini borçlanır.” Şeklinde tanımlamıştır.
HMK m. 74 ve m. 82 ile CMK m. 130'da da “müvekkil” ifadesi kullanılmaktadır. Uygulamada, “müvekkil” tabiri yerine “vekil eden” ifadesinin kullanıldığına da sıkça rastlanmaktadır. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun çeşitli maddelerinde müvekkil için “iş sahibi” ifadesinin kullanıldığı da görülmektedir.
Özel dava vekaletnamesi: Yalnız belli bir (veya birkaç) davanın takibi için verilen vekaletnamedir. Vekil, özel dava vekaletnamesiyle müvekkilini vekaletnamede belirtilen davadan başka bir davada temsil edemez.
Sözlükte “birine güvenmek, bir işi güvenilir birine bırakmak” anlamındaki vekl kökünden türeyen vekâlet, fıkıhta bir kimsenin birine kendi adına hukukî işlem yapma yetkisi vermesini ve bu yetkiyi ifade eder.
İlgili 17 soru bulundu
Genel kapsamda verilen vekâletname ile bir kişinin başka bir kişiyi temsil etme ve o kişi adına hareket edebilme yetkisi vekaletname verilen kişiye devredilmiş olur. Hukuki davalarda kişiler bir temsilci atamak için vekâlet verir.
Vekalet; bir kişinin başka bir kişiye kendi adına iş yapabilmesi için verdiği yetkidir. Kişinin kendi rızasıyla başkasını kendi yerine koyması olarak da adlandırılır. Vekil olarak atanan kişinin yetkileri, vekaletin içeriğine göre değişiklik gösterir.
Vekilin (avukatın) mahkemeye sunacağı vekaletname (temsil belgesi), müvekkil (iş sahibi) ile vekil (avukat) arasındaki vekalet (temsil) ilişkisini ortaya koyan bir yazılı belge niteliğinde olup, sadece bu ilişkinin üçüncü kişiler ve mahkeme nez- dinde ispatı bakımından önem taşır.
Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir. Vekil, genel vekaletnameye dayanarak kişinin tüm temsil hakkına sahip olur.
Türk Dil Kurumu tarafından yapılmış olan tanıma göre vekaletname; bir kimsenin birinin vekili olduğunu bildiren ve noter tarafından onaylanmış belgedir. Vekaletname yetkisine sahip olan birey, vekil tayin eden birey için resmi kurumlarda işlem yapabilme hakkına sahiptir.
Noter huzurunda imzalanana bir anlaşma ile kişi kendisine vekil atayabilir. Vekalet vermek için notere gitmek zorunlu değildir. Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir. Notere gitmek zorunludur ancak vekalet veren kişinin notere gitmesi zorunlu değildir.
Ancak, taraflardan biri, davayı vekil aracılığı ile takip etmek isterse, yalnız belirli kişileri vekil tayin edebilir. Avukatlık Kanunu'na göre, davaya vekâlet ehliyetine sahip olan kimseler şunlardır: Avukatlar, stajyer avukatlar, avukatlık ortaklıkları, dava vekilleri ve dava takipçileri.
507'nci maddesinde “Vekil, yetkisi dışına çıkarak işi başkasına gördürdüğünde, onun fiilinden kendisi yapmış gibi sorumludur. Vekil başkasına vekalet vermeye yetkili ise, sadece seçmede ve talimat vermede gerekli özeni göstermekle yükümlüdür.
En büyük vekili olmak ile birlikte aynı zamanda en güzel vekildir. O vekildir ki insanların güveneceği tek dayanaktır. Yarattığı bütün varlıkların işlerini idare eden şeklinde de fazileti üzerinden ifade edilmektedir.
Kökeni Arapça olan vekil kelimesinin kelime anlamı bir başkası adına geçici bir süreliğine karar alan kişiyi tanımlamaktadır. El Vekil ise Esma-ül Hüsna'da yer alan Allahu Teala'nın 99 adından bir tanesidir. Bu da kulların tüm işlerini Allah'ın kendisine havale ettiğini ifade eder.
Şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukata “müdafi“; katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukata “vekil” denir.
Avukatlık Kanununun geçici 13.maddesi, 3499 sayılı Kanun yürürlüğe girdiği tarihte, dava vekâleti ruhsatına sahip olanların, beş avukat bulunmayan yerlerde vekâlet icra edebileceklerini belirtmiştir.
Vekil öğretmen, asli olarak bir öğretmenin kanuni izin gibi nedenlerle işinden uzaklaşması durumunda açılan kadro boşluğunun kapatılması için geçici olarak atanan öğretmene verilen addır. Devlet okullarında çalışan vekil öğretmenler, devlet memurları ile ilgili yasal süreci belirleyen 657 sayılı kanuna göre atanır.
Türkiye'de yaşayan kişiler notere giderek vekaletname çıkartabilirler. Notere giderken nüfus cüzdanı veya pasaport gibi resmi bir kimlik belgesi ve vekalet verilecek kişinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve açık adresi gibi bilgileri yanlarında bulundurmalıdırlar.
TBK'nin 504. maddesinde kapsamı düzenlenen vekalet ilişkisi, tarafların tek taraflı sona erdirmeleri (istifa, azil) dışında, ölüm, ehliyetsizlik, iflas veya vekaletnamede belirtilen (belirtilmiş ise) süre sonunda son bulmaktadır.
Vekâlet sözleşmesi kural olarak tek tarafa borç yükleyen bir sözleşme türüdür. Yukarıda ifade edildiği üzere, vekâlet sözleşmesi vekile her zaman bir iş görme veya bir hizmeti yerine getirme borcu yüklediği halde, vekâlet verene söz konusu iş veya hizmet karşılığında bir ücret ödeme yükümlülüğü getirmez.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2023 Mart ayı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri