VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken
Tedavi kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon ile yapılır. Bifazik defibrilasyon, monofazik defibrilasyondan daha iyi olabilir. İlk tedaviler etkili değilse ilaç epinefrin (erişkinler için 1 mg) veya amiodaron (erişkinler için 300 mg) verilebilir.
Ventriküler fibrilasyon, ülkemizde ani kardiyak ölümlerin en sık görülen nedenidir. Acil tedavi, otomatik harici defibrilatör (AED) ve kardiyopulmoner resüsitasyonu (CPR) içerir ismi verilen bir cihaz yardımı ile kalbe şok uygulanması ile yapılır.
VF/nabızsız VE hastaları için bir şok sonrası derhal 2 dakikalık CPR'na başlanır ve defibrilatör şarj olurken CPR'a devam edilir.
VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
İlgili 40 soru bulundu
Ventriküler Fibrilasyon/Nabızsız Ventriküler Taşikardi
VF ve nabızsız VT ilk dakikalarında en önemli girişim çevredekilerin erken kardiyopulmoner resüsitasyon ve erken defibrilasyon yapmasıdır. Şahitli arrest olgularında 2 kurtarıcı soluk verildikten sonra nabız kontrolu yapılır.
Şoklanamayan ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında en erken dönemde 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir. Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir.
Ventriküler Fibrilasyon ve Nabızsız Ventriküler Taşikardi (VF/VT) ritimlerinde kalp debisi sonlanır ve 4 dakikadan sonra serebral hasar başlar. Hasarı önlemek için elimizdeki süre çok kısıtlı olduğundan erken defibrilasyon oldukça etkili ve hayat kurtarıcı bir yöntemdir.
Ventriküler Fibrilasyon sırasında nabız kaç olur? Bir ventriküler fibrilasyon atağı geçirildiğinde EKG ile ölçülen nabız 300 atım ila 400 atım arasındadır.
Nabızlı ventriküler taşikardi tedavisinde hastanın senkop, şok, hipotansiyon gibi unstabilite bulguları mevcutsa kardiyoversiyon ilk seçenektir. Üç girişime rağmen tedaviye yanıt alınamazsa Amiodoron 300 mg 10-20 dk içinde gidecek şekilde intravenöz infüzyon yoluyla verilir.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
Şok Uygulanmayan Ritimler
Buna göre asistoli ve nabızsız elektriksel aktivite (NEA) şok uygulanamayan ritimler olarak kabul edilmektedirler NEA monitörde bir elektriksel aktivite varken hastada dolaşımın bulgusu olan nabızın olmaması durumudur.
Şoklanamaz ritimlerde kaliteli KPR yanı sıra mümkün olan en kısa sürede epinefrin uygulanmalıdır. Şoklanamaz arrestin geri döndürülebilir bir nedeni hemen saptanıp ele alındığı durumlarda epinefrin kullanımı ve uygun zamanlaması farklılık gösterebilir.
Sadece dakikada 100-120 defa göğüs kafesini 5 cm den fazla 6 cm den az olacak şekilde göğüs basıları (Kalp masajı – CPR) uygulayarak da bu işlemi uygulayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki; her zaman göğüs basıları (Kalp masajı) sunni solunumdan daha önemlidir. Sağlık personeli değilseniz nabız kontrolü yapmayınız.
Kardiyoversiyon genellikle atriyal fibrilasyon, atriyal flutter veya ventriküler taşikardi gibi düzensiz kalp ritimlerinde kullanılır.
Hasta kendiliğinden nefes alıp verene veya sağlık ekipleri gelene kadar 2 nefes ve 30 kalp mesajı şeklinde CPR uygulamaya devam edilir. 2 nefes ve 30 kalp mesajı turuna “1 siklus” adı verilir. Her 5 siklus tamamlandığında hastadaki yaşamsal bulgular kontrol edilmelidir.
Ventriküler Fibrilasyon: Karıncıklardan kaynaklanan, EKG'de tamamen düzensiz dalgaların olduğu ölümcül bir ritim bozukluğudur. Karıncıklar kas seğirmesi gibi titrer, etkili bir kasılma oluşturamaz ve vücuda kan pompalayamazlar. Zamanında müdahale edilmezse ölüm meydana gelir.
VF, düzensiz elektriksel aktivitenin neden olduğu bir geniş kompleks taşikardidir ve EKG'de ayrı QRS kompleksleri ile genellikle 300'den büyük bir ventriküler hız ile karakterize edilir.
Ventriküler fibrilasyon (VF) en önemli kardiyak arrest ritmidir. Ventriküller aniden 500 vuru/dakikaya varan hızda kasılmaya çabalar. Hızlı ve düzensiz elektriksel aktivite ventrikülleri senkronize şekilde kasılamayacak duruma getirerek ani kardiyak output kaybına yol açar.
• Şoklanamaz ritimler (Asistoli/NEA)
Ventriküler Fibrilasyon (VF)/ nabızsız Ventriküler Taşikardi (nVT) ritmindeki hastaların tedavisinde defibrilasyon gerektiği için bu ritmler “şoklanabilir ritimler” olarak sınıflandırılmışlardır.
Bifazik enerji ile yapılan kardiyoversiyon, eşit enerji düzeyindeki monofazik kardiyoversiyondan daha etkilidir. 200 J bifazik şok, 360 J monofazik şok kadar etkilidir. Atriyal fibrilasyonda en az 100 J -200 J ile kardiyoversiyona başlanması önerilir. Atriyal flutterda 50 J - 100 J ile başlanması önerilir.
*Rutin kullandığımız kardiyak arrest algoritma şemalarında 3. şok sonrası Amiodaron konulmuştur (AHA 2010) ama 2. şok sonrası da kullanılabilir diyen kaynaklar var. (Dynamed 2015).
Adrenalin 1:1000'lik (1 mg/ml) ampul formundan uyluk ön-yan tarafına (vastuslateralis kası) intramüs- küler (İM) yol ile 0.01 mg/kg dozunda, çocuklarda maksimum 0.3 mg; erişkinlerde 0,5 mg uygulanır, gerektiğinde her 5 dk'da bir tekrarlanabilir.
Acilde En sık: Kardiyak arrest ve anaflaktoid reaksiyonlarda kullanılır. Acilde Ayrıca: Ağır astımda, semptomatik bradikardi / hipotansiyonda da kullanılır. -Damar yolu gecikirse; iv dozun 2-3 katı endotrakeal tüpten verilebilir (sınıf 2b, KD B) 10 cc SF ile sulandırılıp verildikten sonra 5 kez ventilasyon uygulanır.
Bunun için 0.1-0.2 mg (0.1-0.2 ml) ADRENALİN 8-10 kısım enjeksiyonluk su ile dilüe edilir ve yavaş olarak intravenöz enjeksiyonla verilir. Gerekiyorsa bu her 5-15 dakikada bir tekrarlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri