Herhangi bir vergi mükellefinin ya da mükellef grubunun vergi dışında tutulması vergi muafiyeti olarak adlandırılır. Bu kapsamda vergi ödemekle yükümlü olan gerçek kişilerin ya da tüzel kişileri Vergi Usul Kanunu'nda bulunan ibarelere göre vergiden muaf olması söz konusu olabilmektedir.
Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Kanunlara göre vergi ödemesi zorunlu olan kişilerin yaptığı meslek türlerinden veya çeşitli şartlardan dolayı aynı kanunlarla veya farklı kanunlarla vergi ödemesine tabi tutulmamasına ise gelir vergisi muafiyeti denilmektedir.
Vergi istisnasında vergilemeye objektif (verginin konusu) bir sınırlama getirilmektedir. Muafiyette ise sübjektif (mükellef) açısından sınırlama söz konusudur. Bu kapsamda, bbjektif vergi mükellefiyetinin sınırlandırılmasına istisna, sübjektif vergi mükellefiyetinin sınırlandırılmasına ise muafiyet denir.
Vergi kanunlarında değişiklik yapan teklif Meclis'te yasalaştı. Yasa, küçük esnaf ve çiftçiye vergi muafiyetleri getiriyor. Yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak.
İlgili 35 soru bulundu
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" linkine tıklamanız gerekir. Daha sonra da çıkan sorgulama sayfasında “sorgulama için TC kimlik numarası giriniz” kısmına sizden istenen bilgileri girmeniz gerekir. Sorgula butonuna da basarak istediğiniz bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna.
Vergi muafiyeti en genel tanımıyla bir vergi mükellefinin ya da mükellef grubunun vergi dışında tutulmasına denir. Yani vergi vermekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişiler, Vergi Usul Kanunu'nda yer alan ibarelere göre vergiden muaf olabilir. Muafiyetin oranı kısmen ya da tamamen olarak değişir.
Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak "esnaf vergi muafiyeti belgesi" alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi birinci bendi «Hekim raporuyla tesbit edilmek şartıyla, dilsiz, mefluç, iki gözü kör, el ve ayaklarının ikisi veya birisi olmayan veya el ve ayağı kullanılamı- yacak şekilde sakat bulunan ve bu durumda çalışanların ücretlerinden gelir vergisi vermemekte idiler.
t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.
GVK 9. maddeye göre esnaf muaflığına sahip olanların Vergi mükellefiyeti olamayacağı için fatura düzenleyemez. Hiç bir vergi ödemez. Vergi mükellefiyeti olmayan kişi zorunlu Bağkurlu olmaz. İsteğe bağlı sigortalı olur.
Vergiden Muaf Belgesi Nedir? Ticari işler ile ilgilenen gerçek kişiler, yıllık kazançlarına göre Gelir Vergisi ödemekle yükümlüdür. Tüzel kişiler ise hasılatları üzerinden Kurumlar Vergisi öder. Esnaf muafiyeti şartlarını taşıyanlar, vergiden muaf belgesi alarak elde edilen kazanç üzerinden vergi ödemez.
%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.Bunun için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır. 10-16 Mayıs Engelliler Haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılır.
Genel olarak herhangi bir sebepten dolayı ayrı tutulmak ya da kendisine uygulanmama gibi anlamlara sahip olarak muafiyet kelimesi öne çıkar. Örneğin herhangi bir sınavda, direkt olarak sınava girmeden geçiş şeklinde anlatmak mümkün. Genelde bir sebepten dolayı kişi ya da kişiler için özel olarak uygulanan bir unsurdur.
Asgari ücret seviyesinden maaş alanlar için gelirlerindeki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna tutulacaktır. Böylece bu çalışanlar için de 4.253,40 TL'lik gelir vergisi vergi matrahına denk gelen 638,01 TL'lik gelir vergisinden vazgeçilmektedir.
Muafiyetten faydalanmak için üreticinin ikametgahının olduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurması ve esnaf vergi muafiyeti belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından yararlananlar, 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairesine gidip durumunu güncellemeli.
Gelir vergisinden muaf olan tacirler ile, vergiden muaf meslek erbabının, geçici vergi yükümlülüğü bulunmamaktadır. Adi ortaklıklar ile kollektif şirket ortakları ve komandit şirketlerin komandite ortakları, elde etmiş oldukları ticari kazanç veya serbest meslek kazançları için geçici vergi mükellefidir".
E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
Muafiyet, TDK anlamına göre ayrı tutulmak, kendisine uygulanmamak anlamlarına gelen bir kelimedir. Bir olaydan ya da bir durumdan etkilenmeyen biri için o olaydan muaf tutuluyor denebilir.
1. Asgari ücretli Çalışana ödenen ücretlerin, ilgili ayda geçerli olan brüt asgari ücretten, işçi sigorta primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan kısmı gelir vergisinden istisna edilmiştir. 2.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
Toplam %15 (%14 + %1) oranında olan işçi payı primleri düşüldüğünde, demek ki gelir vergisinden istisna edilecek aylık asgari ücret tutarı 8.506,80 (=10.008,00 – (10.008,00 * %15)) TL'dir. Gelir vergisinden istisna edilecek bu tutar aynı zamanda net asgari ücret anlamına gelmektedir.
Buna göre yılın ilk alt ayında 1.276,02 Türk Lirası olan gelir vergisi istisnası, gelir vergisi dilimleri etkisiyle 2023/Temmuz ayında 1,710,35 Türk Lirası, 2023/Ağustos ayında 1.902,62 Türk Lirası ve takip eden aylarda 2.280,46 Türk Lirası olacak.
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücreti belli oldu. Asgari ücret ne kadar oldu? 2023'te Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltildi. Asgari ücret 2023 temmuz zammı...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri