Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar. Bu sebeple maaşlarından yeni bir kesinti yapılmamaktadır.
Vergi indiriminin emekli maaşına etkisi olmaz. İstediğiniz zaman alın yine aynı emekli maaşını alırsınız.
vergi indirim hakkı almış ve raporunuz da süresiz ise yanı kontrol yazmıyor ise emeklilik maaşınız tabiki kesilmez... Kontrol muayeneniz var ise ve ileride tekrar rapor aldığınız da 39% ve aşağısında bir rapor alır iseniz emekli maaşınız kesilir.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
Sorulan soru engelli rapor oranlarının değişmesinin emekli maaşlarına bir etkisi var mı? idi. Hiçbir etkisi yok. Engelli emekliliğine hak kazanacak rapor oranınız varsa emeklilik başvurusunda kullanılıyor ve raporun fonksiyonu orada bitiyor.
İlgili 45 soru bulundu
Vergi indiriminden faydalanabilirseniz, üçüncü dereceden engelli olarak yaşa bağlı olmadan hemen emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Normal emekli maaşı bağlanır ve emekli olduktan sonra da sakat kadrosunda çalışmaya devam edebilirsiniz. Emekli maaşınızda kesinti olmaz.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar. Bu sebeple maaşlarından yeni bir kesinti yapılmamaktadır.
Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
– Kişinin vergi indirimine esas engellik oranı aynen devam ediyorsa emekli aylığı da aynen devam eder. – Kişinin herhangi bir engellilik halinin olmadığı, ilk aldığı raporun da gerçeği yansıtmadığı anlaşılırsa emekli aylığı kesilir.
Haziran 2023 enflasyon oranının açıklanmasının ardından memur ve emeklinin alacağı zam oranı da büyük oranda netleşti. Yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık bin 594 liradan bin 874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya yükselecek.
Vergi indirimi alıp erken emekli olanlar veya malulen emekli olanlar oranlarınız düşerse emekli maaşlarınız iptal edilebilir.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Ordan yaklaşık 3 ile 4 haftada sonuç maliyeye ordanda 10-15 gün içinde işyerine gelir. Şayet emekli olmak istersen şartların uygunsa işyerine gelen yazının işyeri tarafından kaşeli imzalı fotokopisi ile sgk müracat ve 3-4 gün içinde sonuçlanır.
fark yok.çalışılan süre eşit olmak şartıyla aynı.
2022 Sayılı Kanun kapsamında yukarıda yer verilen şartları sağlayanlar engelli ve yaşlılık aylığından yararlanabilirken aynı anda hem engelli hem de yaşlılık aylığının bağlanması söz konusu değildir. 2022 Sayılı Kanun'da “…
Vergi dairesinin raporları gördüğü bir sistemi yok, siz ibraz etmedikten sonra yeni bir vergi indirimi işlemi yapmaz. Süresiz vergi indirimi devam eder. Oran yükselirse vergi indirimi derecesinin de yükselmesini isterseniz yüksek oranlı yeni rapor ile vergi dairesine başvurursunuz.
Buna göre; sağlık kurulu raporuna göre çalışma gücü kaybı; % 50 ila %59 arasında olan sigortalılar 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 3.700 gün,% 40 ila %49 arasında olanlar ise 18 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4.100 gün şartlarını yerine getirdiklerinde emekli olabilir.
Her iki durumda da bir fark olmaz.
malülen emekli olmasaydım 2010 mart ayında normal emekli olacaktım, böyle bir şansım var mı. Evet, malulen emekliliğinizi iptal ettirip çalışmaya devam edebilir ve sonra dilediğiniz zaman dilediğiniz statüde emekli olmak için kuruma başvuru yapabilirsiniz. Bunun önünde hiç bir engel yok.
Yıl içinde kesintiye tabi olmayan çalışanlar, bu indirimi yıllık olarak hesaplayıp beyanname üzerinden indirebilirler. Ancak, yıl içinde maaş matrahından indirilen engelli vergi indirimi tutarı ikinci kez yıllık beyannamede indirim konusu yapılamaz.
Bu bilgiler kesindir, merak etmeyin. %80 ve üzeri engellilerin vergi indiriminin maaşa olan etkisi %15'lik vergi kesiminin esas alınması ile hesaplanmaktadır. Birinci derece engelliler için belirlenen vergi indirimi, yani 1400 TL ile 0.15 baz alındığında, maaşa olan etkisi 210 TL olacaktır.
Engelli indiriminden yararlanan işçilerin (kendi engelli olmak şartıyla) erken emekli olma hakkı bulunuyor. Bu haktan yararlanabilmek için çalışanın ilk sigortalılığının 1 Ekim 2008'den önce başlaması, 15 yıl sigortalılık, 3 bin 600 prim gün şartını gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri