Villa alanı imarı, yerleşme ve gelişme alanlarında villa kullanımı amacı ile planlanmış olan alanlara verilmektedir. Villa imarı bulunan alanlarda kat izni sınırlıdır. Bu alanlarda genellikle 2 veya 2,5 kata izin verilmektedir. Ancak kat sayısı belediyelere göre farklılık gösterebilmektedir.
Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
15/30 imarlıda TAKS oranı, 0,15; KAKS (emsal) ise 0,30'dur. Parselin 500 m2 olduğunu varsayarsak bu parsele yapılacak yapının oturum alanı, (500 x 0,15) = 75 m2'dir. Aynı parselde yapılacak inşaatını toplam alanı (KAKS, emsal) ise (500 x 0,30) = 150 m2'dir.
İlgili 35 soru bulundu
500 m2 arsa için yukarıdaki bilgilere göre, toplamda 500 x 0,40 = 200 m2 villa yapılabilir. Farklı bir ifade ile; 200 m2 bir villa yapabilmek için 200 / 0,40 = 500 m2 arsa gerekiyor.
Arsanın mülkiyet durumunu, tapu kayıtlarını, geçerli imar durumunu ve herhangi bir hukuki sorunu incelemeniz gerekmektedir. Uygunluk kontrolleri yapın: Arsanın kullanım amacına uygun olup olmadığını kontrol edin. Bölgedeki imar planlarına uygun olduğundan emin olmak için ilgili belediyeden bilgi alabilirsiniz.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
İmar planı içerisinde 3 katlı bir plana izin verilmişse ve 300 metrekarelik bir kullanım alanımız varsa bu demek oluyor ki binanın her katı 100 metrekare olmalıdır. Ancak bu her zaman geçerli olmayabilir. Bazen imarda kat adedi belirtilmez sadece gabari, yani yükseklik belirtilir.
E-Devlet ana ekranında yer alan arama kutusuna imar durumu yazarak, imar sorgulaması yapmak istediğiniz belediyenin ya da ilçenin ismini girerek, sorgulama yapabilirsiniz. Burada da yine adres ve ada-parsel bilgileri girmeniz gerekmektedir.
Villa alanı imarı, yerleşme ve gelişme alanlarında villa kullanımı amacı ile planlanmış olan alanlara verilmektedir. Villa imarı bulunan alanlarda kat izni sınırlıdır. Bu alanlarda genellikle 2 veya 2,5 kata izin verilmektedir. Ancak kat sayısı belediyelere göre farklılık gösterebilmektedir.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Arsa tapulu konutta ise herhangi bir kayıtlı daireden söz etmek mümkün olmuyor. Bina tamamlanmış ve dairede oturmaya başlamış olsanız bile tapu kayıtlarında dairenin sahibi değil, arsanın hissedarlarından biri olarak görünüyorsunuz. Doğal olarak alım satım işlemlerinde diğer hissedarlardan onay almak gerekiyor.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
İstimlak sonunda size 400 m2 arsa kaldığına göre ve Kaks:1.25 olduğuna göre 400 x 1.25 = 500 m2 bir inşaat yapabilirsiniz demektir. 500 m2 / 6 = 83.333 m2 lik 6 daire yaparsınız. Bodrum ve çatı arası hariç eğer iyi bir mimara çizdirirseniz 2+1 çok kullanışlı daireleriniz olacaktır.
Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesi; arsa sahibinin kendisine devredeceği belirli arsa payı veya daireye karşılık, müteahhidin kendi malzemesiyle arsa üzerine bağımsız bölümler inşa ederek, bir bina meydana getirmeyi taahhüt ettiği sözleşmelerdir.
B) Demek ki bir arsanın imar durum belgesinde böyle bir değer gördüğümüzde bu arsanın üzerine yapılacak bir binanın taban alanı 200 m2 den küçük yapılamayacağı gibi, 400 m2 den de büyük yapılamaz demektir. Ancak binanın taban alanını 200 m2 ile 400 m2 arası istediğiniz büyüklükte kurmakta serbestsiniz.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Koman, Türkiye Tek Yürek kampanyasıyla toplanan 115 milyar lira ile 100 metrekarelik 170 bin daire yapılabileceğini söyledi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ilde yarattığı maddi tahribatın etkileri giderilmeye çalışılırken, geçtiğimiz gün Türkiye Tek Yürek kampanyasında 115 milyar lirayı aşan bağış toplanmıştı.
0,10 ila 0,80 arasında değerler bölgeye göre değişebiliyor. KAKS ise kat alanı kat sayısıdır. Binanın katlar alanı toplamının imar parsel alanına oranından elde ediliyor. KAKS oranları 0,20 ila 3,0 arasında değişebiliyor.
Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
Satın aldığınız, devredilen, miras kalan bir arsa için hisse sahiplerinin tüm inşaat faaliyetlerini ve hisse satışlarını resmi kurumlara bildirme zorunluluğu vardır. Sırf arsa sizin olduğu için istediğiniz konutları yapmanız, kiralamanız, satmanız veya gelir elde edebilmeniz mümkün değildir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri