Vişnelerin saplarını ayırın ve güzelce yıkayıp süzün. Çekirdeklerini çıkarmadan orta boy bir tencereye alın. Üstüne suyu ilave edin ve orta ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynayınca altını kısın ve yaklaşık 15-20 dakika vişneler çatlayıp rengini suya verinceye kadar pişirin.
Vişneleri küçük keskin, bir bıçak yardımıyla çizik atın ve çekirdeklerini ayıklayın. Düdüklü tencereye koyun. Tamamını tencereye koyduğunuz vişnelerin üzerine 1 su bardağı toz şekeri ilave edin ve karıştırın. Şekerin beyazlığı fark edilmeyecek hale geldiğinde karıştırmayı bırakın.
Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır. Kansere yakalanma riskini, artrit ve osteoartritten kaynaklanan ağrıları azaltır.
İlgili 24 soru bulundu
Vişne suyu, zengin bir antioksidandır. Bu sayede kanı temizler, vücudun çeşitli yerlerindeki iltihabı kurutur, eklem ağrılarını giderir. Ağrıyan ve yorulan kasların onarılmasına yardımcı olur.
Bu da kas ağrıları, iyileşme sürecisinin yavaşlaması ve kas hasarına neden olmaktadır. Vişnenin içeriğinde bulunan antosiyaninler, ortaya çıkan 3 sorunu da giderir. Özellikle yoğun vücut geliştirme antremanlarında ve uzun mesafe koşularından sonra mutlaka bir bardak vişne suyu içilmelidir.
Vişne suyu içerisinde yüksek oranda antosiyanin barındırır. Bu özelliği sayesinde genç ve orta yaşlı kadınlarda miyokard enfarktüsüne yakalanma riskini azaltır. İçerisinde barındırdığı flavonoid ve antisiyoninler sayesinde özellikle karın bölgesindeki yağların kolayca erimesine yardımcı olur.
ABD'deki Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, sabah ve akşam bir bardak vişne suyu içenlerin, yaklaşık 90 dakika fazla ve daha iyi uyuduğunu gösterdi.
Uzun süreli ve aşırı tüketiminde kilo almanıza neden olabilir. Vişne tüketimi bazı ilaç kullanımlarıyla zararlı sonuçlara yol açmaktadır. Deride kızarıklık, döküntü ve boğazda tahrişe neden olan alerjik etkileri bulunabilir. Vişnenin yüksek sorbitol içeriği nedeniyle karın ağrısı ve ishale neden olduğu bilinmektedir.
Günde bir bardak vişne suyu tüketimi; vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar hastalıklarından kansere hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da etkin rol oynuyor.
İçerdiği bol miktarda antosiyan ile afrodizyak etkisi yaratıyor. Ayrıca tansiyonu düşürüyor, kanı temizliyor, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlıyor, idrar söktürüyor.
Ancak yine de vişnenin bir meyve olduğu ve içerisinde meyve şekeri olduğu unutulmamalıdır.
Vişne lekesini çıkarmak için ağartıcı deterjan ürünleri kullanılır. Özellikle ilgili bölgeye ılık su uyguladıktan sonra, ağartıcı deterjan yıkama koşullarına uygun biçimde değerlendirilir. Ilık su ve yarım çay kaşığı deterjan kullanmak suretiyle de çıkarma imkanı bulunuyor.
Dr. Nuri Kurtoğlu, "Salisilik asit içeriğinin fazla olduğu meyveler, kiraz, kızılcık, yaban mersini, vişne gibi kırmızı meyveler, kış döneminde yaygın şekilde kullanılan portakal ve mandalina, ananasta da kanı inceltici özellik bulunur.
en güzel hali, vişne suyu bardağa konduktan sonra sodanın üzerine fizz edilmesi ile hazırlanan karışım... serinletici ve vazgeçilmez.
Kaynayan ve şekeri eriyen vişnelerin altı kısılarak 1,5 saat kadar kısık ateşte kaynatılır ve altı kapatılır. Daha sonra bir süzgeç yardımı ile suyu süzülen vişneler kenara alınır. Soğuyan vişne suyu şişelere boşaltılır, buzdolabına kaldırılarak uzun süre muhafaza edilebilir. İstendiği zaman sulandırarak içilir.
Erik, şeftali, vişne, kayısı, mango vb. meyvelerin çekirdekleri ürüne özellikle bıçaklara zarar verebilir, çekirdekleri mutlaka çıkartın. 2. Sert kabukları ayırın ( kavun, ananas, vb.) Yumuşak kabukluları ve diğer gıdaları sadece yıkayın (elma, armut, vb.)
Ürün bu haliyle 200 ml.'lik tek kutuda 24 gr. şeker içeriyor. Bu da yaklaşık 12 tane küp şekere denk geliyor. Ürünün bu yoğun şeker yükü karşılığında içerdiği lif oranı ise etikette belirtilmemiş fakat bunun da çok düşük oranlarda olduğunu söylemek gerekiyor.
Karaciğer yağlanmasının önüne geçmede etkili bir rol oynuyor
Düşük şeker oranına sahip olduğunu söylediğimiz ve az kalorisi olduğunu öğrenince pek bir sevindiğimiz vişne, tüm bu özellikleri sayesinde karaciğerin yağlanma sorununa da iyi geliyor.
Üst solunum yolları hastalıkları sebebiyle tüketildiğinde terleme etkisi yaparak hem boğazdaki iltihabı temizler hem de zararlı toksinlerin balgam yoluyla kolayca atılmasını sağlar.
İçerdiği yüksek A vitamini sayesinde hem göz hem de beyin sağlığı için oldukça faydalıdır. Vişne Zayıflatır Mı? Vişnenin zayıflatma etkisi yoktur ancak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu da diğer yiyeceklerin hızla eritilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri