Vesîle üstün konumdaki birine yaklaşmaya aracı olacağı umulan şey veya kimsedir. “Yardım istemek” anlamındaki istiâne, istigāse ve istimdâd da aynı mânada kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de tevessül kelimesi geçmez.
Vesile olmak hem aracılık etmek hem de neden olmak manasına gelir. Vesile bulmak ise fırsat yaratmak ve neden aramak demektir.
Sâlih amelleri veya bazı kişileri vesile edinerek Allah'a yakın olmaya çalışmak, O'ndan dilekte bulunmak anlamında terim.
“Kim bir hayra vesile olursa, o hayrı işleyenin sevabı kadar sevap alır. (Müslim, İmâre, 133) | Instagram.
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde¸ “Din hayırhahlıktır” buyurmuştur. Yani dinin özü¸ insanların hayrını¸ iyiliğini istemektir. İnsanları kötülükten alıkoymaya çalışan kimse aynı zamanda hayra vesile olan kimsedir.
İlgili 38 soru bulundu
Kim bir kötülüğe aracılık ederse, kendisi için ondan bir pay var. ALLAH herşeyi kontrol eder. Kim güzel bir işte aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir şeyde aracılık yaparsa, ona da o kötülükten bir pay vardır.
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah'a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah'a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir. Kişi burada kendi şeyh ya da mürşidinin kendi günahlarının affı için şefaatçi olmasını dilemektedir.
Bunun anlamı şudur: Allah uğruna yapılan bir infaka, yani iyiliğe Allah tarafından yedi yüz kat fazla karşılık verilecektir. Hayrın bereketi önce onu yapana dönecektir. Bu manayı verirsek, yolunda hayırda bulunan kişiye Allah yedi yüz kat sevap verecektir diyebiliriz.
Ebu Mes'ûd el-Bedrî -radıyallahu anh-'dan merfû olarak rivâyet edildiğine göre Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Kim bir hayra (iyiliğe) vesile olursa o kimseye hayrı yapan kimsenin ecri gibi ecir vardır.»
Hz.Muhammed (sav) şöyle söylemiş; Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.
Tefsir (Kur'an Yolu) Vesile kelimesi sözlükte “pâye, rütbe, derece, muhabbet ve yakınlık” anlamlarına gelir. Bu son anlamından hareketle kişiyi Allah'a yaklaştıran amele vesile denilmiştir.
Güzel amellerin “vesîle” kılınması (Buhârî, İcâre, 12 [2272]; Müslim, Zikir, 100 [2743]) ve yaşamakta olan salih bir kişinin duasıyla tevessül caiz kabul edilmiştir (Buhârî, Cumʽa, 34-35 [932-933]; İstiskâ', 3 [1010]; Müslim, İstiskâ', 8-10 [897]).
İslam ve İhsan on X: ""Bir kişinin hidayetine vesile olmak, güneşin doğup battığı her şeyden daha hayırlıdır." #Hadis https://t.co/akoUpLLpTA" / X.
Allah hayırlara vesile eylesin. Allah hayırlı işler nasip etsin.
VESİLE KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Arkadaşlar birer vesile ile dağıldılar ve beni Besim Bey'le yalnız bıraktılar.- Biz, ancak her vesile ile bize yapılan yersiz hakaretlere, istihfaf ve tezyiflere layık olmadığımızı söylüyoruz.
İrşat etmek, doğru yolu göstermek, rehberlik yapmak. Zıddı; Saptırmak, yanıltmak, dalâlete düşürmektir. Hidâyet kelimesi (HDY) kökünden bir mastar olup terim olarak; küfür, şirk ve sapıklıklardan kurtularak, İslâm'ın aydınlık yoluna girmektir.
85: Kim Allah için bir iyiliğe aracılık ederse, onun sevabından kendisi için bir pay vardır. Kim de kötülüğe aracılık ederse, onun da günahından ona bir pay düşer. Allah her şeyi görüp gözeten ve karşılığını verendir.
Hayra sebep olmuşsa hayrı yapmış gibi, hayrı yapanın aldığı sevap kadar sevap kazanıyor. Çünkü Allah Erhamürrahimin'dir. Şerre sebep olmuşsa şerri işlemiş gibi, şer işleyenin yüklendiği günah kadar günah yükleniyor. Çünkü Allah Ahkemü'l-Hâkimin'dir.
“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.” (Tirmizî, İlm, 14.) hadisinde ifade edilen sevap da ekstra bir sevaptır. Yani vesile olmak sevabı vesile olduğu hayırdan müstakil bir sevap oluyor. Sadaka vermek, sadakaya vesile olmaktan daha ağır, daha fazla fedakârlık gerektiren bir ameldir.
Sözlükte “güzel olmak” mânasına gelen hüsn kökünden türetilmiş bir masdar olup genel olarak “başkasına iyilik etmek” ve “yaptığı işi güzel yapmak” şeklinde kısmen farklı iki anlamda kullanılmaktadır. İhsanda bulunan kişiye muhsin denir.
Beş vakit namaz, en kıymetli ibadettir. Hadis-i şerifte (Namaz dinin direğidir) buyuruldu.
En çok sevap kazandıran ibadetler farz olanlar, sonra vacip olanlar, sonra da nafile olanlardır. Zor şartlarda nefsi zorlayarak yapılan ibadetlerin, özellikle gençlikteki ibadetlerin sevapları fazladır. Mübarek gecelerde, kutsal topraklarda ,mescitlerdeki dua ve ibadetlerin sevabıda fazladır.
Her gün böyle söyleyen müminlere müşrik denilemez. Peygamberlerin, Evliyanın ruhlarından yardım istemek, Allahü teâlânın yarattığı bu sebeplere yapışmaktır. Bunların müşrik olmadıklarını, halis mümin olduklarını Fatiha suresinin bu âyeti açıkça haber vermektedir.
Abdülvehhâb bu konuda İbn Teymiyye'yi takip ederek darda kalındığında Allah'tan başkasından yardım istemeyi bir nevi şirk saymıştır (Kitâbü't-Tevḥîd, s. 49-50).
“İki şey arasındaki perdenin kalkması ve bu iki şeyin birbirine karşı açığa çıkması” anlamına gelen mükâşefe teriminin de çok defa keşf anlamında kullanıldığı görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri