VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
a) Kısa etkili rahatlatıcılar ( Ventolin, Bricanyl ): - Bu ilaçlar hava yollarının çeperini saran ve nöbet sırasında kasılan kasları gevşeterek hava yollarını genişletirler. - Ağız içine püskürtülen formları ( inhaler ) 15 dakika içinde etki etmeye başlar, 4 saat sonra bu etki kaybolur.
Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen VENTOLIN bir kaç dakika içinde hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar.
SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU Nebulizasyon: 0.15mg/kg/doz 3ml SF ile sulandırılarak (1-24 dozda) veya devamlı 0.5mg/kg/saat olarak verilir. İnhalasyon olarak: 1–2 puf 4-6 h te bir verilir. TIKLAYINIZ.
İlgili 17 soru bulundu
a) Kısa etkili rahatlatıcılar ( Ventolin, Bricanyl ): - Bu ilaçlar hava yollarının çeperini saran ve nöbet sırasında kasılan kasları gevşeterek hava yollarını genişletirler. - Ağız içine püskürtülen formları ( inhaler ) 15 dakika içinde etki etmeye başlar, 4 saat sonra bu etki kaybolur.
VENTOLIN'in birçok hastada etki süresi 4-6 saattir. Salbutamolün başlangıç dozu nemli inhalasyon yolu ile 2,5 mg'dır. Bu doz 5 mg'a artırılabilir. Tedavi günde 4 kez tekrarlanabilir.
Alerjik reaksiyon belirtileri şunlardır: Yutmayı veya nefes almayı zorlaştırabilen, yüzde, dudaklarda, ağızda, dilde ve boğazda şişme, kaşıntılı döküntü, halsiz hissetme, baş dönmesi ve yere yığılma. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Suyu yutmayınız. Suyla gargara yerine dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Küçük çocukların su içmesi veya beslenmesi önerilir.
Genellikle tedavi her 6 saatte bir yaklaşık 15 dakika sürer.
Genel etkili doz günde 3 veya 4 kez alınan 4 mg'dır (10 ml). Doktorunuz durumunuzun ciddiyetine göre ilacınızın dozunu artırabilir veya azaltabilir. Her bir tek doz en çok 8 mg'a (20 ml) çıkarılabilir. Uygulama yolu ve metodu: VENTOLIN, ağızdan alınır.
@Ventolin buharı ile rahatlayan Kriz şeklinde Öksürük, Hırıltı, Astım atağı kabul edilir.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Ben dahil bu ilacı kullanan hemen herkeste en büyük yan etkisi ''taşikardi'' yapmasıdır. Taşikardi yani ani ve düzensiz kalp atışı ve aniden çarpıntı çok tehlikelidir.Tam teşhis edilmemiş bir kalp sorunu varsa ve normal hayat seyrinde sorun yaratmazken aniden kalp krizi riski oluşabilir.
Soğuk buhar makinesinde damıtılmış (distile) su kullanılması gerekir. Çünkü musluk suyunda bulunan bazı mineraller soğuk suda birikerek mikropların bu yüzeylere yerleşmesini ve üremesini kolaylaştırır. Sıcak buhar makinesinde ise bakteri ve mikropların üremesi daha zordur.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir.
Ağızlık, cihazın üst kısmında yer alır. Daha sonra ise aygıt ile maskenin arasındaki boru bağlanmalı ve nebulizatör açılmalıdır. Hastalar ağızlığı taktıktan sonra bu aparatın kenarlarından hava girişin meydana gelmesini engellemelidir. Bu noktada ağızdan nefes alıp burundan vermek gerekir.
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
*Astım ilaçları bağımlılık yapar mı? Astım tedavisinde kullanılan ilaçların bağımlılıkla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Bu ilaçlar sigara gibi bağımlılık yapmaz ve istenildiği zaman kesilebilmektedir. Ancak bazı hastalar psikolojik olarak kendilerini ilaç kullanmaya şartlayabilmektedir.
Nefesle alınan ilaçlar iştah üzerine etkileri olmadığı için kesinlikle kilo alımına neden olmazlar. Bunlar uzun süreli bazen yıllarca kullanılabilen ilaçlardır ve alışkanlık da yapmazlar.
Serum fizyolojik, bebeklerde burun damlası olarak kullanılır. İçerisinde bir miktar antimikrobiyal etki nedeniyle tercih edilir. Geniz akıntısını giderdiği için özellikler pediatri grubunda nezle, öksürük, burun tıkanıklığı ve kış mevsiminde soğuk algınlığı durumlarında kullanılır.
Nebülizatör burun tıkanıklığına iyi gelir mi? Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
Yine 2007 öncesi çıkartılmış kimi raporlarda tanı hipertansiyon ve astım olsun, kullanılacak ilaçlar kısmında salbutamol (Ventolin vs,) inhaler ve antihipertansifler veya salbutamol inhaler ve ACE İnhibitörleri yazabilmektedir.
Kullanma talimatında çok sayıda yan etki görebilirsiniz. Çünkü ilaç araştırmaları sırasında karşılaşılan her türlü yan etki ilaca bağlıymış gibi kullanma talimatına yazılır. Ancak ağızda pamukçuk olması, geçici bir öksürük ve hafif bir ses kısıklığı en sık görülebilecek yan etkilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri